Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање на испит за државен службеник

Дискусија во 'Барање работа' започната од elygj, 17 септември 2010.

1. Sherryl

Sherryl Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2012
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    147
    добро бидна и интервјуто???? нели треба прво ранг листа да објават? или директно се јавувале за интервју? или пак од порано си знаат тие што ќе работат?????? :?:

2. bliznak89

bliznak89 Активен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2013
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    0
    последното :)

3. ruzki748

ruzki748 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2012
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    6
    Јас се извинувам, но никако неможам да го отворам линкот и да ги видам одговорите. Ќе бидете ли љубезни да ми помогнете или да ми ги пратите.Јас ги имам одговорено скоро сите, сакам да ги проверам па ке ги закачам на страната. Фала многу и поздравче до сите

4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.552
    Допаѓања:
    104.111
    Свекрва ми треба да полага испит за воспитачка, да не знаете кај ги има прашањата и одговорите на страната на министерство? И кажале да ги испринта ама не можам да најдам ништо :o

5. ruzki748

ruzki748 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2012
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    6
    На страната на агенцијата ги има прашањата, а за одговорите за јавни службеници незнам. Еве го линкот од прашањата. Поздрав

http://www.ads.gov.mk/default.asp?ItemI ... C81552BC21

6. Li0ness

Li0ness Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2010
    Пораки:
    1.057
    Допаѓања:
    1.819
    Повели :)

http://www.mtsp.gov.mk/WBStorage/Files/ ... uvachi.pdf

и

http://www.mtsp.gov.mk/WBStorage/Files/ ... e_nova.pdf

7. ruzki748

ruzki748 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2012
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    6
    Ве молам ако може малку помош околу овие прашања, се двоумам има различни податоци во однос на измените и дополнувањата, секоја ваша помош е добредојдена. фала однапред
    ОСНОВНИ СЛОБОДИ И ПРАВА НА ЧОВЕКОТ И ГРАЃАНИНОТ;

4. Слободите и правата на граѓаните:

a) Може да се ограничат само во случаи утврдени со Уставот;
    b) Може да се ограничат само доколку така одлучи Врховниот суд;
    c) Може да се ограничат со закон;

9. До подигнување на обвинението, притворот може да трае најдолго до...

a)90 дена од денот на притворањето
    b)180 дена од денот на притворањето
    c)30 дена од денот на притворањето

ПОЛИТИЧКО ПРЕТСТАВУВАЊЕ, ИЗБОРИ И ПОЛИТИЧКИ ПАРТИИ;
    35. Избирачкиот одбор го сочинуваат:

a) претседател и членови и нивни заменици од редот на државната администрација
    b) претседател и два члена и нивни заменици од редот на државната и јавната администрација и по еден член и негов заменик од политичките партии на власт и од политичките партии од опозицијата
    c) вработени од Министерството за внатрешни работи, Министерството за правда и Државниот завод за стстистика

37. Од денот на донесувањето на одлуката за распишување избори до завршување на изборот на претседател на Република Македонија, пратеници на Собранието на Република Македонија и Владата на Република Македонија, не е дозволено...

a) отуѓување на државен капитал и потпишување на колективни договори
    b) исплаќање на социјална помош
    c) исплаќање на студентски и ученички стипендии

49. Бришењето на политичките партии од Единствениот судски регистар на политички партии се објавува:

a) на огласната табла на Основен суд Скопје II- Скопје
    b) во „Службен весник на РМ“ и во најмалку две јавни гласила, од кои едно е на службен јазик кој го зборуваат најмалку 20% од граѓаните во РМ
    c) во „Службен весник на РМ“

57. Право на јавните средства, планирани во Буџетот на Република Македонија имаат:

a) политичките партии, чии кандидати се избрани за пратеници во Собранието на Република Македонија
    b) сите регистрирани политички партии
    c) исклучиво политичките партии кои партиципираат во Владата на Република Македонија

Локална самоуправа

22. Од колку членови е составен советот на Градот Скопје?

a) 45 членови;
    b) 22 члена;
    c) 33 членови;

8. Mimi-D

Mimi-D Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2013
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    4
    Здраво на сите во форумов!

Ве молам помагајте за следново прашање:

19. Во сегашниот состав колку пратеника го сочинуваат апсолутното мнозинство?

a) 80 пратеници;
    b) 63 пратеник;
    c) 90 пратеници;

9. ana89d

ana89d Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2013
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    7
    Ги има ли некој прашањата одговорено? Дали би можел да ми ги препрати на маил? Благодарам однапред.

10. ruzki748

ruzki748 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2012
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    6
    Јас ги имам ги проверив точни се ги барв сама затоа сум сигурна во одговорите. Е сега имам некои спорни ги пишав на форумот па чекам да сподели некој мислење.инаку пиши ми маил и ќе ти ги пратам поздрав

11. Li0ness

Li0ness Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2010
    Пораки:
    1.057
    Допаѓања:
    1.819
    Јас мислам дека е вака, ама провери си сепак...

