Devojki, zarem nikoja gi nema e ucebnicite po makedonski jazik za sredno? Ili pak fizika, mozebi hemija? A ang? Ve molam!!!! Hitno e!!! Toj shto ima neka mi pishe ili pak kazhete mi kako mozham da gi dobijam! Mnogu ke bidam blagodarna na tie shto ke mi pomognat i na tie koi ke se socustvuvaat so mene!
Матуранти, дали има некоја група на фб со сите матуранти од цела држава каде што би се советувале за испитот?
Зависи од темата и достапноста на материјали, како и личната брзина на работа, но околу недела две отприлика, барем мене толку ми требаше. Меѓутоа имав доста сложена тема која скоро и да не е развиена во Мк и се соочив со недостапност на материјали, па морав да се обраќам на разни места за да ми испратат податоци со кои би можела да работам, па да преведувам странски материјали и слично. Затоа многу зависи која е темата и предметот.
За 3-4 саати ја направив 13 страни ама главата ќе ми пукнеше, го избрав Спорт и Здравје, зависи кој предмет си го одбрал и на која тема. На некој повеќе му треба.
За 3 дена ја завршив, но имаше многу материјал за мојата тема. Како што ти кажаа се зависи од темата и достапноста на материјалите.
Ќе ве замолам да предложите тема за проектна поврзано за медицината.Може пример рак на дојка или сл.И дали имате некои примероци да видам како да направам
Било која болест можеш. Види што најмногу материјал има. Дијабет, шизофренија, леукемија, рак на грло на матка, неплодност, туберкулоза, церебрална парализа, хепатитис, хеликобактер пилори. За овие има прилично многу материјал.
Идеи има милион. Можеш да земеш за некоја болест да истражуваш, за некој синдром, за некое нарушување... На пример Паркинсонова болест, Алцхајмерова болест, Даунов синдром, синдром Патау.. Примерок нема потреба да ти праќа некој, сигурно до сега си правел семинарска во средно училиште, така треба да изгледа и проектната.
Kolku sto se sekavam do 15strani max treba. Na prva strana se pishuva predmetot po koj se izrabotuva proektnata, tema, mentor, izrabotka i ime na ucilisteto. Vtora strana sodrzhina, 3ta voved, pretposledna zakluchok i posledna koristena literatura.
Дали за на ПМФ влијае предметот и темата од проектната, имам избрано биологија ама сега сум во мисли хемија да не носи повеќе поени.