Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.837
    Бејбиблонд жал ми е што доби 4ка... и јас како тебе ги читав сите книги и сега треба оваа година да полагам.Се надевам дека се ќе помине во најдобар ред, очекувам 4ка или 5ка по македонски, тоа според мене е најтежок предмет за полагање :sweat:

2. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    Јас колку што знам се што даваат на тестот го има во книгата за матуранти, а за романтизам има само за Бајрон и Пушкин. Така да мислам дека Гете и Едгар Алан По нема да се потребни. Што мислите Вие?

3. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Јас мислам ќе има 100%, зошто ние ги обработувавме и нив и тие беа теми за писмените, а Гарванот како песна ја обработувавме со сите салтанати... :?: само за македонски романтизам да нема. |(

4. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.837
    За Пушкин не се знае дали со сигурност ќе е, зошто албанците не ја обработуваат Евгениј Онегин како што претходно кажав ама јас многу сакам да биде за Евгениј, таа книга ми е еден од омилените романи во стихови. Леле тешко нас :|

5. Strumfeta93

Strumfeta93 Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    3.857
    Нам професорката по македонски ни кажа дека ќе има тема од романтизам и слободна тема кој што сака тоа да пишува :) . Колку е точно не знам.

6. Plavusa.17

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    ^ Точно е, секоја година е така 2 теми и бираш 1, слободната таму ти ја даваат, а оваа со правец што е ја дознаваш ете за нас романтизам, лани имаа слободна тема и реализам :)

7. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.837
    Да ама потешка е варијантата да ја одбереш слободната тема, зошто во тој момент можеби нема да имаш инспирација да напишеш добар есеј. Секоја чест на тие што имаат голема дарба за пишување, јас си одам на варијанта романтизам :D

8. Adi888

Adi888 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    6.188
    Допаѓања:
    23.229
    ^ Барем знајме за шо да се спремаме :)

9. Plavusa.17

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Да де да, ние ќе си ја спремиме темата за романтизам, мислам отприлика ќе прочитаме се што е можно и на располагање за делава, писателиве и правецот воопшто, а ако се погоди и лесна слободна тема може да ни се погоди таа уште полесна, општа тема е :D

10. Adi888

Adi888 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    6.188
    Допаѓања:
    23.229
    ^ А општата тема тој шо сака да пиши на пример, тогаш ја кажват, така? а во матурата даена е само за романтизмот?

11. moonlight-girl.55

moonlight-girl.55 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    3.184
    Сега ќе се убацам во муабетов ... Али како бе две теми за есеј имате? :^) Ние имавме една, али тоа пред две години ... :D

12. Plavusa.17

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Да Ади општата тема не ја знаеме однапред, туку тоа што ќе се падне во моментот, тоа е. Затоа сите за секој случај да научиме што е можно повеќе за романтизмот, јас мислам не можеме да спремиме есеј од дома точно зошто не знаеме низ кои дела ќе бараат да се отслика романтизмот, сигурно нема низ сите заедно, ама пак ние за се по нешто ќе си имаме.

13. Adi888

Adi888 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    6.188
    Допаѓања:
    23.229
    ^ да се знаеше општата тема пред време супер ќе беше :D :rofl:

14. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.821
    И тоа каква тема имавме! :D :D :D
    Блазе им, само тоа ќе речам.

15. moonlight-girl.55

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    3.184

Да бе, Штурчето и мравката ... :rofl: :rofl:

И јас викам блазе им, знаат и за што да се спремаат.

16. Adi888

Adi888 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    6.188
    Допаѓања:
    23.229
    ^ се олеснуват работите полека полека :D

17. moonlight-girl.55

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    3.184
    Ма според мене матурава е една голема глупост и ништо повеќе.
    Само се замаравме и ние, а и вие уште од март зборите за тоа и се тресете.
    Која реална слика се покажува за знаењето жити се, кога секој може да препише? Абе ајде.

Глупости во боја, што ми вреди кога имав се 5 во средно, кога сега пак сум приватна квота на факултет? Ај барем учам тоа што сакам, во ред. Али и по две години уште ми е криво.

На Adi888 и babyblond им се допаѓа ова.
  18. agirl17

agirl17 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2011
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    165
    Едно прашање до матурантките - почнавте да се спремате за есејот нешто ? :?: Нас професорката стално ни вели да почниме полека да бараме нешто на интернет за романтизам и претставниците или во некои литератури и барем да си имаме готов вовед, еден вовед во кој би биле вметнати сите претставници, втор вовед за пушкин, трет за Бајрон и уште тие двата незнам за кои се, плавуша ги имаше спомнато поназад, ама јас не ги знам, ги немаме никогаш работено на училиште |( еве проблем плус за мене |( |(

19. Elence93

Elence93 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 декември 2009
    Пораки:
    5.881
    Допаѓања:
    5.217
    Кај нас со ништо немаме почнато, само некои од професорите дадоа прашања за интерните и за проектната си одбравме теми и до 28-30 да се предадат знам. За екстерните уште ништо.

20. Tanjich

Tanjich Истакнат член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    64
    Во врска со есејот македонски ни кажаа дека ќе имаш понудени 2 теми: едната е од литература што сме ја имале во програма, а втората општа тема и ти самиот треба да одлучиш за која ќе пишуваш... :) Според мене супер е вака барем ако не ти се погоди делото, ќе можеш да си напишеш добар есеј на општа тема :)