Може нечие име да биде тргнато од листата ако при дополнително разгледување на документите наидат на подобар кандидат.Правен-Јустинијан ретко прави промени.
Може сега да си државна квота и после на конечната листа да те стави во приватна или па и да те избаци.. Сега можеш отприлика да видиш дали имаш шанси да влезеш или не за да знаеш да бараш друг факс ако има доста подобри од тебе.
Зависи дали се пополнети местата за во државна квота, ако има останато места за во државна квота, тогаш може.
Сакам да прашам нешто , годинава сум матурант и од успех одприлика знам колку поени би имал (пресметав на калкулатор од 1 2 и 3 година + 4 по претпоставка ) , арно ама за матурата не ми е јасно нешто. Тој перцентилен ранг што е , како се пресметува т.е како се добива на вежбите од матура. Како некој има повисок некој понизок и што влијае врз него. Ако може некој да ми објасни околу ова , благодарам однапред. Со среќа на сите бруцоши годинава!
Поопширно нешто , јас на пример имам 5ки по све а низок перцентилен ранг (што значи овој перцентилен ранг уствари?) и тоа влијае на поените нели? Не го сфаќам ова баш
Перцентилниот ранг се знае на крајот,кога ќе се прегледаат сите тестови од матура... Односно тоа е всушност колку твојот тест е подобар на ниво на цела држава од другите... Не знам како точно би ти објаснила,се надевам ќе ме сфатиш.
Фактички за да добие некој 40 поени на матура , мора да добие сите 5ки со максимум бодови и со тоа ќе биде најдобар во државата, така му доаѓа некако. Или на пример да има по сите 5ки но слаб перцентилен ранг тоест на граница и ќе има минус поени?
Епа може да имаш 5ка на пример со 98 перцентили,5ка со 93 перцентили итн... 5ка со 100 перцентили е ептен ретко но сепак има и такви случаеви.
За сите факултети е така,ако не се исполни државната квота,и во 2 упис и во 3 упис ќе пишува колку места има останато во истата.
Према прелиминарни сами си се рангираат и бројат, па по тоа знаат. Лесно е на факс кај шо не е исполнета цела квота и сите се примени...
Me primaa na finki i sea gledam deka treba 2 slikicki 3.5 x4.5 i edna slikicka 2x3 moze tie za tablo sot s eoni s epogolemi ili moram d apravam novi
За уписи од втор рок на 12-13 следната недела треба да се прави нова пријава на upisi.ukim.mk или како? Сега се најавив и ми ја нема пријавата од прв уписен рок а кога се обидувам да внесам нова ми дава само да го селектирам ветеринарен факултет и кога го внесувам матичниот број ми вика: "НЕ Е ДОЗВОЛЕНО ОТВАРАЊЕ НА ДВА ПРОФИЛИ! НАЈАВЕТЕ СЕ СО ПРОФИЛОТ КАДЕ ШТО СТЕ ГО ВНЕЛЕ ТОЧНИОТ МАТИЧЕН БРОЈ!" Помош ве молам! Пс. немам отворено нов профил, истиот е
Нов профил ќе треба да се отвара да... Кога веќе пишав успат да прашам... Ако има некој одбиен на прв уписен рок тука во темава, втор рок кај ќе аплицирате, на кој факс?