Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.678
    Допаѓања:
    25.241
    Те молам не барај совети за препишување ќе те отепаат паметниве тука.

2. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.967
    Допаѓања:
    7.228
    Усно со камера. Немам цел за препишување ниту барам начин, ме интересира како се одвива атмосферата во текот на полагањето.

На mode-kristina и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.
  3. Pepi17

Pepi17 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2017
    Пораки:
    254
    Допаѓања:
    138
    Најчесто ако знаеш криват дека читаш од страна ама гледај да не гледаш воопшто на страна и течно да збориш да не се заддткуваш. Се ќе биде океј не се секирај и не се плаши. Само смирено.

4. Star_dust

Star_dust Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2019
    Пораки:
    1.163
    Допаѓања:
    9.287
    Атмосферата зависи од професорот, некој се построги, а некој не се толку.
    Обично го кратат времето за полагење, а го зголемуваат бројот на прашања(задачи) за да се осигураат дека нема да имаш време да препишеш нешто, така што гледај да имаш убаво научено за да не се мислиш многу.
    Друго можеш да имаш проблеми со интернетот, конекцијата, па да не можеш да ги испратиш одговорите навремено. Мене ова ми се има случено али ајде професорот се погоди добар, па ме почека да му ги испратам решенијата.
    Значи, ништо страшно не е ако си добро спремен и ако не ти зафркава интернетот. Слично е како со физичко, единствено што може да те зезне е конекцијата.

5. злоба

злоба Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    3.618
    Седи пред огледало и рецитирај, ако знаеш какви прашања поставува тогаш исмисли во стил на професорот како поставува. Напи се бедоксин ќе те олабави, направи чај или супа ќе ти дојде пријатно.
    Иначе чекаш ред да те прозива или можно е да ве прима по еден или двајца на кал.

6. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.165
    Допаѓања:
    5.381
    Не знам на кој факултет си, ќе ти кажам мое искуство. Јас до сега имав едно усно полагање на камера, супер поминав, слично како да полагав физички. Бидејќи беше хемија, паралелно проф. ни бараше одредени формули, ги пишувавме на лист и и ги покажувавме. Ништо пострашно отколку физички, само што физички има некоја друга атмосфера, што не може да се добие онлајн. Ако е коректен професорот, нема од што да се плашиш. Ако имаш научено, како и да полагаш, ќе положиш. :)

7. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.920
    Допаѓања:
    6.742
    Имај добро научено, бидејќи е онлајн усно на камера, не даваат премногу време за размислување, споредено со физички, бидејќи се плашат дека читаш или ти кажува некој. Поконкретни прашања поставуваат, со помалку раскажување. Гледај при зборувањето да фрлаш погледи кон камерата и да се познава дека гледаш право, не околу тебе затоа што опоменуваат. Исто така да ти се гледа добро профилот, лице и раменици. Ова се ситници за кои може да те опоменат, свесни се колку е злоупотребено онлајн полагањето, па некако да се посигурни, но не е воопшто страшно.

8. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.231
    Има ли некакви информации за тоа како би се одвивала наставата на факултетите во летниот семестар? Пак ли ќе биде претежно онлајн или е поверојатно да биде со физичко присуство?

9. Принцезичка1

Принцезичка1 Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2016
    Пораки:
    1.064
    Допаѓања:
    5.399
    Онлајн ќе биде сигурно.

На prominent му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ElenaOfRivendell

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.165
    Допаѓања:
    5.381
    Колку што видов, ние само по еден предмет ќе имаме вежби физички, друго се ќе биде онлајн. :(

Последна измена: 24 јануари 2021
    На prominent му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Maylin

Maylin Популарен член

Се зачлени на:
    2 декември 2019
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    1.066
    Дали нешто многу влијае просекот на факултет во понатамошната кариера и вработување?

Буквално сум опседната со просекот, премногу се потресувам ако добијам 6 или 7 и мислам дека нема да можам да најдам работа понатаму со слаб просек. :drunk: Информатички факултет учам и гледам како многумина не се ни замараат, битно им е да е положено, а јас психата си ја напнувам на секоја добиена слаба оценка. Вчера се изнаплакав и изнапотресов пошто добив 8 по предмет по кој што очекував да добијам 10. |(
    Дали со право се стресирам, или нема врска, гледаат само диплома да имаш? Иначе не ми е катастрофа просекот, ама сепак не е ни висок..

12. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.560
    Важно е да имаш знаење, џабе високи оценки, ако на памет ти е учено или со препишување. Не се замарај за просекот. Гледај на време да си ги положуваш испитите за да не ти се собираат, па тебе ќе ти биде после тешко крајот да го фатиш.

На noteforself, mode-kristina, Glowy и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Deva Path

Deva Path Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2020
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    259
    https://www.fakulteti.mk/mobile/new...stvoto-tvrdi-uspehot-ne-e-preduslov-za-rabota

На mode-kristina, злоба, Maylin и 2 други им се допаѓа ова.
  14. злоба

злоба Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    3.618
    Подобро работи или волонтирај некаде зошто тоа на крај ќе го ставиш на CV, а не просекот. Поготово што си информстички факултет, положувај ги испитите колку толку, ама практикувај го тоа знаење. Зошто на крај кога ќе аплицирате за работа, повеќе ќе те дели од некој со стипендија.

На Glowy, cresa-jagoda, ElenaOfRivendell и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Maylin

Maylin Популарен член

Се зачлени на:
    2 декември 2019
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    1.066
    Секако дека најпрво се посветувам на знаењето и праксата, само увртено ми беше дека ако немам некој јак просек ќе ми е тешко да најдам работа и нонстоп сум под нервози за тоа. Фала ви. :)

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  16. ElenaOfRivendell

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.165
    Допаѓања:
    5.381
    Не знам што студираш поточно, ама не мислам дека има просекот толку врска колку знаењето, бар во таа област не. Имам вујко, самоук програмер е, ама е ептен добар, работи во Германија, ако не се лажам и за Гугл нешто беше претставник. Човекот има средно музичко, и економски факултет. Поентата ми е дека ако те бива, нема никој да ти бара просек, човеков не ни има соодветен факултет, а го бараат за работа многу. Ако си добра во струката, нема да имаш проблем со вработување во таа област. :)

На Maylin, Glowy, mode-kristina и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.920
    Допаѓања:
    6.742
    Воопшто не се замарај за просек, знаењето се цени повеќе. Познавам пример којшто ја доби позицијата со помал просек, а тие со висок не ја добија. Самиот не веруваше дека има шанси покрај колеги со таков просек, но ете покажал знаење.

На cresa-jagoda, Maylin и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.
  18. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.231
    @Maylin

За вработување не игра улога. Секако дека е најважно знаењето па и праксата што ќе ги имаш.

Просекот игра улога ако имаш намера да продолжиш со научна работа, на пример докторски студии, или ако имаш намера да добиеш стипендија.

На cresa-jagoda, Maylin и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.
  19. mode-kristina

mode-kristina Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2014
    Пораки:
    1.155
    Допаѓања:
    4.093
    @Maylin просекот игра улога са добивање стипендија, а за вработување воопшто не игра улога. Виестина е дека индексот изгледа поубаво со одлични оценки, ама знаењето никој не може да ти го земе. И јас се нервирав кога трудот ми беше награден со помалку отколку што заслужував, но ништо не можев да променам освен да учам повеќе. Не се замарај многу за просекот. Учи си континуирано, а не кампањски. Учи за знаење, а не за оценка. Бонус совет: никогаш немој да препишуваш. Во темата „Препишување“ имам кажано зошто не треба да го правиш тоа.

@quattro не се плаши ако полагаш онлајн. Ни кога полагаш писмено, ни кога полагаш усно. Секаде има построги и полабави професори. И јас мислев дека е страшно пред да почнам да полагам онлајн, ама веќе втора сесија полагам вака. Учи си како што си учиш, вежбај си пред огледало. Со среќа на испитот и без страв и трема.

На cresa-jagoda, Maylin, Glowy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Willbeokay

Willbeokay Истакнат член

Се зачлени на:
    13 февруари 2020
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    84
    Здраво, знам дека е малку рано ама јас уште од сега се плашам да не ми остане некој предмет за да го полагам во септември . Се плашам тогаш да не даваат потешки испити и да паднам па да треба да го презапишам предметот, дали некој што има полагано во септември може да ми каже како е? (Знам дека на секој факултет е различно, па дури и од самиот професор зависи, но ете во стрес сум за тоа :( )