Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. heartche

heartche Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    26
    Види можеби и со професорката да ги одговарате бидејќи кај нас имаше консултации на кои ги одговаравме прашањата :)

На Ema.Sk му/ѝ се допаѓа ова.
  2. agirl17

agirl17 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2011
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    165
    Што направивте матурантки до каде сте со учењето ( ако почнала некоја :D ). Јас денес ќе ја завршам проектната и утре ја предавам, македонски полека полека си читам од скриптата секој ден по 2-3 страни, а англиски ми се чини дека најинтензивно се спремам уште од сега бидејќи за тој предмети ми е и најмногу страв. Си одам и на спремање, имаме дополнителни часови и на училиште, па би требало до јуни се да биде во ред :) Нормално, и многу среќа ќе ни треба тие денови, особено за луѓето со кои ќе се погодиме во иста училница, па тестаторите да не бидат мн мн строги итн. :)

3. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Проектната ми е готова, може ќе ја скратам малку, може не ќе видиме со класната тие последни детали да ги средиме. Македонски само првата страна од прирачникот, немам време моментално да пројдат сегашниве олуји со оценки и ќе почнам како што треба 8)

4. Elence93

Elence93 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 декември 2009
    Пораки:
    5.881
    Допаѓања:
    5.217
    Географија ми останаа уште 10тина прашања, филозофија одговорив 50, секој ден по 20тина одговарам, а друго ништо немам чепнато. Англиски единствено проблем ќе ми претставува есејот, ќе треба тука повеќе внимание да посветам, а за граматика не би требало да ми биде проблем после 8 год на курс. Македонски омало 2 скрипти, проф. рече ќе ни кажела која е подобра, па да ја купам. Искрено не сум многу потресена, во РЈК не спремаат за матура уште од 1ва год хаха

5. Plavusa.17

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Ние кај нас имаме и македонски и англиски подготвителни часови за матура и македонски прво почнавме од логичките и правописни вежби, а англиски типови на есеи и почнавме за Expository essay и + имаме за дома да си напишеме на дадена тема таков и ќе читаме, ќе поправаме грешки. Филозофија досега имаме 1/2 од прашањата одговорени ми се двата дела што ги даде уште кога ги даде, и за тоа имаме дополнителни кој сака нешто да праша или за нејасни прашања професорката ги објаснува и дава одговор, ама јас не одам. Е само социологија немаме ништо засега, прашања нема да дава, а часови за консултации ќе има понатаму.

6. The.Crab

The.Crab Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    629
    Допаѓања:
    370
    Вака, Лукс. Лично, јас, македонски почнав да одам на приватни часови на почетокот од 4-та година, но не одев континуирано во текот на целата учебна година (некогаш повеќе, некогаш помалку). Второто полугодие почнавме да се подготвуваме и со професорката во училиште, повеќе се трудев околу писмените работи со цел за поуспешен есеј и сл., за на крај да завршам со солидна 4-ка. Бев задоволна, бидејќи за разлика од други ученици кои со препишување добија (можеби) и подобри оценки отколку што (барем) заслужуваа, успехот со кој јас се здобив беше резултат на мојот труд и знаење.

Англиски јазик (кој патем не ми оди добро и ми е прилично слаба страна) учев само тоа што ни го предаваа во училиште и она што професорката не' подготвуваше. Резултатот ми беше повеќе од успешен (4-ка) бидејќи задачите се повеќе логички, но нема некои тешки филозофии. Единствено, поработи малку повеќе на есејското пишување, а друго, верувам дека до сега го имаш совладано со текот на долгите години учење англиски.

Биологија се подготвував цело второ полугодие, по ден-два во седмицата (најчесто преку викенд) и успеав да го надополнам испуштениот и недоволно научен материјал од претходните години. Го положив со 5-ка. Но, што се однесува до интерните предмети веќе сите знаете дека се прегледуваат во рамките на самото училиште, но тоа не значи дека не треба да учиш, барем кај нас до крајот не беше сигурно дали професорот ќе ни даде прашања така да моравме да се подготвуваме на време.

Што се однесува до вториот стручен предмет се подготвувавме многу со професорката, не само во 4-та година, туку и во текот на претходните години, со самото тоа имав доволно познавање и повторував само 1 недела пред да полагам.

