Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Да, ама од минатата година можеш како втор јазик да земеш јазик кој го имаш учено.

2. Sense

Sense Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2011
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    45
    Можеш или мораш? :D

Ма нема везе,ќе видиме што ќе биде кога ќе се упишуваме.
    Иначе јас сакам шпански за втор јазик.

Buenas noches compañeros futuro :lol:

3. Eemmii

Eemmii Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јули 2011
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    2
    Гледам дека имало многу како мене "забеганки" по јазици, доста колешки ке имам изгледа :D баш ми е мило :D Les deseo buena noche :D
    Имам еден другар сака да оди втор јазик Јапонски ,исто така се прашува дали е можно, нема никакво познавање на истиот.

4. Gicca

Gicca Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2011
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    4
    Дечки ја сакам да се запишувам на финансиски менаџмент на економски ..Мислење да ми дадете ?! :/

5. Annie.mk1

Annie.mk1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2011
    Пораки:
    1.633
    Допаѓања:
    3.742
    Тежок смер плус голема конкуренција.. Ако немаш над 96 поени не верувам дека ќе те примат.. Инаку навистина добар смер, се зависи од оцените, ако имаш добри оцени гоу он .. :D

На Gicca му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Viiiiip

Viiiiip Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2010
    Пораки:
    837
    Допаѓања:
    400
    Јас сум на смерот, ептен голема конкуренција, но годинава е зголемена квотата, така да... Ама не се замарај, ако сакаш тој смер, пиши си го под број еден и онака ке треба сите смерови да ги рангираш од 1-7, според тоа кој ти е приоритет, па ако не влезеш на финансиски, ќе влезеш на вториот или третиот што си го запишала и така натаму, се на се, ќе си видиш, се зависи од конкуренција, ти посакувам успех, идна колешке :D

7. Jewel

Jewel Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2010
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    144
    Doozy, на ПиТ не само што не се работат сите дела, туку воопшто не се обработуваат дела.

Sense, мислам дека ако имаш учено само еден јазик во средно нема да можеш на ПиТ затоа што мора да ги имаш учено двата јазика што ги запишуваш, затоа што на ПиТ ни двата јазика не ги учиш од почеток туку се смета за продолжително ниво, а курсевите не ги признаваат. Во секој случај убаво распрашај се на факултетот.
    Моја другарка во средно учела англиски и германски, а францускиот го знае многу подобро од двата затоа што од мала си одела на курс, меѓутоа не и' дозволија да го запише францускиот ни како втор. По првиот семестар мислам дека поднесуваше молби за да полага некои испити на факултетот за да и' дозволат да го земе францускиот.

Шпански, кинески и слично, не влегуваат во комбинациите на ПиТ затоа што катедрата ги нуди само англиски, француски и германски јазик (сами си бирате комбинација кој прв кој втор јазик), а не затоа што не сте ги учеле во средно, а истите може да се одберат како јазик Ц независно на која катедра сте. Значи секој може да си учи и кинески и корејски и што си сака под Ц :)

На Doozy и Sense им се допаѓа ова.
  8. Gicca

Gicca Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2011
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    4
    Јас сум на смерот, ептен голема конкуренција, но годинава е зголемена квотата, така да... Ама не се замарај, ако сакаш тој смер, пиши си го под број еден и онака ке треба сите смерови да ги рангираш од 1-7, според тоа кој ти е приоритет, па ако не влезеш на финансиски, ќе влезеш на вториот или третиот што си го запишала и така натаму, се на се, ќе си видиш, се зависи од конкуренција, ти посакувам успех, идна колешке :D[/quot

Хехех па иам вкупно 92 бода ..па ќе видиме ..али сакам таму ..Сите викаат тешко , претешко било ама ете сакам таму :)

9. Viiiiip

Viiiiip Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2010
    Пораки:
    837
    Допаѓања:
    400
    Претешко е богами, минатата година последниот што блезе мислам меѓу 94 и 93 бода беше во приватна квота, јас имав 96,4 и сум во приватна квота, ама сега е проширена квотата, ако не ти прави разлика дали си во државна или приватна квота, држи вода да влезеш...со среќа и да се фалиш, ти држам среќа :D

