Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање на испит за државен службеник

Дискусија во 'Барање работа' започната од elygj, 17 септември 2010.

1. Shery

Shery Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.054
    Допаѓања:
    5.085
    Аплицирав на оглас и се пријавив за полагање на јавен служеник.
    Сега треба да ми стигне меил за да известат кога треба да се полага?
    Колку време даваат? Ќе има ли време да барам одговори и да ги учам?

2. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.421
    Мој совет, почни уште од сега.
    Има многу прашања, не чекај да ти кажат кога ќе полагаш, ма да мислам дека оставаат недела-две, барем другарка ми аплицирање во септември, полагаше во октомври, некои 2 недели имаше луфта да ги учи, ама почна одма уште кога аплицирање.
    Не знам што си по професија, ако си правник голем дел од прашањата мене лично ми е боза, зашто ги имавме учено ан факултет, но има и доста на кои не се сеќавав па ни јас не знаев да ги одговорам, ама ги има во законите, со точни одговори, според мене не се двосмислени.
    Почни уште од денес-утре, ништо не губиш само можеш да добиеш.

Едит-не видов убаво ти си пишала за јавен службеник, а јас сите што ги знам полага за државен, можеби а ова нема толку прашања не знам, ма да според мене истово би го применила и за јавен, почни што е можно побрзо, време ќе ти остават сигурно за полагање, ама зашто да брзаш.

На Shery му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Shery

Shery Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.054
    Допаѓања:
    5.085
    Ќе почнам одма тоа сигурно, но дали ги има некаде одговорите, или пак некој да ги има да ми ги препрати?
    Јас ќе си ги одговарам, но плашливка сум голема да не згрешам некое

На Hipster му/ѝ се допаѓа ова.
  4. kleopatra11

kleopatra11 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    34
    Значи никој ги нема одговорено :( Јас сега почнав да ги одговарам,ама многу тешко ми иде,времето што го губам барајќи ги одговорите,ќе го потрошам на учење.Се надевам ќе се најде некој што ги има и што ќе сака да ги сподели,да ни олесни на сите.

5. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.421
    Почнете да ги одоговарате, има прашања кои сигурно ќе ги знаете, има прашања кои ако не ги знате, ќа прашате, ќе ви помогнеме.
    Не е ништо страшно или невозможно да се одговори.
    Не знам дали се сите прашања тука, ама првиот дел е стварно прелесен, можеби ќе заглавите на поглавјата за ЕУ и буџет, ама конкретно првите 9 според мене се полесни и попознати.
    http://www.aa.mk/default.asp?ItemID=31B ... C81552BC21

Еве ви го прирачникот
    http://www.aa.mk/default-mk.asp?ItemID= ... 139&sRes=1

Читајте го, убаво се објаснети детално работите.

На Shery му/ѝ се допаѓа ова.
  6. ruzki748

ruzki748 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2012
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    6
    Здраво на сите кои се спремаат за полагање на испит за државни службеници,јас ги имам прашањата со одговорите во електронска и писмена форма,99 % сум сигурна во одговорите бидејќи сама го барав и 3 пати ги проверив, така да ако некој сака да ги размениме одговорите да си ги провериме и да се консултираме пишете ми во лична порака.поздравче за сега

На Eleonorastrumica му/ѝ се допаѓа ова.
  7. e.Na

e.Na Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2013
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Здраво...Сакам да прашам нешто во врска со аплицирањето на огласите за државни службеници дали доколку во еден оглас има повеќе работни места кои ви одговараат на вашиот профил аплицирате со една апликација за сите работни места, или за секое работно место аплицирате со посебна апликација?
    Многу ќе ми значи одговорот, бидејќи во голема дилема сум :?: :?:

8. BellaS

BellaS Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2012
    Пораки:
    974
    Допаѓања:
    931
    Мила, со една иста апликација се аплицира, само на крајот ќе си ги штиклираш сите бројчиња на работните места што ги сакаш. :*

9. BellaS

BellaS Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2012
    Пораки:
    974
    Допаѓања:
    931
    Јас полагав за државен службеник лани, некаде после 10.01 беше, чекавме со друштво Нова Година во Бугарија, јас по патот и таму кога можев читав прашања :lol: . Потоа ме викнаа во потесниот круг за работното место, усно полагав за државен сл. и се испостави дека тоа било само да се исперат нашиве ни служби, дечкиве веќе си работиле на работните места ние што аплициравме и не викнале само за да се покријат они демек ете викнавме некои на усно полагање ;( . Сеуште аплицирам, ама НЕ ВЕРУВАМ во ништо, треба прво врски да си бараме, да си се вработиме па после за нас специјално да отворат оглас на страната за Агенција за администрација :$ .

