http://www.matura.gov.mk/data_files/project_task/mk/3931_proektna za MON.pdf tuka pisuva za bodovite kolku za shto se davaat Inaku, odbranata ne e nishto strasno, ednostavno vo 10 15 min nakratko go raskazuvas ona shto e obraboteno vo proektnata pred profesori od tvoeto sredno.
Nema problem uzivaj Te sfakjam, i jas taka bev, ama vezbaj doma da go kazes ona shto treba, pred ogledalo, pred tvoite, pred drustvo i sl, i zamisli koga ke branish ne gi gledaj kako prof koi treba da te ocenat, tuku kako nekoi koi ti treba da gi naucis neshto, zboruvaj slobodno kako da nema pred tebe prof i nema da imas problem
Не верувам, матурантите уште нецели два месеци имаат до крај, а факт е дека последниот месец ништо не се учи. Технички и ич да не се оди повеќе на училиште до крај, не гледам причина да не се одржи матурата, поради месец дена изгубена настава.
Ако не се укини, барем нека се одложи! Не е фер кон нас! Само првата година ни беше саглам, останатите 3 катастрофа! Никој ништо не научивме како што треба! На крајот, никој нека не се чуди кога ќе имаме послаби резултати на матурата! Господ нека ни е на помош!
Што се глупирате да ве прашам вака? Ако не ви се полага матура, не полагајте, одете си на завршен испит и не одете на факултет, како некој со сила да ве тера да одите на факултет.. Како па да не, да не полагале државна матура, нит државната матура е задолжителна, а ни факултетот е, не морате ако неќете..
Мене ми боди очи тоа “немаме основа за матура”. Па ако немате основа за матура, немате основа ни диплома од средно да добиете. Македонски се учи од прво одделение, тоа “две години онлајн” дека сте биле, и дека ради тоа не можете да полагате матура, е само доказ за неучење. Не е нуклеарна физика, па да не може да се научи, дури и никој да не предавал.
Баш напротив, јас мислам дека им е предност што беа онлајн, кога ние правевме проектна имаше деца што не знаеа еден ворд документ да искуцаат соодветно, 22 фонд ставиле наместо 12, не знаеа една презентација да направат, овие сега се генерација која учеа онлајн и се тоа го знаат.. А другото знаење е исто, секој знае околку колку што сака да научи.. И ако немаат основа за матура, која што е еден вид приемен за на факултет, значи немаат ни основа за факултет, тогаш зашто полагаат државна матура ако сметаат дека немаат основа за на факултет?
Ај најреално никој неќевме матура да полагаме. Ние среќа па ни ја одложија. Жива глупост е. Еве сум на факултет ништо не ми фали пак положувам.
Iskreno, nie sme najoshtetenata generacija od site. Koga bevme vtora godina, vo martot fati koronata i nishto ne sevide od taa godina, nemavme ni online nastava. Koga bevme 3 godina, celiot septemvri ne odevme shkola, a cela godina bevme online (vetar vo magla). Sega 4 godina, vtoroto polugodie ni beshe odlozheno za dve nedeli, a sega koga treba da se spremame i da ni objasnat profesorite shto ni e nejasno, tie ne se dostapni. Tie shtrajkuvaat, nie ne odime na ucilishte. I mislam deka najdobro e da ja ukinat za site, t.e. da se vovedat PRIEMNI ISPITI!
Абе никој нејќевме, и мене уште ми е глупа матурата. ама изговориве ми се смешни. А инаку со две раце ќе потпишам за да има приемни испити на факултетите.
Реално глуп е изговорот. У наше време само што почна ковидот па има некаква логика ама јас сум против матура у секој случај. Ама цело време акаат надвор и по кафичи тоа може
Матурата како испит, да, потребна е, но дали ова е фер сега кон матурантите? Пред некоја година матурантите можеа да не полагаат матура поради светска пандемија, 20 заболени во нашата држава и само 2 месеци пропуштена настава, а сега матурантите кој само прва година ја имаа како што треба, мора да полагаат матура. Не очекувам дека напорот ке вроди со плод како и секогаш во нашата држава правдата и логиката не постојат.
Кога веќе лани имаше матура, и тие ученици полагаа први после ковидов, се спремаа онлиле со професорите кои не се замараа ич и на се тоа имаше доста заболени, која е логикава вие да бидете поштедени и да не полагате годинава?
И таа генерација од лани не беше многу просветлена со онлајн наставата и цела година се протестираше за да им ја укинат матурата, ама ништо. На крај сите си се спремаа, секој сам си учеше. Професорот, што сака повисока плата, ако за 4 години не ве научил за да имате САМО основа, за две недели па ич нема да ви го стави целиот материјал во глава. Затоа седнете искористете што може од тоа што седите дома и фатете си ги прирачниците. На крајот на денот, знаеме како се полага матура кај нас.