Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање на испит за државен службеник

Дискусија во 'Барање работа' започната од elygj, 17 септември 2010.

1. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.157
    Допаѓања:
    135.781
    [quote="karenin"]Во такви ситуации кадешто имаат вработено некоја личност на која што сеуште не и дале решение, не смеат да пуштат јавен оглас за нудење работно место за истата таа позиција. Може да си направат интерен оглас. Сето тоа само доколку тие се задоволни од работата на таа личност и доколку решиле да и дадат решение. А не да лажат наоколу дека има отворено ново работно место.

Тие со диплома стекната на Фон (или пак купена од некој третокласен факултет во Бугарија) сите си се вработени. А ние дипломираните на УКИМ кои сами си се бориме за работа ете ќе си седиме невработени додека не ја најдеме.[/quote]
    Е ова е спротивно од закон за државни службеници :) Не е лошо ако сакаш да бидеш ДС да ги знаеш условите за интерни огласи.
    Инаку, За Фоновци не ме дирај, ми се плаче коа ке видам дека не знаат да собираат, не па да работат.

2. karenin

karenin Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2010
    Пораки:
    1.426
    Допаѓања:
    2.172
    Од прилика се сеќавам. Ги изучував лани. Нормално дека не ги знам целосно како што би требало да ги знае оној кој работи како државен службеник.

Мене зборот ми беше за тоа како може веќе вработена личност повторно да ја вработат? Со исто име и презиме!

Односно, откако ќе и помине пробната работа на х личноста и кога на истата треба да и дадат решение, дали законски сето тоа треба повторно да се претставува во јавност како оглас за ново место за вработување? И зашто повторно се прават испитувања за таа позиција кога веќе таму во тоа министерство година однапред си знаат дека имаат личност која веќе работи на таа позиција? Чуму потребата за сето тоа?
    Дали е поврзано со некој закон или со нешто сосема друго?

Затоа пишав и дека таквите работи треба барем да се обидат интерно да ги закашкаат, а не да ги ставаат пред очите на јавноста.

3. Li0ness

Li0ness Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2010
    Пораки:
    1.057
    Допаѓања:
    1.819
    Toa e само за да се испочитува процедурата, јас зборував со другарка од едно министерство и ми кажа дека за скоро сите огласи веќе имаат човек кој си работи, туку за да се испочитува процедурата се огласува работното место, ќе се испотепаат луѓе да се пријават и пак си го примаат тој што работи веќе таму, само што претходно бил по друга основа-преку агенција за привремени вработувања, со договор на дело или со договор на определено... Во 99% огласите се чиста фарса, може има 1% кога навистина се вработува некој што конкурирал. А и да има слободно место, од тие што работат таму секогаш има некој што има син/ќерка/снаа/внука/зет/комшија или сл. на кој му треба работа и ќе си бутнат некој таков.
    Во секој случај, со среќа на сите и се надевам дека ќе се вработи некој од овие вредниве што ги читам тука :)

4. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.157
    Допаѓања:
    135.781
    Пробна работа не е еднакво со волонтирање, а кое не е еднакво со договор за дело(закон за облигации) кое не е еднакво со вработување преку агенција за привремени вработувања, а кое пак не е еднакво со вработување како дс, ниту пак тоа е еднакво со унапредување во повисока позиција со интерен оглас.
    За сите овие начини на вработување има посебен начин на вработување, посебни услови, и за сите нив постои посебен закон (да не ги цитирам сите). Дипломиран правник мора да ги знае овие работи, економист, не мора. За основното вработување како ДС има јавен оглас, и не секогаш се вработува оној за кој е наменет, а ниту пак секогаш е наменет за некој. Најчесто едноставно има потреба од вработувања.
    Ама на некои им е под чест да волонтираат, да работат за 10 000 со договор, да работат за работно искуство без надоместок...И кога на оние на кои не им е под чест да работат како волонтери, единствен начин за оние кои се покажале да се вработат е јавен оглас. И после години работа се ставаат на ризик Фоновци да им го земат местото. ЗНам дека не е добар механизам, ако ме праша некој мене, јас сите би ги ставила една година на волонтерство, за 4000, па ако е способен нека работи. Ама никој не ме праша.

