Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.967
    Допаѓања:
    7.228
    До кога е крајниот рок за пријавување испити на Iknow?

2. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.165
    Допаѓања:
    5.381
    Мислам до 15ти, ама не сум сигурна.

На quattro му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.328
    До 13ти ни рекоа нас. Пријави си ги шо побрзо.

4. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.967
    Допаѓања:
    7.228
    Во полето "Декада" неможам да одберам, дали кај другите е ист проблемот или само на пмф..

5. злоба

злоба Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    3.618
    Ако не пиши им на жените од студентски, дури тек од понеделник би ти го решиле, но не е страшно

Последна измена: 8 јануари 2021
  6. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.328
    Кај нас исто нема бирање декада овојпат, преку списоци кај координатори се знае кој кога полага, на медицински ова. Ама па и скоро се ни е само по еден рок, нема потреба ни од тоа. Кај вас 2 рокови ли имате за полагање на предмет?

7. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.967
    Допаѓања:
    7.228
    Да два . Ќе пријавам без декада и онака треба да се потврди на друг сајт полагањето .

Последна измена: 8 јануари 2021
  8. Larson

Larson Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2017
    Пораки:
    880
    Допаѓања:
    1.980
    За матурантите што планираат да се запишат оваа година на медицински факултет еве одприлика колку се планира да се примат студенти (не е официјално)

Ќе има и нов смер за дипломирана акушерка / акушер

Прикачени фајлови:

• ....png
      ....png
      Големина на фајлот:
      142,2 KB
      Прегледи:
      246
    На ElenaOfRivendell му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.328
    Уште кога почнавме ние пред 2г деканката рече дека сакале 200 студенти да студираат само општа, вака со 300 било премногу. Значи си успеаа у намерите и им дозволиле да намалат квота. Јака конкуренција ќе биде годинава. :o

На Glowy, cresa-jagoda и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.
  10. LazzyyMM

LazzyyMM Активен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2020
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    10
    Здраво! Јас сум нова членка и би сакала да ви поставам прашање на оние кои сте полагале веќе матура барем во скоро време 2019,2018,2017,2016... како е попаметно да учам, дали да повторам се од прирачникот или да учам според наведените точки од јазик и наведените дела во испитната програма?
    Исто така премногу ми е страв за англиски и македонски јазик, за англиски посебно бидејќи тешко ми оди пишувањето на есеј.
    Како да се спремам за јазиците, како што доаѓаат датумите се поблиску и поблиску понапнато се чувствувам...

11. Fantasy33

Fantasy33 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2019
    Пораки:
    766
    Допаѓања:
    2.026
    Прво почни од делата и се она што е наведено дека треба за матурскиот испит, исто на страната за матура има и тестови од сите години, би ти рекла да ги разгледаш и решиш. Принципот на прашања е таков и отприлика тоа ти е најбитното. Прирачникот исто можеш да го земеш, од помош е, но внимавај бидејќи имаше грешки во решенијата тогаш, не знам сега дали го поправиле. Јас 2019 полагав.
    За англиски при пишувањето на есејот има наведено на што треба да внимаваш и да опфатиш. Мене лично тоа ми беше најлесниот дел. Нема многу како да се спремаш, освен од тестовите на страната и да повториш некои граматички правила. Најтежок дел од матурскиот испит по англиски ми беа текстовите пример да ги наредиш по ред параграфите, да поврзеш наслов со параграф и слично. Некако текстовите ми беа комплицирани, ама во глобала не е страшно.
    Не се плаши и не се напнувај, ќе стигнеш се и секако ако си учела со ред нема потреба од грижи. :)

12. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.967
    Допаѓања:
    7.228
    Дали ако немам положено еден предмет во зимскиов семестар отпаѓам во приватна квота во летниот семестар?

13. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.560
    Не

14. злоба

злоба Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    3.618
    Не, доколку не го положиш после септемвриска сесија, тогаш го презапишуваш по втор пат. Ако го презапишеш по трети пат е тогаш паѓаш.

15. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.678
    Допаѓања:
    25.241
    Dali mora nekoj predmet od prva ako nekes da go polagas moras pak da go zapisuvas vo vtora? ne mi e tolku biten predmetot i sakam za ponatamu da go ostavam

16. злоба

злоба Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    3.618
    Можеш да пробаш во јунската и септемвриската да го положиш, ако не презапиши го, но ќе плаќаш 2500. Ако ти е изборен тогаш, кога ќе го презапишеш можеш да го смениш.

17. kokodaki

kokodaki Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    214
    Допаѓања:
    426
    Мислам дека важи општо за факултетите дека останатите предмети се презапишуваат. Останати предмети од зимски семестар се запишуваат во нареден зимски, останати од летен во нареден летен. При презапишување се презапишуваат задолжителните, па изборните и на крај избираш што ќе запишеш од нови предмети од тој тековен семестар (и таму мислам дека има предност прво задолжителни, па изборни, во зависност уште колку кредити ти се останати и дали има дополнителни услови)). Ако презапишеш предмет по трет пат паѓаш во кофинсирање, приватна квота.

18. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.967
    Допаѓања:
    7.228
    Некој да сподели искуство со онлајн полагање.. Пред малце не известија дека ќе полагаме онлајн, втор испит мие, првиот беше физички, ме фати паника.. Хелп споделете искуство тие што полагавте онлајн претходниот семестар или овај.

19. Star_dust

Star_dust Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2019
    Пораки:
    1.163
    Допаѓања:
    9.287
    Што конкретно те интересира?

20. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.165
    Допаѓања:
    5.381
    Зависи како ќе полагаш, усно, писмено, со камера, без.. Што те интересира поточно?