Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    Феминки сигурни сте дека ќе биде Странствувањата на Чарлс Харолд или Евгениј Онегин? Од кај се толку професорите информирани?

2. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Како што пишав во СДК, значи ја одбранив проектната матурска задача со 5 со сите можни 12 бода, за тоа се согласија сите професори. Кај сите комисии е различно, зависи од професорите, кај мене се одеше како што треба, како што е предвидено, освен тоа што ми кажаа одма дека ми ги даваат сите бодови од што беа задоволни, најмногу зошто ги одговорив опширно сите нивни логички прашања кои не беа во проектната, а беа поврзани со неа, а обично излегуваш барем по економскиве предмети е така, се договараат тие меѓусебе кој-колку ќе даде а додека презентираш ти ја разгледуваат проектната и може да запишуваат што ќе те прашаат (кај мене не пишуваа) и потоа менторот излегува и ти кажува што оценка имаш и со колку поени.
    Без нервози, без стрес, барем кај мене како што седев на елипсоидната голема маса и сите тројца карши мене пред да влезам имав онака страв и возбуда, откако влегов не почувствував ништо, само на почетокот додека се прилагодив, ама откако почнав немав гајле. Гледав и во нив во очи, и во книгите позади нив, и кроз прозор...се на се зависи од комисијата, прашајте другите од вашиот предмет како поминале, зошто пр. по Вовед во право ги прашувале прашања, а тие прашања се всушност пасуси од проектната и така раскажуваш, ама секако не кажуваш се туку тоа што ќе те прашаат, јас не би сакала така, би сакала да си раскажам се.
    Имав многу практични примери покрај теоријата, каква и да е проектната се ценат примерите, знаеме нели дека теоријата и праксата одат заедно. Е сега, не даваа толку поени на оние кои ги имаа набубано проектните, или не одговориле прашање по она што ги слушнав.
    Отприлика 10тина минути се збореше, другите 10 се за прашања барем кај мене беше нешто пола-пола, после раскажувањето доста опширно ги одговарав прашањата, па затоа.
    Се зависи од проектната и комисијата дефинитивно, ама како и да е не треба паника и страв! Ја што сум голема паничарка чим тоа го кажувам, значи така си е!

3. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    И јас си ја бранев во петокот. Добив петка :) . Не беше ништо страшно, напротив сите беа опуштени па дури и професорите. Ова беше како почеток на полагањата, тешкото допрва не чека.

4. LovelyGirl

LovelyGirl Популарен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2010
    Пораки:
    1.563
    Допаѓања:
    295
    Јас мојата ја бранам во Среда, држете ми среќа добро да поминам :)

5. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    Ајде ти држиме среќа, па да ни кажеш како помина :)

На LovelyGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Dushica-sk

Dushica-sk Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    5.048
    Допаѓања:
    3.926
    Луѓе јас утре сабајле ја бранам проектната. Вака нешто битно кога е ми се случува да заборавам најбанални работи. Па така еднаш на едно полагање си го заборавив името :fubar: :tmi: . Се надевам нема и утре вакво нешто да ми се случи |(

7. ani22

ani22 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2010
    Пораки:
    585
    Допаѓања:
    303
    Јас мојата ја бранам утре во 12 часот :)
    Страв ме фаќа да не закочам, да се избунам

8. Plavusa.17

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Ајде со среќа женски не се сомневајте во своето знаење секако ако сте ја научиле убаво, па на крају краева ваша проектна и од тоа конкретното што е во проектната колку и да знаат комисијата за таа тема, не може да го знаат она што сте го вметнале внатре повеќе од самите вас 8)

Поддршка! Па чекам да пишете дека сте прошле и вие со 12ка ]:)

9. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.665
    Еве и мене ми потврди професорката по македонски дека темата за есејот поврзан за романтизам ќе биде за Евгенј Онегин и Чајлд Харолд, а што конкретно ќе ни кажат на денот на полагањето.

10. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    А добро од каде би знаеле точно професорите? Јас лично не можам да се оставам само на тие две.

11. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.665
    Па тие се информирани за се’. Еве и мене ми потврди професорката и Плавуша истото го напиша, значи сигурно е.

12. LovelyGirl

Се зачлени на:
    10 февруари 2010
    Пораки:
    1.563
    Допаѓања:
    295
    Кај нас никои ништо не спомнува за есејот, се надевам дека ќе биде Евгениј Онегин, не е некоја досадна книга(за мене), а и двете ги имама читано, дури за Чајлд Харолд ми се има паднато на писмена.

13. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    И сега што планирате вие да правите? Само тие две ќе ги учите?

14. Plavusa.17

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Значи се работи за лектири и дела. Како што знам делата одат во есејот за матура, а лектирите не. На пр. лани за реализам беа „Злосторство и казна“ и „Чичко Горио“, што мислиш нема други дела од реализмот освен тие? Има секако, ама се обрнува внимание обично на 2 дела. Не сите средни (гимназии и стручни) ги работат истите книги. Еве на пр. Старбакс ја немаат работено Вертер, а ние ептен опширно ја работевме, додека пак тие ја работеле Егениј Онегин, а ние досега не па ќе ја работиме пред крај. Значи не може во есејот за матура за 5 книги паралелно да пишуваме, а вака претпоставувам ќе биде нешто како лани низ тие 2 дела, или компарација или контраст, често сме пишувале (барем во нашето школо) така тема за писмена низ 2 дела.

Ама ова е за есеј само, не за цел тест! Во тестот може да има за било кое дело, така што есеј ќе спремам низ овие 2 дела, а од прирачникот ќе учам отприлика се.

15. LovelyGirl

Се зачлени на:
    10 февруари 2010
    Пораки:
    1.563
    Допаѓања:
    295
    Среќа што постое прирачникот, ние има доста дела што немаме работено. Еве скоро читав во прирачникот го има делото на Шекспир „Ромео и Јулија“ ама ние го немаме работено, од него ги работевме „Хамлет“ и „Сон на летната ноќ“(кое го нема во прирачникот). Секое училиште различно.

16. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.670
    И кај мене истото го кажаа, тие 2 теми се со сигурност..
    И во останатите училишта истото им го имаат кажано!

17. Chivas

Chivas Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    342
    Допаѓања:
    132
    Да се пофалам денеска стасаа резултатите и 5ка со 12 бода. :)

Е сега сакав да ве прашам нешто, јас најдов 2 книги - прирачници за матура едниот е постар од Билјана Богданоска а другиот е понов од Ленка Панчевска.Лани во моето училиште нагласиле да се користи овај поновиов затоа што имало изменети работи. Па да се советувам и со вас што планирате ,од кој да учите ? :?:

18. Shoe-Gal

Shoe-Gal Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    368
    Допаѓања:
    178
    И јас да си се пофалам за својата проектна 5ка со 12 бода :) YEYYYY :party:

19. Simonna7

Simonna7 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    128

И нас лани ни беше пофален новиот, дури имаше и масовни порачки на книгите преку училиште. Лично јас, бидејќи доста рано почнав да учам, го прочитав прво стариот, а новиот го ископирав од тие што купија и го прочитав и него. Воглавно се истите работи, не паметам да имаше некоја битна разлика. Не паничете воопшто, прашањата што се паѓаат не се скриени „во левиот агол под сликата“, туку баш она да се види колку си научил и разбрал. Ехх да можам да си се вратам во средно, би полагала уште 10 матури и тоа без ронка страв (сигурно и факс кога ќе завршам истово ќе си го велам за испитите :lol: ).

Поздрав матурантки, па за некој месец само за одлични резултати да читаме :*

20. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.248
    Допаѓања:
    6.730
    Јас ја бранев проектната во петокот и еве денеска резултатите ги добив дека ја поминав со 12 бода ! многу сум среќна , значи ми се исплати трудот...

На starbucks му/ѝ се допаѓа ова.