На Taja.N му/ѝ се допаѓа ова.
  5. mihaellaa

mihaellaa Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2013
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    1
    Има ли некој што ќе полага во четврток, за јавниот оглас за вработување на 141 државни службеници во Влада на Република Македонија – Секретаријат за спроведување на Рамковниот Договор ? :)

6. irina.007

irina.007 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2013
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    76
    Требаше денеска да полагам , ама ете го пропуштив терминот поради одредени причини. Како може да се пријавам за полагање а притоа да не конкурирам на некој од огласите

7. Emilija777

Emilija777 Нов член

Се зачлени на:
    19 ноември 2013
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Треба утре да полагам. Ме интересира од што се состои испитот?Мислам прочитав пишува опш и практичен? Како се полага практичен дел? Колку прашања има? Кога се знае кој положил? Благодарам.

8. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Отвори ја симулацијата на сајтот, така изгледа и испитот.
    И општиот и практичниот дел имаат по 20 прашања. Веднаш откако ќе кликнеш дека го завршуваш испитот, ти ги вади поените. Така што веднаш ќе знаеш дали си положила или не.

9. Emilija777

Emilija777 Нов член

Се зачлени на:
    19 ноември 2013
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Blagodaram. Na koj web sajt ima simulacija. Na www.aa.mk ? Ne mozam da ja najdam.

10. Emilija777

Emilija777 Нов член

Се зачлени на:
    19 ноември 2013
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Blagodaram. Na koj web sajt ima simulacija. Na www.aa.mk ? Ne mozam da ja najdam.

11. Emilija777

Emilija777 Нов член

Се зачлени на:
    19 ноември 2013
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0

Ве молам може ли некој да ми помогне: каде да ја најдам таа стимулација? Не ми е јасно од што се состои тој практичен дел?

12. AnaKarenina

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    ^ Еве ја симулацијата
    http://simulacii.ads.gov.mk/

Можете да ја искористите и како проверка на знаењето :)
    А инаку практичниот дел се оние прашања за компјутери.

13. Emilija777

Emilija777 Нов член

Се зачлени на:
    19 ноември 2013
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Благодарам.
    Хм не знам зошто оваа страна со симулацијта не ми ја отвара.

14. AnaKarenina

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    ^ Кликни каде што пишува симулација и ќе ти даде прашања.

15. Emilija777

Emilija777 Нов член

Се зачлени на:
    19 ноември 2013
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Да знам. Но не ја отвора ми вели вака:
    Sorry, but simulacii.ads.gov.mk is blocked on this network.

This site was categorized in: Government, Proxy/Anonymizer

16. AnaKarenina

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Не знам зошто така ти пишува, можно е да е оптеретен сајтот :?:
    Пробај пак подоцна, мене еве ми ја отвора.

17. blackstyle

blackstyle Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2011
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    61
    Девојки дали некоја од вас била на интервју и ако може да ми каже какви прашања поставуваат :^)

18. AniAngie

AniAngie Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2012
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    15
    Ова е целосниот избор за во Генералниот секретаријат на Влада? Зошто мислев дека бараат над 100 души?
    На страната на аа има ранг листа за најуспешните...........

19. ratka11

ratka11 Нов член

Се зачлени на:
    14 ноември 2013
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    samo da se pofalam deka go poloziv ispitot mi odzedoja poeni za prasanje koe ne ime azuriran odgovorot odnosno jas go napisav po noviot zakon a tie tocno go zemaat po straiot zakon

20. coolgirl123456

coolgirl123456 Нов член

Се зачлени на:
    21 ноември 2013
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Deneska go polagav ispitot i nemam zemeno potvrda :( kolku poeni nosi opstiot a kolko prakticniot del od testiranjeto i kojae granicata za pominuvanje :)