Ова за регулаторниве ми е најтешко зашто само од 4та го учев, а мислам дека е извлечен од 3та? Мислиш ќе стигнам за 1 месец да научам ова се? Ако си одел на натпревари сигурно ти било многу полесно и не си требал многу да го повторвиш истотото... Не планирам да одам на план Б (препишување) зашто ми е несигурен. Иначе, да Скопје сакам.
Материјалот од трета година е повеќе посветен на анатомската градба на системите и физиолошките аспекти т.е. каква им е функцијата. На матура повеќето од прашањата за регулација се извлечени од учебникот за четврта година. Значи кој систем што го регулира, дали нервен систем дали некој хормон, јони итн. За да имаш претстава за што ти зборувам најдобро разгледај ги тестовите на matura.gov.mk таму ги имаш тестовите што се паѓале изминатите години.
Значи таа тема е само од 4та. Ги имам видено прашањата и откако го поминав учебников од 4та и го решавав последниот тест заклучив дека со толку знаење можам 50-60% да решам. Ми е страв дека нема да имам доволно време за се од почеток да учам. Иначе не сум голем љубител на учењето а ниту сум наклонета нешто посебно кон биологија, ама уживам да помагам на други и сум отпорна на стрес.
Тоа што сакаш да помагаш на другите е сосем во ред, но медицината е премногу захтевна и бара многу труд и жртви. Не сакам да ти ги кршам плановите, но добро размисли си околу факс. Факултетот е многу напорен, секоја трета/ четврта недела имаме колоквиуми, испити и бара многу учење, многу од предметите ти се условни и треба да ти се положени за да можеш да слушаш предмети од повисоките години... како и да е со среќа и на матура и на факс
Луѓенца да не бидам д бед гај али тие што ќе полагате матура биологија, да го згреете столчето. Искрено мене не ми беше баш прелесно како што пишува некој тука, али сепак индивидуално е. 90% од прашањата беа од четврта година и беа прилично двосмислени. Среќно на сите и да не се стресувате многу.
Што ако не го запишеш семестарот во денот кога е предвидено да се запише, дали се плаќа и дали дозволуваат да го запишеш?
Не е битно кога ќе отидеш, важно да е во рамките на дозволеното т.е. На Финки до 13ти (утре ) е дозволено. Пр. После 13ти си плаќаш 500 или 1000 ден казна за задоцнувсње
Zdravo! Nekoe iskustvo ili informacii vo vrska so zapisuvawe na DIV fakultet vo Skopje - smerovi i upisi..pozz
Здраво, знае некој каде може да се најде материјал за матура по англиски или се сосем доволни тестовите? Лесно- не лесно ипак да седнеш да научиш си е посигурно.
@Doryana Посебен материјал нема, барем јас колку што знам, а на испитот е практично она што се повторува сите 4 години од учењето, граматика, времињата и дел со текст/да напишеш/да прочиташ и одговориш Ако знаеш солидно англиски, немај гајле
Zdravo me interesira dali nekoj od vas tuka ima zavrsenvo ugostitelstvo i turizam potocno kelner-kuvar?
Девојки дали до некоја од вас допрела гласината дека Матурата оваа година ќе се полага во холот на училиштата и спортската сала? Некоја ако знае повеќе за ова нека напише овде или на мене во лп.
Zdravo, me interesira dali nekoj moze da mi pomogne na tema: Nabavna sluzba i magacinsko rabotenje vo kujna i restorantska sala kaj hotelot. Nekoj izvadoci ili ako imal slicna proektna za matura. Help
Дали некој знае каде можам да го најдам прирачникот по македонски јазик и литература од Ленка Панчевска и по која цена?
Мислам дека е 300 ден., ама не знам каде би го нашла. Иначе поново издание е во споредба со тој на Билјана Богдановска?
Иако Ленка предаваше во Јосип Броз, ние се спремавме од прирачникот на Билјана Богдановска бидејќи е подбар.