Секогаш постојат категории граѓани/ученици кои биле ослободени од партиципација по разни основи, тоа важеше уште јас кога студирав пред сто години (се шалам, скоро дваесет). Убаво ќе се информираш
Cek da si go preformuliram prasanjeto osloboduvanje od participacija e potocno sto? Voopsto da ne plakjas ili da ja plakjas cifrata so e predvidena za drzavna kvota na studenti ako bi bil vo privatna inaku?
Види родителот дали има документ дека бил воен инвалид, најверојатно тоа ќе треба да го приложиш во документите. Ти треба тебе потврда дека родителот е воен инвалид, ти само информирај се дали имате таков документ дома.
Ослободување од партиципација значи дека образованието што е предвидено да се плаќа, ти го добиваш бесплатно. Ќе ти треба документација комплетна, наоружај се со трпение и трчање по шалтери. Секако дека мора да прашаш на факултет или во МОН за најточни информации.
Go imame dokumentot go najdovme oti sekako ke treba i za upisi vo studentski dom, ama ne znaev deka i za faks moze da koristi mislev tamu ne se osloboduva od plakjanje nisto. Ako e samo toj dokument ako treba i nesto drugo ne znam.
Би требало тој документ да биде доволен, но ако не си сигурен секогаш можеш да им пишеш мејл на студентски прашања од факултетот кај што ќе се запишуваш, да им се јавиш ичи лично да отидеш и да прашаш. Информирај се добро бидејќи не се работи за мала сума, вреди да се распрашаш.
Здраво Дали некој ќе се запишува Штип?Доколку има некој ми треба помош.Откако се најавуваш електронски,ги вадиш потребните документи,и сега треба да одиме лично да ги доставиме до потребното место или можиме преку пошта да ги пуштиме.И тоа се прави на датумот на првиот уписен рок или има друг датум?
Posle 10.08 mozat da se nosat fizicki dokumentite samo vnimavaj vo niv da ja imas aplikacijata vo ispecatena forma .
Нели,отткога ќе се пополнат отцените од четирите години,отцените од матура...ти дава 3 избори за аплицирање.Е,сега прашањето ми е јас на едниот избор одбрав на државна квота,дали можам на вторит избор да одберам исти смер,но приватна квота (се однесува за Штип) или доколу се пополни државната квота автоматски ме префлрува на приватна?
Vo priviot izbor treba da ti e primer opsta medicina redoven drzavna kvota a vtoriot izbor opsta medicina redov student so kofinansiranje , jas taka ja imam ( jas uplativ i se mi e sredeno i zabelezav deka duri odkako ke uplatis aplikacijata mozis da ja menuvas ) . Moze da ne ti svetne semaforot od crveno vo zeleno odma, mene taka mi se sluci i se promeni bojata duri po nekolku dena , a kaj drugar mi koga popolnuvavme zaedno svetna odma .Ako ti treba uste nesto slobodno pisi mi
Здраво, сакам да прашам за документите потребни за електонското пријавување на факулет. Пријавата за запишување на факлует, дали може и има од каде да ја преземиме електонски или мора да биде земена од книжарницата на факлутетот? Исто и со изјавата за дека не се конкурира на друг универзитет, и изјава за веродостојност и точност на скенираните документи, каде може да ги најдиме?
Ne treba da bidat postari od 6 meseci , najdobro ako nemas izvadeno da izvadis sto pobrzo zatoa sto posle se guzvi
На архитектонски кажаа дека нема да биде проблем доколку се постари од 6 месеци, ама сепак мислам дека најдобро е ако можеш да ги извадиш
На iknow има дадено пример како треба да изгледа и пишува дека треба да се купи. А примерот што е прикачен и пријавата што се купува не се идентични па мислам за секој случај купи си. Во врска со другите документи исто на iknow на последната страна од пријавата за прв циклус што ја пополнуваме, таму се прикачени сите документи и само треба да ги симнеш. Скоро сите ќе ти бидат автоматски пополнети