1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. Bebushka135

Bebushka135 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2014
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    95
    Мене ми беше горе доле океј, имаше некои зезнати прашања ама во глобала добро сам прошла. :D

2. Ana17

Ana17 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2018
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    4
    Ги реши последните 10 со решавање што беа сите?

3. Bebushka135

Bebushka135 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2014
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    95
    Да. :)

4. delreymarie

delreymarie Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2014
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    42
    Ве молам за љубезност :) сега ќе се запишувам на факултет но имам многу прашања околу тоа...
    -Дали семестар е исто како и едно полугодие во средно?
    - Што е сесија?
    - Што се колоквиуми?
    - Во еден семестар дали предметот се полага еднаш или два пати не знам навистина како оди тоа?
    - дали на крај на прва година се полага нешто какомво средно годишни тестови за цел материјал? Или предметот се полага на делови, а не наеднаш се?

5. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    - Да, семестар е полугодие.Има два семестри-летен и зимски
    -Сесија е однапред определен период во кој се полагаат испитите кои ќе ги пријавиш.Се истакнуваат датумите кога ќе се одржат испитите, па си планираш колку да пријавиш (колку ќе можеш да спремиш) зашто сесијата трае кратко и испитите се блиски датуми.
    -Колкоквиум е нешто како што во средно се правеше тест.Некои професори испитот го делат на два или три колоквиуми.Со положени сите два/три колоквиуми си ослободен од полагање на испитот(значи, си го положил преку колоквиум).
    -Во еден семестар ,,слушаш,, (одиш на предавања) по 3 или 4 предмети и само тие имаш право да ги полагаш (додуши на секој факс е различно), и тоа само еднаш во испитната сесија.Ако паднеш, тогаш ќе чекаш наредна сесија.
    -Нема крај на година, туку крај на семестар.Секоја студиска година е составена од два семестри (летен и зимски).Обично се 4 годишни студии со 8 семестри (4 години по два семемтри).

Тешко за објаснување..:sweat:

На cresa-jagoda, Annora и delreymarie им се допаѓа ова.
  6. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.822
    Допаѓања:
    173.243
    Зависи кај ќе се запишува ама кај мене беa 3 колоквиуми плус завршен испит.
    Сите задолжителни..

@delreymarie

На cresa-jagoda, delreymarie и referentka им се допаѓа ова.
  7. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.713
    - Не баш, во еден семестар слушаш 3-4-5 предмети (зависи од факултетот) и по завршувањето на семестарот завршува и слушањето на предметот. Полагаш и добиваш оценка. Има летен и зимски семестар.

- Сесија е период во кој се полагаат испити. Во период од неколку недели ги полагаш сите предмети. Некогаш имаш ден-два разлика, некогаш може да се случи да полагаш два предмети во еден ден.

- Колоквиумска недела е 'сесија за колоквиуми', ама ја нема на сите факултети. Колоквиум е дел од испитот, за еден испит може да има два или три колоквиуми, и на некои факултети, доколку ги положиш колоквиумите добиваш оцена и не одиш на испит. На некои факултети колоквиумите те ослободуваат од дел од испитот, а на некои факултети, пример медицина, полагаш и колоквиуми и испити.
    На колоквиум не мора да се појавиш (ама препорачливо е бидејки е полесно) и можеш директ да одиш на испит.

- На крај на секој семестар има испити, ама, доколку испитот слушан, да речеме, од септември до декември не го положиш во јануари, имаш право да го полагаш во сесија мај/јуни и уште еднаш в август/септември.

На cresa-jagoda и delreymarie им се допаѓа ова.
  8. x-MajaEsposito-x

x-MajaEsposito-x Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    1.758
    Допаѓања:
    3.684
    Не беше многу тешко, јас убаво поминав

9. Forever1Young

Forever1Young Нов член

Се зачлени на:
    15 јуни 2018
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Дали ги има некој филозофија прашањата за гимназиско образование, или некои прашања што ви ги дала професорката за учење, јас заради нешто лично неможев да отидам да полагам и знам дека паднав и знам дека ќе полагам во август но прашањата ми се проблем зашто јас тие прашања што ги имав и ги учев се различни од тие што ги имало на тестот, барем така ми кажаа тие некои што ги прашав како поминале.
    Затоа pls ако сака некој да ми помогне. :)

10. marty 0102

marty 0102 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2018
    Пораки:
    567
    Допаѓања:
    193
    Nema prasanja za eksteren ispit nauci si se bidejki e pretesko imas i sliki za objasnuvanje

11. Kastak

Kastak Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2012
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    Знае некој од што се состои приемниот на Музичката академија во Штип? Сакам да се запишам на Теорија на музиката и музичка педагогија.

12. Ex Luna Scientia

Ex Luna Scientia Истакнат член

Се зачлени на:
    24 декември 2017
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    847
    Decki znae nekoj kako e na polaganje interen predmet? Testatori se od drugi skoli ili opd nasheto, se prepishuva li, popushtaat li? Polagam utre istorija interen nemam chepnato prashanjata. Izvinete za fontot go preinstalirav laptopot i se mi se izbrisha.

13. Принцезичка1

Принцезичка1 Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2016
    Пораки:
    1.064
    Допаѓања:
    5.399
    сестра ми полагаше денес било многу лесно се препишала од школо професорите и биле тестатори немало никој од надвор

На ludamaja10 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. ludamaja10

ludamaja10 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2017
    Пораки:
    1.186
    Допаѓања:
    902
    Луѓе може некој на кратко да ми објасни како да пресметам просек ? За сестра ми е , се запишува во средно

15. Jule.Sk

Jule.Sk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.314
    Допаѓања:
    737
    ги собираш оценките и ги делиш со борјот на предмети

16. realGirl

realGirl Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2014
    Пораки:
    1.411
    Допаѓања:
    6.698
    Ги собираш оценките и ги делиш со бројот на предмети. Пофалници, дипломи носат плус поени.

17. Pretty girl32

Pretty girl32 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2017
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    1.080
    Здраво дечки. Сакам да ве прашам кога се поднесуваат документи за во студентските домови ?

На christinnn и evvgg_K им се допаѓа ова.
  18. ludamaja10

ludamaja10 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2017
    Пораки:
    1.186
    Допаѓања:
    902
    Женски брзо прашање ..
    ФИНКИ, МЕДИЦИНА-РАДИОЛОГИЈА/ФИЗИОТЕРАПЕВТ ИЛИ ЕЛЕКТРО МАШИНСКИ?

19. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.757
    Допаѓања:
    21.453
    Исто и мене ме интересира ова :D
    Читав на една страна дека крајот на август се поднесуват документи, али сакав да си прашам уште еднаш тука.

20. DramaQueen1

DramaQueen1 Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2012
    Пораки:
    448
    Допаѓања:
    156
    Се мислам дали на психологија да идам или пак на безбедност и финансиска контрола ако може некој што студира тука на овие да ми каже како што е и што вие би ми препорачале, фала многу. И да како се пресметуваат поените за упис на факс?