Како што веќе кажав задоволна сум од резултатите кои ги постигнав на државната матура, единствено можеби околу македонски имав малку двоумење бидејќи знам дека можев да добијам 5-ка, но од недоволна концентрација утнав неколку прашања. Пред да почнеме со полагањето имав многу трема и паника (како ќе биде, што ќе биде...). Ми беше тешко во однос на тоа прашање, но кога седнав да полагам македонски (како прв предмет) немав трема, напротив, единствен проблем во дадени моменти ми беше недоволната концентрација (за кое жалам) и те советувам максимално да бидеш концентрирана (бидејќи има големо влијание :!: ). Кога си концентриран и сосредоточен во тоа што го пишуваш, можеш да одговориш точно дури и ако претходно воопшто го немаш слушнато прашањето и обратно.

Уште еден совет - кога ќе се подготвуваш македонски јазик (конкретно) не учи напамет! Потруди се епохите и содржината на делата да ги разбереш логички (направи врска меѓу карактеристиките на времето во кое пишуваат и преку мотивите кои им биле за пишување на даденото дело изрази ја темата и идејата) ;) . Само на тој начин ќе успееш да не ти стане се' каша попара. Макар што поголемиот дел од ваквите прашања се повеќе на заокружување така да доволно е само неколку пати да го имаш прочитано за да се снајдеш.

Ти посакувам се' најдобро и многу успеси во текот на подготовката! :hug:

P.S. Истото се однесува и на сите овогодинешни матуранти :) .

На Lux, agirl17, Doozy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Stam

Stam Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2010
    Пораки:
    269
    Допаѓања:
    175
    Математика речиси завршив со книгата, македонски имам читнато нешто (уште ги читам лектирите за IV, па после тоа ќе почнам со учење), проектната ми е готова, информатика најверојатно ќе се спремам 2 дена пред полагање :lol: , а филозофија само што почнав со одговарање на прашањата... мене ме интересира дали некоја од форумов е запишана или планира да се запишува на архитектура?
    Како оди со приемните, што бараат? Да знам уште од сега што ме чека.. :)

8. LovelyGirl

LovelyGirl Популарен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2010
    Пораки:
    1.563
    Допаѓања:
    295
    Малце покасно ја гледам темата па да прокоментирам и јас.
    За екстерни одбрав македонски и англиски, а за интерни биологија и хемија. Кај нас хемија ни даде прашање еве нема ни недела како ги имам, па планирам сега од март нешто да почнам да учам, да ги одговорам прашањата, а биологија немаме прашања туку теми.
    А да, да не заборавам, незнам дали во другите општини има но кај нас нешто се спомна од општината да се организират доболнителни часови по македонски и англиски за да не спремат нас матурантите за во јуни, а колку ќе се реализира ќе видиме. :)
    и сакам да ве прашам за англиски што планирате да учите, јас стварно незнам што да учам, од кои книги, нешто помош, да споделите некоја книга итн..

9. agirl17

agirl17 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2011
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    165
    Нас англиски професорката ни даде да фотокопираме скрипта која самата ја пишувала за спремање на матурантите, ама скриптата бев врска е. Џабе парите си ги дадов. Делот за пишување е толку измешан, па ништо не се разбира, а вториот дел со вежби е исто без врска, има некои глупави прашања и дадени неколку одговори со заокружување да одбериш според логика, ама овие што се паѓаат на матура се каде, каде потешки и подвосмислени од овие во мојата скрипта.
    За делот пишување на пример можеш да видиш нешто на интернет, на пример напиши на google how to write formal letter, how to write informal letter, linking words that go with formal and informal letter...и најважното запиши си го во тетратка. Ако сакаш да поработиш малку на вокабулар, земи читкај си нешто на англиски, некои статии, можеш и книги на оваа страница www.readanybook.com, пушти си некое филмче ама гледај го без превод, ќе видиш одма по неколку дена се осеќа разлика во вокабулар, од лично искуство зборувам.
    И за граматика можеш на интернет да вежбаш, има вежби кај што треба да го погодиш времето на глаголот и сл. :)

10. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.027
    Допаѓања:
    52.109
    Да. Државен. :)

11. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.665
    Слушнав дека дадената тема за есеј на матура ќе била за Романтизам. Знае некој нешто за ова? Планирам за оваа тема да пишувам.

