Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. Queentins

Queentins Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2021
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    157
    http://www.matura.gov.mk/data_files/project_task/mk/3931_proektna za MON.pdf tuka pisuva za bodovite kolku za shto se davaat
    Inaku, odbranata ne e nishto strasno, ednostavno vo 10 15 min nakratko go raskazuvas ona shto e obraboteno vo proektnata pred profesori od tvoeto sredno.

2. Nikolovska09

Nikolovska09 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2020
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    13
    Фала ти. Иначе знам ама многу трема имам за вакви работи и зато..

3. Queentins

Queentins Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2021
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    157
    Nema problem uzivaj
    Te sfakjam, i jas taka bev, ama vezbaj doma da go kazes ona shto treba, pred ogledalo, pred tvoite, pred drustvo i sl, i zamisli koga ke branish ne gi gledaj kako prof koi treba da te ocenat, tuku kako nekoi koi ti treba da gi naucis neshto, zboruvaj slobodno kako da nema pred tebe prof i nema da imas problem

На Nikolovska09 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Nikolovska09

Nikolovska09 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2020
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    13
    Фала за советот ќе се обидам да го применам ова :$

На Pepper07 и Queentins им се допаѓа ова.
  5. Saliii

Saliii Истакнат член

Се зачлени на:
    29 декември 2020
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    567
    Оценката е битна, а предметот за упис на факс не. Воопшто не е важен предметот.

6. Just_a_kid

Just_a_kid Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2021
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    1.443
    Има шанси да ја укинат матурата и годинава ради штрајкот? :wasntme:

7. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.165
    Допаѓања:
    5.379
    Не верувам, матурантите уште нецели два месеци имаат до крај, а факт е дека последниот месец ништо не се учи. Технички и ич да не се оди повеќе на училиште до крај, не гледам причина да не се одржи матурата, поради месец дена изгубена настава.

На Glowy, dahlia_desire, Michaelalala и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Demon11

Demon11 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    62
    Ако не се укини, барем нека се одложи!
    Не е фер кон нас! Само првата година ни беше саглам, останатите 3 катастрофа! Никој ништо не научивме како што треба!
    На крајот, никој нека не се чуди кога ќе имаме послаби резултати на матурата!
    Господ нека ни е на помош!

На Saliii и Just_a_kid им се допаѓа ова.
  9. ElenaOfRivendell

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.165
    Допаѓања:
    5.379
    Зошто да нема државна матура?

На Waverly Raven, dahlia_desire, Michaelalala и 2 други им се допаѓа ова.
  10. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.584
    Допаѓања:
    13.025
    Што се глупирате да ве прашам вака? Ако не ви се полага матура, не полагајте, одете си на завршен испит и не одете на факултет, како некој со сила да ве тера да одите на факултет.. Како па да не, да не полагале државна матура, нит државната матура е задолжителна, а ни факултетот е, не морате ако неќете..

На Glowy, злоба, dahlia_desire и 3 други им се допаѓа ова.
  11. paradise69

paradise69 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 ноември 2021
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    27
    SAKAME PRIEMNI ISPITI!
    VPROCEM, NIE SME NAJOSHTETENATA GENERACIJA OD SITE!!!!!

На sino.o.oka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. ElenaOfRivendell

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.165
    Допаѓања:
    5.379
    Мене ми боди очи тоа “немаме основа за матура”. Па ако немате основа за матура, немате основа ни диплома од средно да добиете.

Македонски се учи од прво одделение, тоа “две години онлајн” дека сте биле, и дека ради тоа не можете да полагате матура, е само доказ за неучење. Не е нуклеарна физика, па да не може да се научи, дури и никој да не предавал.

На Glowy, Victorian, Cucueta и 6 други им се допаѓа ова.
  13. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.584
    Допаѓања:
    13.025
    Баш напротив, јас мислам дека им е предност што беа онлајн, кога ние правевме проектна имаше деца што не знаеа еден ворд документ да искуцаат соодветно, 22 фонд ставиле наместо 12, не знаеа една презентација да направат, овие сега се генерација која учеа онлајн и се тоа го знаат.. А другото знаење е исто, секој знае околку колку што сака да научи.. И ако немаат основа за матура, која што е еден вид приемен за на факултет, значи немаат ни основа за факултет, тогаш зашто полагаат државна матура ако сметаат дека немаат основа за на факултет?

На Glowy, Ana2411 и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.
  14. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.678
    Допаѓања:
    25.239
    Ај најреално никој неќевме матура да полагаме. Ние среќа па ни ја одложија. Жива глупост е. Еве сум на факултет ништо не ми фали пак положувам.

На sino.o.oka и paradise69 им се допаѓа ова.
  15. paradise69

paradise69 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 ноември 2021
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    27
    Iskreno, nie sme najoshtetenata generacija od site.
    Koga bevme vtora godina, vo martot fati koronata i nishto ne sevide od taa godina, nemavme ni online nastava.
    Koga bevme 3 godina, celiot septemvri ne odevme shkola, a cela godina bevme online (vetar vo magla).
    Sega 4 godina, vtoroto polugodie ni beshe odlozheno za dve nedeli, a sega koga treba da se spremame i da ni objasnat profesorite shto ni e nejasno, tie ne se dostapni. Tie shtrajkuvaat, nie ne odime na ucilishte.
    I mislam deka najdobro e da ja ukinat za site, t.e. da se vovedat PRIEMNI ISPITI!

На sino.o.oka, Ajrinii и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.
  16. ElenaOfRivendell

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.165
    Допаѓања:
    5.379
    Абе никој нејќевме, и мене уште ми е глупа матурата. ама изговориве ми се смешни. А инаку со две раце ќе потпишам за да има приемни испити на факултетите.

На dahlia_desire, sino.o.oka и paradise69 им се допаѓа ова.
  17. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.678
    Допаѓања:
    25.239
    Реално глуп е изговорот. У наше време само што почна ковидот па има некаква логика ама јас сум против матура у секој случај. Ама цело време акаат надвор и по кафичи тоа може

На Glowy, Ana2411, paradise69 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Vicky0

Vicky0 Активен член

Се зачлени на:
    3 април 2022
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    11
    Матурата како испит, да, потребна е, но дали ова е фер сега кон матурантите? Пред некоја година матурантите можеа да не полагаат матура поради светска пандемија, 20 заболени во нашата држава и само 2 месеци пропуштена настава, а сега матурантите кој само прва година ја имаа како што треба, мора да полагаат матура.
    Не очекувам дека напорот ке вроди со плод како и секогаш во нашата држава правдата и логиката не постојат.

На Demon11 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Michaelalala

Michaelalala Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2022
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    119
    Кога веќе лани имаше матура, и тие ученици полагаа први после ковидов, се спремаа онлиле со професорите кои не се замараа ич и на се тоа имаше доста заболени, која е логикава вие да бидете поштедени и да не полагате годинава?

На dahlia_desire, penelope10, 12angelaaaaaaa и 2 други им се допаѓа ова.
  20. etoile

etoile Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2019
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    1.047
    И таа генерација од лани не беше многу просветлена со онлајн наставата и цела година се протестираше за да им ја укинат матурата, ама ништо. На крај сите си се спремаа, секој сам си учеше.
    Професорот, што сака повисока плата, ако за 4 години не ве научил за да имате САМО основа, за две недели па ич нема да ви го стави целиот материјал во глава.
    Затоа седнете искористете што може од тоа што седите дома и фатете си ги прирачниците. На крајот на денот, знаеме како се полага матура кај нас. :^):nod:

На Glowy, злоба, Waverly Raven и 5 други им се допаѓа ова.