10. Gicca

Gicca Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2011
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    4

ajdeee :/
    epa sea da prosirena e 104 primaat drzavna a 70 mislam u privatna.. drzi srekjakemi treba :D:D

11. jasmina92

jasmina92 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2011
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    здраво дали некој знае кои ќе бидат темите за матура по англиски ама вторто полагање во август сега што ќе биде

12. ev4e

ev4e Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    20
    хејјјј дали некој може да ми каже со 83.572 бода на економски факултет на кој смер можам да влезам во државна квота

13. Viiiiip

Viiiiip Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2010
    Пораки:
    837
    Допаѓања:
    400
    Надворешна трговија или Економија.... Можно е и на маркетинг ама потешко... Овие две мислам дека влагаш минатата година немаше голем интерес за нив... :) Но се зависи од интересот годината..

14. Isabel

Isabel Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    1.604
    Допаѓања:
    2.449
    ДОКУМЕНТИ ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ
    Пријава за запишување (од книжара) со административна такса од 50 денари (на соодветна буџетска сметка во зависност од местото на живеење на кандидатот) (превзени сметка за административна такса)
    -Интерен пријавен лист или се подига од Службата за студентски прашања
    -Оригинални свидетелства од сите класови
    -Оригинално свидетелство за завршено средно образование
    -Документ за положена матура (оригинално свидетелство за завршено средно образование)

-Извод од матична книга на родените (оригинал)
    -Доказ за државјанство на РМ (Уверение или Решение)
    -Потврда за уплатени 300,00 денари со цел на дознака пријавување за упис на УКИМ

Прашањето ми е, зошто болдираното е наведено како 2 работи, дали тоа е всушност истото?

15. martinuska

martinuska Популарен член

Се зачлени на:
    1 јули 2010
    Пораки:
    3.095
    Допаѓања:
    3.748
    ^ Дали изводот и државјанството треба да бидат нови? Со други зборови не постари од 6 месеци? Некои викаат да, некои не и не знам дали да вадам нови :^)

16. Isabel

Isabel Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    1.604
    Допаѓања:
    2.449
    Мене државјанството ми е ново, а на изводот одпозади имам печат дека е траен, па мислам дека не би требало да вадам нови.

На ev4e му/ѝ се допаѓа ова.
  17. mysterious

mysterious Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2010
    Пораки:
    1.491
    Допаѓања:
    2.661
    ^^ Лани,нас ни бараа и потврда или уверение,што знам шо беше за тоа дека си полагал матура. |(
    И имаше фрки едно време,али фала богу дека си полагал матура кога имаш диплома,али тоа е..
    После се запишавме и без тоа. Е сега не знам дали ќе важи и оваа година тоа,али сигурно нема да ви прават проблеми. ;)

18. lovelost

lovelost Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    15

И јас имам 96.4 поени и сакам да влезам на Финансиски менаџмент. :worried: Се надевам дека ќе имам среќа.
    Инаку од овде кој ќе оди оваа година на Финансиски ??? :D :D

19. ev4e

ev4e Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    20
    па јас планирам да сум на финансиски но поради бодовите од анг. и мак. што ме зафркнаа а сум одлична ќе морам прво да се запишам на некој од оние што ми ги кажа Viiiiip а потоа ќе се преместам
    а сакав да прашам дали после ќе може одма да се префрлам или наредната година

Редактирано од модератор: Не испраќајте две мислења едно по друго, користете го копчето РЕДАКТИРАЈ.

20. Viiiiip

Viiiiip Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2010
    Пораки:
    837
    Допаѓања:
    400
    Наредна година мора прва да завршиш и мислам се да имаш исчистено, ама тешко префрлаат за на финансиски менаџмент... од што сум слушала...

Ах тој финансиски менаџмент колку солзи сум проплакала кога се видов во приватна квота а бев и ученик на генерација и сите тертипи ама таа матура жива ме изеде, ама тоа е, битно е да се заврши... :D