Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање матура и уписи за на факултет

Дискусија во 'Образование' започната од anastasija19, 20 јануари 2010.

1. Demon11

Demon11 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    62
    Da ne zaboravime deka imashe i milion grupi od kake site prepishuvaa, bukvalno SITE. Za esejit da ne zbiruvam, site si imaa organizirano nekoj da im go napishi.
    Dvojkari ke imaat ista ocenka so nekoj koj se trudel celi 4 godini.
    Ne e fer za tie koi ucea!

На QueenCleopatra и TrinityNeo им се допаѓа ова.
  2. TrinityNeo

TrinityNeo Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2013
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    834
    Се знае ли за англиски јазик нешто .подетално какви прашања .есеи или пратете линк

3. FroggyLover

FroggyLover Истакнат член

Се зачлени на:
    8 ноември 2021
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    171
    За пишување треба да имаш дарба- тоа е факт. Еве и јас што моментално пишувам книга и имам освојувано награди уште од основно тотално се блокирав! Темите беа глупи ес фак, ич не беа длабоки. И плус, како ги оценуваат??? Океј правопис да, воведен главен дел заклучок океј ама само тоа ли? Се друго е субјективно.

На QueenCleopatra, MariijaB, sino.o.oka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Demon11

Demon11 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    62
    Колку правописни грешки треба да имаш за да не го добиеш поенот за правопис? Затоа што јас имам една правописна грешка (колку што се сеќавам).
    Знаете дека за креативност, конструкција, лексика итн. се даваат поените, така?

5. FroggyLover

Се зачлени на:
    8 ноември 2021
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    171
    Креативноста е субјективна работа, барем јас така мислам. Тоа што за мене е досадно и неоригинално за друг може да е креативно. За лексика, искотистив нешто као "генерација Зет" за gen z (дека темата беше за соц. мрежи, се надевам нема да изгубам поени.

6. Demon11

Demon11 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    62
    Potpolno se soglasuvam za kreativnosta. Site nie imame razlicni vkusovi, imame razlicni zhivoti i site nie gledame niz razlicni ocila. Zarem mozhe kreativnosta da se oceni so broj? Zarem nekoj mozhe da ja razbere nejzinata realna vrednost, pa da ja ocenuva?
    Za zhal, najmnogu eseite ke ni gi smenat planovite za fakultet. Zhalno!

На FroggyLover му/ѝ се допаѓа ова.
  7. FroggyLover

Се зачлени на:
    8 ноември 2021
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    171
    Што планираш да се запишеш? Има ли гужва таму? Познавам луѓе што ич не им одело пишување па пак океј си поминувале и немале проблем до упис на економски, правен тие факултети.

8. Aenarion

Aenarion Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    229
    Допаѓања:
    268
    Тоа е вистината, тоа што тебе не ти се допаѓа тоа е тотално безначајно.

9. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.163
    Допаѓања:
    5.379
    Јас мислам дека и со “не толку добра матура”, можеш да влезеш секаде, освен на општа медицина во Скопје. Знам деца со секакви матури и оцени од мојот клас, и сите беа примени кај што сакаа (на ТМФ, ПМФ, ФИНКИ, ВМШ (Битола), логопедија (на МЕДФ во Скопје), на медицина во Штип, на Филолошки, на туризам….), ама не беа сите во државна квота секако.

Така да, ако не планирате да се запишувате на ОМ во Скопје, не се секирајте, секаде би требало да бидете примени, дури и да не ви се сите 5 на матура.

На dahlia_desire му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Demon11

Demon11 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    62
    Finki ili opshta medicina
    Iako za vtorovo nemam nekoja nadezh, no ako dobro pominam, ke se obidam prvo na medicinski.
    Ti?

11. FroggyLover

Се зачлени на:
    8 ноември 2021
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    171
    Јас ветерина или пмф биологија ќе одам така да не ми е многу гајле ако добијам пониско од 5ка (сеа да не е 2ка ама сепак) втор предмет избрав англиски а го зборам течно, пишувам приказни и претежно читам книги на тој јазик.

На Demon11 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Demon11

Demon11 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    62
    Se nadevam deka ke te primaat
    Spored kazhanoto, najdobro ke e da bidesh zoologist, ama ne znam dali ima na pmf takva nasoka.
    Ima na pmf nasoka zoologist?

13. randomweeb

randomweeb Нов член

Се зачлени на:
    25 септември 2021
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    8
    Абре луѓе... Не знам зошто сте олку против на матурава кога првин и првин, комисијава ич не гледа, па можи да препишете колку што сакате, можи да кажете на некој што не полага да ви поможи од дома, па и професорите и местото атмосферата се ви е познат.
    А на приемни ако одат децава, тогаш ниту можат со некој да ангажираат, ниту да барат помош, итн итн.

Ете полагавме прв круг и да ви кажам право, по лесен тест немам дополнето до сега. Па професоркава ни даваше по тешки прашања за домашна да ги решаваме. Не знам сѝ уште што ми е резултатот, ама мн ми беше јасно дека, проблемот искрено не е до професорите, комисијата, МОН или ниту пак короната. Проблемот е кај нас. Генерациите пред нас полагале со уште потешки услови, со уште построги професори и комисии итн итн... А нашава генерација беше нај нај нај најсреќна, од страна на полагањето што ништо не научивме, а скоро сите тепавме на крајот со исполнети лисја...

На Glowy, Waverly Raven, princess5 и 4 други им се допаѓа ова.
  14. paradise69

paradise69 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 ноември 2021
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    27
    Dali si svesen shto pishuvash!
    Od koga prepishuvanjeto, lazhenjeto, krazhbata, neznaenjeto i site ostanati zlobnj dela koi gi imash spomnato (i za koi indirektno ne nasoci kon niv) se svetliot pat po koj treba da odime?
    Nemam zborovi! Podobro e da se prepishi otkolku da se nauci.
    Site si prepishuvavte, a kazhi mi koj mozhe da ja potvrdi dobienata ocenka od maturava! Kazhi mi koj ja ima zasluzheno!
    Nemam zborovi!
    Samo za edno si vo pravo, a toa e deka vie ste celiot PROBLEM (zaedno so MON i profesorite)!
    Nikogash Makedonija nema da e vo progresija so vakva mladina!
    SRAMOTA!

На QueenCleopatra и Demon11 им се допаѓа ова.
  15. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.038
    Допаѓања:
    14.525
    Па ако си научиш добро пониска оценка од 4 нема шанси да имаш, зошто се ниски критериумите...

На @ceci11 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. @ceci11

@ceci11 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2020
    Пораки:
    1.537
    Допаѓања:
    1.666
    Учете убаво и ќе добиете добра оценка, а доколку имате среќа ќе можете да препишувате. Што е тешко во тоа.....

На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. злоба

злоба Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    3.613
    Џабе ќе ви се кога ќе ги испопаѓате сите, згора на сé цело лето затворени ќе бидете дома и ќе учите.

На Lavender4 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. FroggyLover

Се зачлени на:
    8 ноември 2021
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    171
    Колку што знам, нема. Ама ако, повеќе би сакала да сум доктор за животни.

На Demon11 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Ефи Килибарда

Ефи Килибарда Активен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2020
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    11
    Која е процедурата за отпишување од факултет? Ако може некој целосно да ми објасни.

20. злоба

злоба Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    3.613
    Не е сложено, ќе одиш на студентски и ќе им кажеш дека сакаш да се отпипеш ќе ти дадат насоки.
    На ПМФ сум, немаме таква насока, колку што знам само на битолскиот има.