Мене не ми е јасно како со 0,58 перцентили се добива двојка англиски, колку бодови се тоа ? Тоа не е ни еден процент.
I jas zatoa prasuvam kolku ustvari bodovi se tie 15 percentili a ocena 2?! I od kolku percentili pocnuva bodvuanjeto za 2!Ako znae nekoj
Распрашај се убаво како оди тоа со националности, затоа што јас кога се запишував на факултет (пред две години), моја другарка влаинка се запиша со пониски поени околу 69 ако добро се сеќавам. Но, тогаш имаше неколку места (околу 10) само за малцинствата, значи не добиваа поени плус туку аплицираа за тие места и си влегоа со поените што си ги имаат. Не знам дали добро објаснив, се надевам ме разбра. Најубаво и најсигурно да си прашаш на самиот факултет за уписот како сега го прават бодувањето за таа категорија на студенти. Со среќа.
Дали има можност да ме примат на Стоматолошки факултет, имам 80 поени според мои пресметки? Или да не се обидувам воопшто.
http://www.feit.ukim.edu.mk/upisi/upisi-2018/kalkulator-priesmietka-na-poieni Под 1 ова го одбери.И само пресметај кај успех од средно и државна матура. Се надевам дека ме разбра.
Фала многу, ама проблемот е што овде ти калкулира за на ФЕИТ и пр. доколку ставам математика или информатика имам повеќе поени, а со биологија пр. помалку, и не знам како односно каде да соберам ете за на медицина на пример.
Према тој на феит ми дава 87(изгледа не е точен) ама према вака формула, на оценка по 2 по перцентил делено на 100 искача друго. За сведителства не сметав сите 60 ги имам.
Zdravo, sakam da prasham nesto vo vrska so upisite od ovaa godina. Site 4 godini sredno medicinsko zavrshiv so 5.00 prosek,no kiksnav na angliski i ne ja poloziv drzhavnata matura, podnesov prigovor no ne znam i toa dali ke go prifatat, sakam da prasam dali imal nekoj slicno iskustvo i dali e vozmozno da se vleze na medicinskiot fakultet vo skopje so tie poeni od zavrshniot ispit?
На ФЕИТ ти пресметува за таму, баш пробав со математика наместо биологија екстерен и имав 99 и нешто поени а со биологија 94,5 А со која формула пресмета колку поени имаш и како, не можам да најдам??
Da,no ako polagam vo avgust ke gi ispustam prvite upisni rokovi a podocna i ne e sigurno dali ke me primaat na vtoriot
Direktno da se prefrlam na zavrshen ispit, namesto drzhavna matura i da konkuriram so zavrshen ispit. Zatoa sto mozes ako ne polozis drzhavna da se prefrlis na zavrshen ispit. Samo sakam da znam dali ima nekakvi sansi so toj zavrshen ispit da me primaat na fakultetot?