Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. Fantasy33

Fantasy33 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2019
    Пораки:
    766
    Допаѓања:
    2.026
    Обрати се до одговорниот за iknow на твојот факултет.

На dahlia_desire му/ѝ се допаѓа ова.
  2. FroggyLover

FroggyLover Истакнат член

Се зачлени на:
    8 ноември 2021
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    171
    колку влијае изборот на интерен предмет врз уписите на некој факултет?

3. penelope10

penelope10 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2021
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    1.267
    Тоа зависи до факултетот. Види ги предметите од листата на уким и ќе видиш дали е соодветен.

На FroggyLover му/ѝ се допаѓа ова.
  4. FroggyLover

FroggyLover Истакнат член

Се зачлени на:
    8 ноември 2021
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    171
    Гледав за ветеринарен конкретно, за екстерен имаше наведено некои одредени предмети како биологија, хемија, а за интерен само пишуваше „еден од листата на општообразовни предмети“

5. Queentins

Queentins Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2021
    Пораки:
    218
    Допаѓања:
    158
    http://www.matura.gov.mk/data_files/state_graduate/mk/0408_2035_КОНЦЕПЦИЈА 2021.pdf Eve tuka pisuva vo koi prilozi moze da se vidat opstoobrazovnite predmeti, a eve gi listite http://www.matura.gov.mk/data_files...mak-PRILOZI-20-FEVRUARI-2021_Prilozi-2009.pdf

6. paradise69

paradise69 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 ноември 2021
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    27
    Zdravo!
    Dali nekoj gi ima eucebnicite po makedonski jazik i angliski jazik za sredno?
    Dali nekoj moze da mi posoci na shto najmnogu da obrnam vnimanie vo podgotovkite za drzavna matura (konkretno za predmetite makedonski jazik i angliski jazik)?
    Pishite mi ako mozete da mi pomognete!
    Vi blagodaram!!!

7. Queentins

Queentins Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2021
    Пораки:
    218
    Допаѓања:
    158
    Knigite gi nemam, i jas licno ne polagav angliski, pa za toj predmet ne bi bila od pomosh, no za makedonski bi ti preporacala da si zemes nekoj od priracnicite za podgotovka za drzavna matura, tamo e ubavo objasneto se’ ona shto treba da se znae, barem mene tie mi bea od pomosh :) priracnikot na Biljana Bogdanovska e pretpostavuvam najshiroko koristen, toj e napisan na dosta razbirliv jazik i lesno se uci napisanoto :) na profesorkata Lenka Pancevska e mnogu dobar isto taka, rabotite se super objasneti, samo shto mozebi jazikot e na maalku povisoko nivo, no sepak mnogu lesno razbirlivo, nekoi delovi i povekje otkolku vo onoj na Biljana. Ti posakuvam srekja vo ucenjeto i uspeh na maturata :)

На paradise69 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. dahlia_desire

dahlia_desire Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2018
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    208
    Англиски јас се подготвував преку старите тестови на државна матура, а македонски учи од прирачникот. Мислам дека се продава или прашај од професорите да набавиш копија. За обрнување внимание- нема. Мораш се да знаеш! Знам можда ова те нервира кога ќе ти кажат, ама ланскиот беше буквално хаос со све и свашта. Ама посекако ти е апла рано да почнеш да се спремаш не се секирај.

9. Jo Wilson

Jo Wilson Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2021
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    151
    Мојата професорка по англиски ни го препорача и прирачникот мислам дека беше од Просветно Дело,не сум сигурна. Имаше вежби и насоки за пишување на есејот и писмото и оние трансформациите што исто така ти се важни. Како и да е, повтори ги сите времиња и word formation, потребни се за целиот тест:)

10. ataneR

ataneR Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2015
    Пораки:
    352
    Допаѓања:
    366
    За теоретскиот дел македонски решавај ги претходните тестови што се биле и прирачникот од Билјана и спремна си. За есејот е секако на кој колку му оди.
    Англиски исто ти препорачувам да го купиш прирачникот на Просветно Дело мала книгичка е а стварно помага и решавај ги претходните тестови. Англиски барем мене лично ми беше обичен тест се беше прилично лесно, иако и многу се препишуваше и верувам така ќе и годинава. Обрнете внимание на есејот и маилот тоа мислам најмногу се бодува

11. Queentins

Queentins Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2021
    Пораки:
    218
    Допаѓања:
    158
    Да, да се надоврзам на останатите, дефинитивно пререшувај ги тестовите од минатите години по било кој предмет бидејќи така најлесно можеш да видиш каков тип на прашања даваат. А за што е битно, учи си се што е во програмата бидејќи од секој дел може да дадат по нешто :)

