Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.975
    Дечки, прашувам за едно другарче. Сака да се запише на ова, ДИФ или ДИВ или како и да е... Можете нешто повеќе да ми кажете ?? :?:

2. Sarasweet

Sarasweet Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2010
    Пораки:
    321
    Допаѓања:
    150
    Треба да напишеш кај студиска програма "ОПШТА МЕДИЦИНА", насока , оддел, модул "ЕКТС", назив, "доктор по медицина-medical doctor, MD" :)

На martinuska му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Sarasweet

Sarasweet Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2010
    Пораки:
    321
    Допаѓања:
    150
    Oвие смерови се во склоп на медицински факултет, а стоматолошки и фармацевтски се посебни факултети.

4. Jojoba

Jojoba Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2011
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    719
    Кај студиска програма факултетот, смерот не знам точно ама не додипломски. Кај мене ми е пишано тоа што го студирам и тоа го оставив празно кога го носев индексот таму ми го пополниле сега баш загледав. А насока модул ми стои празно значи не мора да се пополни

5. srculka

srculka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2010
    Пораки:
    582
    Допаѓања:
    170
    Конкретно што сакаш да знаеш? Еве за оваа година мислам се запишаја околу 80 студенти. 45 влегоја во државна квота. Поскап е од другите факултети. Оваа година ќе се одело на скијање и пливање. Кога ќе се запишуваш треба да додадеш плус 1400 ден. за лекарски преглед кој ти го вршат веднаш.
    Потешки предмети демек биле анатомија и гимнастика. :?: Ова кај секого индивидуално.

Ако другарчето ти е спортист и душа дава за спорт тогаш нема да погреши. :)

На Doozy му/ѝ се допаѓа ова.
  6. cuciTo

cuciTo Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2011
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    13
    и што ќе правиме на 15 во Борис ?
    мора ли да се оди ?

7. Jewel

Jewel Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2010
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    144
    Ќе се соберете сите бруцоши, ќе ви ги претстават деканите на сите факултети; ректорот, најверојатно министерот за образование и уште некој ќе одржат говори и ќе ви посакаат успех во студиите, па ќе има најверојатно и неколку забавни точки :)

8. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.821
    Не мора да одите, еве јас ти кажувам. Минатата година џабе пари дадов за автобус и џабе се тегнев по жешкото.

9. cuciTo

cuciTo Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2011
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    13
    па за тоа и јас прашувам ;)
    само малтретирање
    кој ќе слуша разни говори, а знам дека ништо посебно нема да кажат |(
    иначе фала на одговорот :*

10. invisiable

invisiable Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    8
    Кога се запишував на пријавата имаше да заокружиш професионални студии или академски студии...а не погледнав дека подолу пишувало професионални или академски студии по ЕКТС...заокружив на првото кајшто пишуваше само академски студии по старото...има ли некаква врска тоа,ќе ми прави ли некој проблем...кога видов дека пишувало академски студии по ЕКТС веќе бев заокружила кај првото и оставив така.
    А да прашам за на 15ти нели велат ќе имало свечено доделување на индексите...а од кај излезе тоа дека присуството не е задолжително...нема да не соберат по смерови како што правеа во прва средно??

11. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.975
    Пак јас. Со прашање. :D

Овојпат прашувам за другарка. Има ли на државен да се студира за графички дизајн - или нешто слично - или само на приватните го има тоа ? Ако го има, каде го има и каква точно струка ќе се има после. Знам дека ќе биде графички дизајнер, него освен изработка на реклами, визит карти и такви ми ти ствари, што може да работи друго? :?:

12. evelyn993

evelyn993 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2011
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    314
    дузи, има дисперзирани студии во кавадарци.. за во скопје не би знаела да ти кажам :/

13. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.975
    Сега гледам, има на факултетот за ликовна уметност, графички дизајн. Исто ли е тоа ? :?:

14. agi

agi Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2010
    Пораки:
    231
    Допаѓања:
    65
    мислам дека е исто,ама сепак лично да си прашаш на факултет

15. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.975
    Waka Waka да овозможи праќање на лични пораки за да можам да и одговорам на прашањето. :D Се надевам дека ќе прочита во темава. :wasntme:

На Waka-waka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Kicky

Kicky Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2011
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    74
    Абе луѓе јас сум матурантка годинава..и уште од сега не малтретираат да сме одбереле што ќе сме полагале..јас македонски и англиски ќе полагам..а другиве бизнис(пошто сум економски), е сега сакам да прашам дали може да полагам француски или не може бидејќи ќе полагам англиски екстерно или нема врска тоа?? (сакам на филолошки да одам)

17. anabela931

anabela931 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    41
    Сакав да прашам кој предмети ги бараат за матура за факултет оптика? Претпоставувам физика, биологија, но дали има некој подетални информации ?
    И дали проектната задача има врска со факултетот??

18. Pelikuna

Pelikuna Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2011
    Пораки:
    1.961
    Допаѓања:
    2.022
    Проектната задача не е никогаш поврзана со факултетот.Значи тоа е еден вид оценка која не се смета кога ке одиш да се запишуваш.
    Во врска со предметите потребно е се што е поврзаноп со тоа.Значи физика обавезно,за биологија не сум сигурна.Ама мислам дека не бидејки братучед ми студираше на тој факултет ама не му беше многу потребен.Ке се распрашам и ке те информирам.

Кicky не сум сигурна дали можеш да полагаш француски бидејки мојата генерација кога полагавме мораа да одбираат мегу Математика и Англиски.Сега можеби има и промени но не сум сигурна.Најдобро е да се распрашаш кај твојот класен раководител најдобро ке ти објасни :)

19. babylove123

babylove123 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2011
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    55
    4та сум и треба уште малце да изберам предмети за полагање на државна матура.Ме интересира кои предмети е најдобро да ги изберам ако одам на Правен.

ПС. ако знаете и за економски, другарми сака на тоа. :)

20. bal0n43

bal0n43 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    135
    Допаѓања:
    81
    Знам дека за на Правен Историја обавезно треба да одбереш, а уште еден предмет не би знаела да ти кажам.

На babylove123 му/ѝ се допаѓа ова.