12. ruzki748

ruzki748 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2012
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    6
    Здраво на сите, ве молам ако може малку помош околу овие прашања, се мислам околу одговорите во старите закони и измените има различни податоци па незнам кое е точно, ве молам за помош. ПОздрав до сите

37. Од денот на донесувањето на одлуката за распишување избори до завршување на изборот на претседател на Република Македонија, пратеници на Собранието на Република Македонија и Владата на Република Македонија, не е дозволено...

(чл.74 од законот вели,,......не може да се врши никаква вонредна исплата на плати, пензии, социјална помош или други исплати од буџетски средства или средства од јавни фондови,,)

57. Право на јавните средства, планирани во Буџетот на Република Македонија имаат:

a) политичките партии, чии кандидати се избрани за пратеници во Собранието на Република Македонија
    c) исклучиво политичките партии кои партиципираат во Владата на Република Македонија

72) По жалбата на решение донесено на управна постапка, второстепениот орган мора да се произнесе...

a) најдоцна во рок од еден месец сметајќи од денот на предавањето на жалбата, ако со посебен пропис не е определен пократок рок
    b) најдоцна во рок од два месеци сметајќи од денот на предавањето на жалбата, ако со посебен пропис не е определен пократок рок
    c) најдоцна во рок од 15 дена сметајќи од денот на предавањето на жалбата, ако со посебен пропис не е определен пократок рок

24. Од кои членови е составен Европскиот суд на правдата?

a) 15 судии и 8 правобранители;
    b) 15 судии;
    c) 15 судии и 8 јавни обвинители;

Не сум сигурна кој е точниот одговор.

13. ivanovaivana

ivanovaivana Активен член

Се зачлени на:
    16 март 2013
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    4
    Девојко, секоја чест за просекот, без разлика на кој факултет и да си, постигањето 10.00 си бара многу труд и време. Меѓутоа, самата процедура за повикување за интервју е ваква: прво го полагаш испитот за државен службеник, па најдобрите 5 ги викаат на интервју, и доколку има 6 луѓе со исти поени, не го викаат тој со најмал просек. За огласот за генерален секретаријат имаше МНОГУ, ама многу луѓе кои положија со максимум поени, и поените беа реални, никој не ги мести, најверојатно имаш погрешно одговорено некои прашања, или лошо си ги нашла во законите.
    Мене ме викнаа на интервју, еве сега и на тестирање, тотално без никакви врски. Не се надевам на вработување, нанјверојатно после и јас тука на форумот ќе пцујам, меѓутоа што се однесува до тука, моето искуство кажува дека постапката е регуларна.

П.С. Јас сеуште не сум сигурна дали толку добри студенти треба да бараат работа во државна администрација. Ајде, развесели се, ќе најдеме добра работа каде што вистински ќе ни се цени трудот и каде што ќе можеме да се докажеме. Ако сме успеале на факултет, валда тоа е некој показател дека сме способни да успееме и на работа.

На Trajanka85 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. ruzki748

ruzki748 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2012
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    6
    Ве молам ако може помош околу овие прашања.... Благодарам на сите

15. ruzki748

ruzki748 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2012
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    6
    Дечки пак ја ... ве молам ако можете да ми помогнете околу овие прашања......
    72. Заедничките надлежности на ЕУ и земјите-членки се во области како што се...

a) внатрешниот пазар, земјоделството, енергетиката
    b) правилата на конкуренција, монетарната политика на евро-зоната и заедничката пазарна политика
    c) образованието, индустријата, здравството

(чл.74 од законот вели,,......не може да се врши никаква вонредна исплата на плати, пензии, социјална помош или други исплати од буџетски средства или средства од јавни фондови,,)

72) По жалбата на решение донесено на управна постапка, второстепениот орган мора да се произнесе...

a) најдоцна во рок од еден месец сметајќи од денот на предавањето на жалбата, ако со посебен пропис не е определен пократок рок
    b) најдоцна во рок од два месеци сметајќи од денот на предавањето на жалбата, ако со посебен пропис не е определен пократок рок
    c) најдоцна во рок од 15 дена сметајќи од денот на предавањето на жалбата, ако со посебен пропис не е определен пократок рок

24. Од кои членови е составен Европскиот суд на правдата?

a) 15 судии и 8 правобранители;
    b) 15 судии;
    c) 15 судии и 8 јавни обвинители;

16. Mimi-D

Mimi-D Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2013
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    4
    НАЈМНОГУ ВО СВЕТ ВЕ МОЛАМ ДА МИ ПОМОГНЕТЕ ОКОЛУ ОДГОВОРОТ НА ОВА ПРАШАЊЕ!!!!!!!

14)Документарен материјал се нарекува целокупниот изворен и репродуциран матерјал кога од него ќе се издвои архивскиот материјал
    a)неточно
    b)точно

:( :( :(
    :^) :^) :^)
    :worried: :worried: :worried:

17. ruzki748

ruzki748 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2012
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    6
    14. а) Поздрав

На Mimi-D му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Mimi-D

Mimi-D Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2013
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    4

Ova e toa sto go imam. Drugite euste ne mi e odgovoreni. Pozdrav

19. Mimi-D

Mimi-D Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2013
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    4
    Извини за лошиот фонт и текст. Беше на брзање.

20. kleopatra11

kleopatra11 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    34
    Здраво,сакав да прашам дали некој ги има одговорите за јавен службеник?