Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. Jewel

Jewel Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2010
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    144
    Ако сакаш да полагаш француски екстерно наместо англиски- може, ама ако сакаш да полагаш англиски екстерно и плус француски интерно- не може. Тоа не важи, не само за оваа комбинација на јазици, туку воопшто не можеш да полагаш два странски јазика без разлика што едниот е екстерно другиот интерно. Да, голем апсурд е, ама што има логично во нашево образование?

2. Kicky

Kicky Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2011
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    74
    Па, да во право си..Се е хаотично и без врска ..Ти благодарам за информацијата!

3. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Македонски, англиски, историја и социологија за гимназија се полн погодок комбинација за на правен иако има и други предмети нормално кои можеш да си ги земеш ;)

За економски има доста избор истотака: географија, филозофија, социологија, историја, информатика, математика, англиски...

На babylove123 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. barby

barby Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2010
    Пораки:
    830
    Допаѓања:
    8.451
    Не знам дали слушнавте на вести, министерот рече дека оваа година ќе се полагаат 3 екстерни предмети

5. MorticiaAddams

MorticiaAddams Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2011
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    139
    Јас сум средно медицина, матурантка годинава, но сакам да одам на Филозофски или Драмски. Што бараат на едниот, а што на другиот за матура конкретно, бидејќи ств незнам што да одберам?

6. The-Queen

The-Queen Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    2.139
    Допаѓања:
    2.425
    :^) :o Кога тоа го кажал? Нели од година тоа ќе важи? На која програма слушна?

7. barby

barby Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2010
    Пораки:
    830
    Допаѓања:
    8.451
    Па така се збореше по сите телевизии, изјави министерот за образование, ама не е уште сигурно дали за оваа година или за другата. ЈАс така разбрав

8. Lux

Lux Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    7.094
    Допаѓања:
    6.349
    Јас разбрав за тоа дека од в година ќе било воведено, ради пофер оценување . |(
    Ако беше од годинава требаше да ни кажат одма на почеток и да не спремаат со прашања(дека едните се полагаат во декември) нема шанси пред месец да соопштат, освен ако не сакаат да има пак штрјакови како тогаш.
    За еден месец два предмети не може да се спремат . Мислам, ама не сум сигурна дека во Февруари ќе се бира(т.е нема да се бира туку ќе ни се падне некој од овие) помеѓу 3 предмети или македонски, или англиски или филозофија за тестирање(демек нешто како проверка за оценувањето на професорите) ние ќе правиме тестови и преку нив да ја оценат работата на професориве дали оценките ни биле праведно(заслужено) пишувани, за ова знам, а за тоа на вести последно ја разбрав за в година, значи за тие што се сега трета година.

9. Plavusa.17

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Тоа ќе биде од наредната учебна година, значи генерацијата после нас ќе почне со тој систем бар така е планирано, како што ние освен што ќе полагаме државна матура, ќе бидеме и матуранти тестирани на екстерни тестови. Што е многу, многу е ама ај... претеризам.

10. Strumfeta93

Strumfeta93 Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    3.857
    Не не дечки кај нас веќе кажаа дека ќе полагаме 4 предмети во декември, а знаеме и кои.
    Значи ќе се оценуваат професорите кои предаваат само во 4та година а ако нема такви тогаш некои стручни предмети.
    Само не знам оценките за кога ќе бидат, еднаш велат ќе бидат за полугодие, после за во свидетелство (што воошто не е логично во свидетелство да имаш оценка за пола материјал) и врска немам што ќе биде. Глупости.

11. Anna-Banana

Anna-Banana Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2011
    Пораки:
    3.895
    Допаѓања:
    4.902
    За на драмски бараат многу голем талент овде во Македонија и големи врски исто така,мој совет:подобро оди на Филозофски ;)

На MorticiaAddams му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Rookie

Rookie Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2011
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Јас сум во средно економско училиште и сакам да одам на екомски факултет. Ме интересира кои предмети би можело или треба да ги избера да полагам. Освен македонски и англиски јазик кои уште предмети ке треба да изберам? Какви се тестови на матура, што се бара на тестови итн. Однапред благодарам за било какви информации. :)

13. Kicky

Kicky Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2011
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    74
    Може ли некој да ми каже да ли проектнава задача има врска со факултетов што ќе одам...или не??

14. Plavusa.17

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    ^Не, нема врска. Ти можеш да одиш на медицина, а да полагаш проектна македонски јазик :) Исто се вреднува, бодовната скала е иста за сите предмети, а при уписот на факултет добиваш исто поени во согласност со бодовите, пр. 5ка е 11-12 бода на проектот, а 4 ти носи при уписот на факултет :)

15. kristii

kristii Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2010
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    1.707

Па треби да одбериш некој од стручните предмети што си ги учела пр.економија,бизнис,деловно работење.Но треба најмалку две години да си го учела тој предмет.А за прашањата не знам зошто и јас ке полагам оваа година матура :) Ако ти треба уште некоја информација слободно прашајме.

16. LittleDevil

LittleDevil Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2011
    Пораки:
    1.701
    Допаѓања:
    1.919
    Пред матурата обично ставаат на огласна табла кој предмети се бараат за одреден факултет. Барем така е случајот во мојата гимназија. Е сега, ни бараат да знаат што тема ќе браниме. Сакам да одам на електронски бизнис, па ќе правам тема бизнис, затоа што неможам да полагам, го слушам само една година. А интерни сум во план историја и социологија. А екстерни англиски и македонски. Друго не знам што би полагала..

17. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.975
  18. moonlight-girl.55

moonlight-girl.55 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    3.184

Преинтересантно ќе биде, дури и неиздржливо да се гледа :D

Што им треба оваа глупост не знам, од 3ка ќе паднат на среден успех 2ка. Сите знаат дека образовниот систем ни е тапа голема, ако не и провалија, али изгледа им треба и потврда за тоа на властиве :tmi:

19. LoVeR

LoVeR Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2010
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    1.046
    Јас студирам за графички дизајн во битола во техничкиот факултет а ако си за пари давање уште подобар смер има во охрид на европски за графички дизајн....инаку има широка потреба од графички дизајнери многу се запишуваат на факулететие за тој смер но многу се ретки оние што го завршиле(кажувам за овој што учам јас) бидеќи е многу тешко,ако не знаеш основни работи за некој програми на пр.фото шоп,илустартор.ин дизајн,солид,ништо не правиш

20. LittleDevil

LittleDevil Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2011
    Пораки:
    1.701
    Допаѓања:
    1.919
    Оваа година ќе биде многу поригорозно, барем кај мене во гимназијата. Лани се претера во препишување :) Па сега за годинава ќе видиме како ќе биде. Важно јас пријавив матура, избрав екстерни, интерни, тема. Па сега ќе видиме што ќе биде во Јуни :)