Исто така, за есејот можеш да се спремаш така што би напишала текстови на некои од темите кои поминале според нивните зададени насоки со цел да се усовршиш и увежбаш во пишувањето на есеи на таков тип теми. Кај мене во четврта имавме посебни часови за вежбање пишување есеи токму на овој начин и барем за мене беше доста корисен начин за да се разбере суштината на тоа какви есеи бараат. Дополнително, на тој начин ќе си имаш некои готови текстови и идеи кои ќе може да се модифицираат ако се падне некоја слична тема. И за македонски и за англиски би ти го препорачала ова :)

12. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.339
    За македонски прирачникот е супер за потсетување накратко на сите дела од сите 4г и така поважни работи што ќе ви ги бараат на матура. Мене многу ми се свиѓаше како е напишан, ептен е корисен. :)

На paradise69 и Bubbles02 им се допаѓа ова.
  13. swwetyyy

swwetyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2021
    Пораки:
    814
    Допаѓања:
    348
    Здраво, дали може да се полага на пример од изборните , наместо биологија да полагам бизнис и дали прашањата се од училиштето од професорите или од Скопје ги прават , ве молам ако некој знае ?

14. Queentins

Queentins Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2021
    Пораки:
    218
    Допаѓања:
    158
    Ako e interen predmet togash prasanjata gi pravat od ucilisteto vo koe shto ucis, odnosno ne se isti na nivo na cela drzava kako shto e slucaj so eksternite predmeti. Mislam deka biznis moze da polagaat samo ucenicite vo nekoi od strucnite ucilista, barem kaj nas taka beshe kazano koga polagavme :)

На swwetyyy му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Идемејако

Идемејако Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2021
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    66
    Deckii koi predmeti nosat poeni na medicinski?Minatata godina ne bilo vazno koi predmeti tuku spored poenite i rangot se gledalo.Koi se lesni za ucenje?I od kade da ucam dali se kupuvaat priracnici za sekoj predmet i kakvi se tie ili podobro e od kniga da se uci?Ako moze nekoj da mi pojasni.

16. Ivonce3bonbonce

Ivonce3bonbonce Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2019
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    48
    Отвори го конкурсот се пишува таму за предметите. Конкретно на медицински бараат биологија и хемија/стручен ако си од средно медицинско. Во врска со материјалот по мкд има скрипти што ср ствсрно од голема помош и скоро сите учат од нив. Англиски има само една мала скрипта која што мене лично не ми беше од помош. Вежбај ги тестовите поставрни на интернет од минатите години, структурата на прашања е таа, а некои прашања се повторуваат. Е дега не знам оваа година дали ќе одите со 2 екстерни и 2 интерни како ние лани што бевме. Ако е исто тогаш за интерните ќе ви дадат базен од прашања да ги научите. Ако и третиот предмет ви е екстерен најди ги темите на matura.gov што се предвидени за полагање и повтори ги од учебниците што ги имаш (конкретно за биологија и хемија не знам да има скрипта со издвоен материјал за учење). Се надевам помогнав ако имаш дополнително прашање слободно прашај тука или пиши ми.

На Идемејако му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Queentins

Queentins Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2021
    Пораки:
    218
    Допаѓања:
    158
    Onie koi se upisuvavme godinava i koi polagavme matura po principot 2 eksterni i 2 interni, dokolku bevme od gimnazisko obrazovanie za soodvetni predmeti ni se smetaa biologija, hemija ili fizika na interno nivo, a angliski ili matematika kako soodveten eksteren predmet. Dokolku se nekoi drugi predmeti se gubat poeni bidejki ne gi smetaat za soodvetni za toj fakultet.
    za ucenje bi ti preporacala da ucis od priracnicite za matura, skoro site ucat od tie i iskreno se od golema pomosh. Jas bidejki polagav matematika vezbav i toa od priracnik po matematika za matura i mi bese od pomosh isto taka.
    Za internite ispiti onie koi polagavme godinava dobivme baza na prasanja od koi se formira testot i tie prasanja se pravat na nivo na ucilisteto. Verojatno ako polagate vo ist format kako nas bi bilo i kaj vas taka.
    Obavezno bi ti preporacala da gi vezbas testovite od minatite godini po bilo koj predmet, kje ti pomognat mnogu za da go vidish principot na prasanja i da si napravis edna samoproverka.
    Se nadevam deka barem neshto ti pojasniv, ako imash potreba od uste neshto slobodno pisi tuka ili vo poraka :)

На dahlia_desire и Идемејако им се допаѓа ова.
  18. Njad

Njad Активен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2021
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    5
    Здраво,за упис на биологија наставен кадар на ПМФ за полагање матура кои предмети требаат? Биологија/хемија?

19. Njad

Njad Активен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2021
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    5
    Некој на ПМФ/наставен кадар биологија?

20. Njad

Njad Активен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2021
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    5
    Како оди полагање матура? За биологија/наставен кадар при ПМФ дали треба биологија и хемија изборни предмети за полагање? Искуатва од ПМФ?