Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    Епа океј тогаш :) . Кај нас во школо ништо не кажуваат, се сама си дознавам. Да не бевте вие се ќе учев :D

2. ani22

ani22 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2010
    Пораки:
    585
    Допаѓања:
    303
    Одбранив дечки со 12 поени, оуф какво олеснување :)

На Stam и starbucks им се допаѓа ова.
  3. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    Браво ani22 :clap:

На ani22 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    Ќе морам да пишам едно мислење по друго, но што да правам :(
    Имате некакви информации во врска со Англиски , што ќе има за пишување ?

5. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    ^ За тоа ништо не се знае, и лани ништо не знаеа, само македонски кажуваат, а вториот екстерен не. Затоа и ги учиме сите типови есеи 4 се, има и свои подтипови и најтешко е да се препознае на есејот темата каков тип ќе бара, а различно се пишуваат, со различни линкинг-зборчиња, кај некои смее свое мислење и осврт, кај некои само факти (бројки, проценти најчесто измислени) како што пишуваме ние сега пр. за Невработеноста во Македонија, за криминал и така.

6. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    Фала ти Плавуша :) . Гледам дека ти си најполна со информации. Ако дознаеш нешто ново обавезно да пишеш тука.

7. Plavusa.17

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    ^ :$ еее па и ти сега, инаку се што дознавам пишувам тука таман работа не ќе криеме секој колку може помага, макар и да не е точна некоја информација ќе ја напишам за секој случај па ако испадне неточна и тоа. Боље ишта него ништа :lol: а инаку за ова англиски колку што памтам од другаркиве лани ништо не знаеа за есеите ни вооопшто за тестот, а и ништо не ни учеа општо само од курс и часови што си знаат и извадија високи 4ки и 5ки, имаа само неколку часови за видови есеи и кој есеј како се пишува и викаат само тоа го учиш и можеш да прочиташ уште нешто, нели јазик широк поим и тоа :D А нема ни што да се каже во врска со есеите додуша, ако ни го кажат типот на есеј пр. Expository и сите ќе знаеме како се пишува и затоа не кажуваат :D

8. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    Па да во право си. И сестра ми не обрна многу внимание на англискиот па доби петка. Голем минус кај мене е тоа што не ме бива за пишување, а јазикот си го знам перфектно.

9. Plavusa.17

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Ќе се снајдеш, а и најголемиот дел од тестот е читање-ридинг компрехеншн и пишувањето два текста. Само да нема молба, жалба, известување и сл. ако е формално писмото, ако е СВ за вработување и некако ајде тоа стои во програмата. Сепак повеќе сакам неформални да се писмата, на пр. постер за концерт или реклама, за промоција на некаков производ, нечиј дневник (тоа со тајм-тејбл во 2ч. тоа и тоа, во 3:30 п.м. тоа и тоа, онака неформално) и така, тоа полесно е, а и може да се импровизира, а кај формалното писмо мора да е така како што треба.

10. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.978
    Чисто да се вмешам за англиски, едното ќе ви биде за комуникација, значи писмо, а другото е есеј. :) Досега формално дале само еднаш како што јас знам, се е неформално и треба да одговорите на покана, да напишете белешка да ви го вадат цвеќенцето, на пример :D :wasntme: ... Мали се овие, до кај 90 збора. Мислам дека намерно даваат неформално за да обрнете повеќе внимание на есејот. ;)

Кога пишувате есеј, видете дали е прос енд конс, дали само причини и примери објаснувате и набројувате. И обавезно параграфи и линкинг уордс. Треба да имате издвоено вовед, главен дел и заклучок. Главниот дел после делете го. Пример, ако треба да пишувате прос енд конс, главниот дел ќе ви има два параграфа, едниот прос, другиот конс. ;)

11. Lacrimosa

Lacrimosa Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2010
    Пораки:
    1.833
    Допаѓања:
    2.932
    Луѓе да прашам. Сестра ми е матурантка и ќе полага матура нели. Има некој досега во овие години што паднал? :D Или сите си поминуваат?

12. Plavusa.17

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Не, не проаѓаат сите, кај мене знам за 1 што паднал англиски, и неколку математика, меѓу кои и една другарка.

13. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    Што ќе си научиш тоа ќе си добиеш.

14. Lacrimosa

Lacrimosa Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2010
    Пораки:
    1.833
    Допаѓања:
    2.932
    Добро, и треба да паѓа некој. Во средно пола и повеќе со единици, и после гледам сите положиле. И како што читам препишувале, срамота.

15. viva.la.vida

viva.la.vida Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2011
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    307
    Ме интересира дали ви ја имаат кажано темата за есеј по македонски за оваа година? Кај нас професорката спомна нешто дека ќе се паднела тема од роматизмот, односно делата ’Гарванот’, ’Странствувањето на Чајлд Харолд’ и ‘Евгениј Онегин‘

16. Plavusa.17

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    ^ Да и без Гарванот, само тие 2 дела. :)

17. Dushica-sk

Dushica-sk Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    5.048
    Допаѓања:
    3.928
    Ми кажа денес професорката дека сум одбранила со 5 :rofl: :whew:

На thelittle17 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    А Гавранот ми е една од најомилените книги што сме ги работеле во основно :(

19. viva.la.vida

viva.la.vida Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2011
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    307
    Во оснвоно? :^)
    Фала! :*

20. thelittle17

thelittle17 Популарен член