12. Plavusa.17

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    ^ Хммм можно е, се ќе биде освен реализам зошто тоа беше лани, ама кај нас професорката ни кажа дека уште никакви информации немале, а била на семинар ова го кажа петокот. Е сега може се одлучиле за оваа тема, ама сепак тоа што ќе каже професорот за сигурно само на тоа може да му се верува.
    Инаку бранењето проектна матурска кај нас од 20 март започнува, само уште не знаеме кој предмет кој датум. Ух, се ближи ептен!

13. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    Леле блазе си ви :) Кај нас ништо не ни кажуваат се ни оставаат сами да се снајдеме, освен што ни дадоа лекции по стручните предмети. За македонски и англиски ништо. Ве молам што и да дознаете, споделувајте тука :D

14. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.665
    Сигурно ќе биде за Романтизам. Една другарка видела на страната на матура. Јас ја отворив вчера страната, ама не можев да се снајдам.

15. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    http://www.matura.gov.mk/documents.aspx?language=MK&page=O6dtQQpiV3o= најдоле има Информација за тестовите од задолжителните испити. Таму пишува се :)

На starbucks му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Plavusa.17

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Ееее ова е веќе официјален извор, супер! Значи ќе учиме со посебен осврт на романтизмот, поточно ќе си спремиме есеј отприлика од дома таман ќе проучиме што е можно повеќе од таа област ќе ни биде корисно и за прашањата :)

17. agirl17

agirl17 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2011
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    165
    Значи темата за есеј по македонски ни е романтизам, дефинитивно. Тоа ги опфаќа Бајрон и Пушкин 90 %, а 10% се шансите да ни дадат за македонските романтичари, ама се ми се чини дека ќе пишуваме за овие странскиве. Ако, не е лошо, убав правец ни дадоа, Евгениј Онегин од Пушкин ми е омилена книга, со ќеф ќе пишувам за неа. :D

18. Plavusa.17

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    ^ И Гете со Вертер и Едгар Алан По со Гарванот главно :)

19. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.837
    Книгите треба да се совпаднат со книгите што ги учат албанците. Тие Евгениј Онегин не ја обработуваат, а мене една од омилените ми е :( ајде да се надеваме дека ќе има нешто за неа. Се спремате ? :D

20. babyblond

babyblond Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2011
    Пораки:
    1.168
    Допаѓања:
    1.548
    Знам дека сите матуранти и матурантски сте сите сега малку напнати бидејќи ве очекуваат матура и запишување на факултет. Сепак мислам дека ќе ви се најди моето искуство. Јас многу учев и се замарав околу матурата учев од март месец, преку годините квалитетно си го учев материјалот, немаше дело и лектира кои ги немав прочитано, немаше дело за кое немав прочитано по 2-3 критики,немаше писмена работа на која немав 5ка. сепак на матурата извадив 4ка, а ученици кои 4 години не знаеа, да напишат 2 реда, ја имаа таа среќа , да им се паднат тестатори кои им дозвлуваа да препишуваат па фино лепо тие си ги извадиле составите од мама тета, или некоја професорка по македонски јазик и си добија 5ки. Истото се случи и по математика, кој успеа да препиши доби добра оцена кој , не доби пониска од онаа што навистина би требало да ја има. Зборувам за екстерните предмети, бидејќи за интерните, ретко кој не добива добра оцена. Најважно е да си го покажете вашето знаење, дадете се од себе, претставете го најдобро што можете вашето знаење, но оцените не ги земајте многу во предвид, бидејќи и таму се фаќаат многу врски и матурата не е баш валидна. Јас тоа сега го сфатив кога се запишав на факултет , при разговор , на оваа тема со колегите. Бидејќи на мојот факултет има деца со еден куп дипломи и освоени први втори и трети места на разни натпревари, повеќекратно и имале под 90 поени при уписот дари некој 4ка, во свидетелство и резутатите од матурата. Тие поени и оцени можат и многу да ви ги кренат и да ви ги намалат поените за упис, ама не се грижете многу, важно е да се запишите на факултетот што си го сакате и да не земате присрце, бидејќи и матурата и уписите носат мн стресни ситуации, и нерви.