10. AlekSlav

AlekSlav Нов член

Се зачлени на:
    22 ноември 2013
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Здраво на сите....

Дали на некого му се јавија за огласот 161/2013 што полагавме сега во ноември?

11. Lavender

Lavender Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    568
    Да ги прашам тие што знаат, сакам да поднесам пријава на два огласи, едниот за државни службеници, другиот за јавни службеници. Дали треба да се полагаат два испити, за државни и за јавни или како? Едниот оглас излезе неколку денови по другиот па бидејќи се работи за различни огласи мислам дека е така.

12. ruzki748

ruzki748 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2012
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    6
    Испитите за државни и јавни службеници се различни така да доколку во едниот оглас се бара државен, а во другиот јавен службеник ќе треба да ги полагаш двата. Со лесно

13. Mimi-D

Mimi-D Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2013
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    4
    Ве молам за помош околу следниве прашања:

1. Каков е соодносот на државната администрација и јавната администрација?
    a) државната администрација е централно јадро на јавната администрација
    б) двете администрации се едно исто
    в) не постои никаков сооднос помеѓу тие две администрации

Извор: Закон за јавните службеници

35. Лицата кои имаат право на надоместок за одвоен живот имаат право и на надоместок за закупнина на стан
    a) неточно
    b) точно

Не можам да разберам што значи ова што го најдов во законот:(Надоместокот на трошоците за одвоен живот и надоместокот за закупнина на стан меѓусебно се исклучуваат)?
    извор - Закон за извршување на Буџет на Република Македонија за 2013 година

23) Дали имателите на информации можат да одбијат барање за пристап до информација, ако информацијата се однесува на личен податок?
    a) Не
    b) Само доколку неговото откривање би значело повреда на заштитата на личните податоци ???????????????????????
    c) Да

Извор - Закон за слободен пристап до информации од јавен карактер
    ;( ;(

14. leona-mari

leona-mari Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2011
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    одговорите се
    1.а
    35.а
    23.c

15. SaskaQueen

SaskaQueen Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    10
    Kolku sto gledam na sajtot na Agencija za administracija gi ima samo prasanjata, 100 na broj, no PRIRACNIK nema staveno. Od kade se simnuva?

16. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Јас најдов некој линк каде што го има и на албански и на македонски. Ама прирачникот нема ни да ти треба, учи ги само прашањата. Со тоа што не се 100, туку околу 700.

17. kleopatra11

kleopatra11 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    34
    Aко некој ги знае одговорите на некое од прашањава,го молам да ми помогне ;(

39. Одлуката за користење на средства за финансирање на програмските активности на здруженијата на граѓани и фондации ја донесува:

a) Собранието на Република Македонија
    b) Владата на Република Македонија
    c) Министерството за финансии

40. Програмата за користење на средства за реконструкција на згради на владини органи, Владата на Република Македонија ја донесува на предлог на:

a) Министерство за финансии
    b) Службата за општи и заеднички работи на Владата на Република Македонија
    c) Министерство за транспорт и врски

33. За работниците ангажирани со договори за отстапување на работник за привремени вработувања средствата за исплата на солидарна помош на вработените ги обезбедува:

a) Агенцијата за привремени вработувања
    b) Владата на Република Македонија
    c) Работодавачот

25. Средствата за вработување на припадниците на заедниците кај буџетските корисници од централната власт се користат по претходно одобрение од:
    a) Министерот задолжен за спроведување на Рамковниот договор
    b) Координативното тело за соодветна и правична застапеност
    c) Министерот за финансии

42. Во случај на потешки последици од елементарни непогоди, во смисла на Законот за заштита и спасување, на државниот службеник му се исплатува еднократна парична помош во висина на:

a) три просечни месечни нето плати на државниот службеник
    b) една последна исплатена просечна месечна нето плата во органот каде што е вработен
    c) две просечни месечни нето плати на државниот службеник

18. Lina24

Lina24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    2.230
    Допаѓања:
    438
    полаган ми е испитот за државен службеник, само заборавено ми беше за колку време те повикуваат за полагање на испитот од кога ќе заврши огласот, секако нели ако ги исполнуваш условите? а резултати одма даваа така?

19. Femari

Femari Нов член

Се зачлени на:
    7 декември 2013
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    1
    Девојки помошшш!! Испитот нели се состои од два дела, општ и практичен дел... кој е практичниот дел, може да ми помогне некој, да ме упати??? :wasntme:

20. Malinka16

Malinka16 Нов член

Се зачлени на:
    7 декември 2013
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    25. б
    33. а
    39. б
    40. б
    42. б
    Ги имам одговорите на сите прашања, во план бев да го полагам испитот ама нешто се предомислив во последен момент, ако ти треба одговор за некое друго прашање пиши ми. :)