Колку детално ги прегледуваат проектните за дали се плагијат? Дека пишвам од англиски страни дали е доволно само што преведувам или треба да ги изменам отпосле речениците?
На страната од Државен испитен центар matura.gov.mk во делот Проектна задача побарај го документот Испитна програма за проектната задача. Таму пишува се' како треба да се направи. Едит: Ќе најдеш и примери на веќе изработени проектни задачи.
Дали за факс во Словенија, нешто во областа на економијата, влијае што ќе се полага на матура, за интерни предмети зборувам?
Не знам како е годинава, лани беше 10 страни само текст без насловна страна, содржина, слики табели извори.
Ај досадна сум ама да си прашам... кое време е погодно да почнам со учење? Испитите се јуни и полагам македонски, англиски, биологија и хемија. Едни ми викаат почни онака лагано од сега да читаш, други ми викаат остај до почеток Мај.
Тоа зависи на кој начин учиш и научуваш, кај секој е индивидуално. Лично јас не можам континуирано, да знам подобро е но преку ноќ научувам и до сеа добро сум поминувала. Не му се секирај многу многу
Тоа зависи од тебе. Ако во мај се сконцентрираш и цело време учиш можеби ќе стигнеш да научиш. Јас на пример кога полагав почнав македонски да спремам уште во јануари значи овој период, потоа постепено малку по малку и другите предмети ги учев. Тоа ти ќе си го одредиш, нема правило за ова. Секој си прави како што му одговара најмногу.
Dali nekoj ima nekakov sovet za angliski jazik? Kako mozham da go podobram pushuvanjeto? Shto poveke soveti, toa podobro!
Јас би ти препорачала да почнеш да читаш книги на англиски во слободно време. Ептен помага, посебно за вокабулар. Исто и филмови и серии.