Форумџика на годината

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. Lizalka

Lizalka Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    2.004
    Допаѓања:
    93
    Две 4ки.. задоволна сум :)

2. ForeverYoung

ForeverYoung Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    1.980
    Имам 5 македонски а англиски незнам ке видам вечер на страната 8)

3. starfish

starfish Популарен член

Се зачлени на:
    31 јануари 2010
    Пораки:
    4.832
    Допаѓања:
    10.128
    положив со 5-ка англиски, а 4-ка македонски. Искрено сум запрепастена од резултатите по македонски.... Не ми е јасно како може со 93 перцентили да имам 4-ка, изгледа критериумот е многу висок. Сите се подобри на англиски , отколку на македонски, и после чудо било!

4. ForeverYoung

ForeverYoung Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    1.980
    Да и кај нас македонски има само две 5,од која едната е моја со 98,29 перцентили :)
    Англиски имам 4 со 84,84 не сум баш задоволна ама си се тешам со македонски :):)

5. garudamon

garudamon Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2010
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    62
    Македонски 4, математика 5...задоволна сум

6. Lina24

Lina24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    2.230
    Допаѓања:
    438
    браво бе срцки алал да ви е , многу учени сте биле ;) па такви ве сакам :* :* честито на добрите оцени

7. WomanInLove

WomanInLove Истакнат член

Се зачлени на:
    24 ноември 2009
    Пораки:
    717
    Допаѓања:
    268
    Многу сум задоволна со резултатите од матурата, македонски со 4 положив и англиски со 4 и со висок перцентилен ранк, така да задоволна сум и се надевам на државна квота, само прво да одлучам што факултет :lol: ;)

8. mysterious

mysterious Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2010
    Пораки:
    1.491
    Допаѓања:
    2.661
    Хипица,а како гледаш тоа процентите? Тоа е исто како поените ли?
    Јас имам две тројки!
    Значи,стварно не очекував англиски можеби,но македноски се надевав на 4... ;(
    До сега имам 82 поени,без да ги пресметувам екстерните...
    Ај ако знаете кажате ми

9. Unfaithful18

Unfaithful18 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2010
    Пораки:
    2.391
    Допаѓања:
    1.116
    Македонски 4, Математика 2 :$ :( Тоа ти е... Ги очекував баш тие оценки, барем не се разочарав.
    Инаку во нашето училиште само три петки по македонски јазик, математика ниту една.

10. butterflyyy

butterflyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2010
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    59
    Јас математика и македонски имам 4ка, а колку што знам кај мене во школо имало само четири петки по македонски. Инаку mysterious не знам како може да имаш 82 без, бидејќи без екстерните можеш максимум 80 бода да имаш. Ако ти се сите 5ки во сведителство имаш 60 бода, 4 бода ако имаш 5ка на матурската проектна задача, а интерните максимум даваат по 8бода т.е. 2*8=16 бода, така да 80, а екстерните се по 10максимум (ако имаш 5ка).

11. mysterious

mysterious Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2010
    Пораки:
    1.491
    Допаѓања:
    2.661
    Аааа..Фала! :)

12. chicka

chicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 мај 2010
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    98
    мене не ми ејасно дали се гледа тој перценатлниот ранг или на друг начин ги гледаат бодовите по факултетите ?!

13. butterflyyy

butterflyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2010
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    59
    No problem mysterious :) , инаку еве што пишува во конкурсот точно за пресметување на бодовите:

Основeн критериум за селекција на кандидатите за запишување на прв циклус студии е успехот
    постигнат во средното образование. Вреднувањето на успехот на кандидатите се изразува во поени.

а) На студиските програми каде селекцијата се врши само според успехот од средното образование,
    кандидатите може да освојат најмногу 100 поени, и тоа: општиот успех по сите предмети
    учествува со 60%, а успехот постигнат на државната матура учествува со 40%.

а.1 На студиските програми на кои селекцијата ќе се врши само според успехот од средното
    образование, бодирањето се врши на следниов начин: се собираат сите оценки што се
    внесени во свидетелствата од сите години, добиениот збир се дели со бројот на оценките и
    вака добиениот среден успех се множи со 12. По оваа основа може да се добијат најмногу 60
    поени.

а.2 Бодирањето на успехот постигнат на државната матура се врши на следниов начин: Оценките
    од екстерните предмети се множат со коефициент 2. Вака добиениот производ се корегира
    со перцентилниот ранг на кандидатот за секој предмет поединнечно. По оваа основа можат да
    се добијат најмногу 20 поени за двата екстерни предмети.
    Оценките од секој од интерните предмети кои се полагаат на државната матура се множат
    со коефициент 1,6. Вака добиените производи се собираат. По оваа основа можат да се
    добијат најмногу 16 поени. Оценката добиена на проектната задача се множи со коефициент0,8.
    По оваа основа можат да се добијат најмногу 4 поени. Вкупниот успех од државната
    матура може да донесе најмногу 40 поени.

За кандидатите кои средното образование го завршиле во претходните учебни години (пред
    учебната 2007/08 година ) и не полагале државна матура, освен пресметувањето на бодовите
    од точка 5.а.1, се пресметуваат и најмногу 40 поени од предметите кои се значајни за
    студиската програма, и тоа: збирот од оценките од секој од двата предмета значајни за
    студиската програма (Прилог 2) се дели со бројот на оценките (независно во колку години
    предметот се слушал во средното образование) и вака добиениот среден успех, за секој
    предмет одделно, се множи со 4. По оваа основа може да се добијат најмногу 20 поени за
    еден предмет, односно вкупно 40 поени за двата предмета.

14. Viiiiip

Viiiiip Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2010
    Пораки:
    837
    Допаѓања:
    400
    се гледа и перцепиелниот ранг... Вака се пресметува за екстерните...

(оценката * 2) * (перцепиелниот ранг / 100) и за секој од двата екстерни поединечно вака и собираш...

15. Viiiiip

Viiiiip Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2010
    Пораки:
    837
    Допаѓања:
    400
    Јас две 4ки имам и сум страшно незадоволна... А да не знае некој од колку перцепиелен ранг почнува 5ка македонски и англиски?

16. barby

barby Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2010
    Пораки:
    830
    Допаѓања:
    8.451
    јас 4 англиски- задоволна, и 3 македонски разочарана :devil:

17. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Немој да мешате перцентилен ранг со бодови. Перцентилниот ранг покажува на кое место си ти од сите студенти што полагале матура и нема врска со бодовите. Пример, да немало ниедна 5 по македноски во државата, ученикот што би ја имал најдобрата 4 ќе има перцентилен ранг 100. Затоа и секоја година е различно. Полани бидејки имаше многу петки македонски имаше ученици со 94 перцентилен ранг, оваа година бидејки има малку петки сите се движат од 100 до 98. Се надевам објаснив добро.

18. Lizalka

Lizalka Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    2.004
    Допаѓања:
    93
    нема врска дека се движат од 98 до 100... се движат околу 89... барем сите што ги иам прашано толку се, 89 кома нешто

19. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    За англиски може, бидејќи има повеќе 5. Јас знам девојче македонски со 5 а перцентилниот ранг и е 97.

20. Lizalka

Lizalka Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    2.004
    Допаѓања:
    93
    Ааааа абе ја то зборам за 4ки што имаат... не те сватив, нема врска што е тука е ;)