Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање на испит за државен службеник

Дискусија во 'Барање работа' започната од elygj, 17 септември 2010.

1. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.388
    Допаѓања:
    17.605
    Советот е составен од 15 члена, од кои:

- по функција членови на Советот се претседателот на Врховниот суд на Република Македонија и министерот за правда;
    - осум члена на Советот ги избираат судиите од своите редови. Тројца од избраните членови се припадници на заедниците кои не се мнозинствово Република Македонија, при што ќе се запази соодветната и правична застапеност на граѓаните кои припаѓаат на сите заедници;
    - тројца членови на Советот ги избира Собранието на Република Македонија со мнозинство гласови од вкупниот број пратеници, при што мора да има мнозинство гласови од вкупниот број пратеници кои припаѓаат на заедниците кои не се мнозинство во Република Македонија и
    - двајца членови на Советот предлага претседателот на Република Македонија, а изборот го врши Собранието на Република Македонија, од кои еден е припадник на заедниците кои не се мнозинство во Република Македонија.

Мандатот на избраните членови трае шест години со право на уште еден избор. На претседател на Врховниот суд на Република Македонија и на министер за правда со престанок на функцијата им престанува и мандатот во Советот.

:*: Мандатот на член кој е избран на дополнителни избори, поради предвремен престанок на мандатот на член на Советот на чие место е избран, трае шест години.

http://www.ssrm.mk/OrganizacionaStruktura.aspx

На Lina24 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. kacuska

kacuska Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2010
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    4
    Здраво на сите. Го положив испитот за јавен службеник и ми се јавија за на интервју. Ми рекоа дека после тоа можно е да се полага и тест батерија. Ве молам некој нека ми објасни како одат тие работи зошто рекоа дека се плаќа за психолошкиот тест. И какви прашања поставуваат на интервјуто и на психолошкиот тест. Фала.

3. Sara09

Sara09 Нов член

Се зачлени на:
    2 јануари 2014
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    7. Кој раководи со работата на министерствата?

a) Министри избрани од Владата на Република Македонија;
    b) Министри избрани од владеачката партија;
    c) Министри избрани од Собранието на Република Македонија ;

Таман се одлучив дека одговорот е под с) видов дека некои навеле дека одговорот е под а), и сега стварно незнам кој е точниот одговор, бидејќи во законот пишува само за замениците министри дека ги избира Собранието на предлог на Владата, а за министриве јас никаде не успеав да видам кои ги избира, па ме интересира од каде најдовте дека се избрани од Владата. :wasntme:

21. За решавање во управна постапка во втор степен, Владата на Република Македонија образува 12 комисии
    a) точно
    b) неточно

Во Деловников http://arhiva.vlada.mk/files/delovnik_za_rabota.pdf има најпрво наброено 11 комисии, па во втор и трет став има уште две комисии спомнато...

58. Комисијата за селекција на државен службеник е составена од:

a) претседател и еден член и нивни заменици од органот на државната служба за чиишто потреби е распишан јавниот оглас и еден член и негов заменик од Агенцијата за администрација
    b) претседател и еден член и нивни заменици од Агенцијата за админиострација и еден член и негов заменик од органот за чии што потреби е распишан огласот
    c) претседател и еден член од Агенцијата за администрација и еден член од Министерството за информатичко општество и админинистрација

12. Ротирањето на претседателствувањето на Европската унија се врши во период од:

a) јуни-јуни (во различни години);
    b) јануари-јуни, јули-декември;
    c) јануари-декември;

13. Кој ги склучува меѓународните договори на Заедницата?

a) Советот на Европската унија и Европскиот парламент;
    b) Европскиот парламент и Европската Комисија;
    c) Европската Комисија и Советот на Европската унија;

31. Што е acquis communataire?

a) Сите важечки договори и правни акти на Европската унија;
    b) наследство на европската унија;
    c) право на европската унија;

52. Што значи (user name), корисничко име?

a) Уникатно име на корисникот што е регистрирано во компјутерот;
    b) Името на сопственикот на компјутерот;
    c) Името што корисникот на компјутерот го смислил додека се инсталирал оперативниот систем;

Навистина запнав на прашањава, под а, под б, под ц ли е, леле катастрофа, доколку ги имате точните одговори спасувајте :)

4. Espadrila

Espadrila Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2013
    Пораки:
    1.161
    Допаѓања:
    21.013
    ^
    ^^^^

Ц , Ц , Ц, мало невнимание кое може да чини поен. Се извинувам Лина, а и за другите. Секако дека мислев на министер за правда и претседателот на Врховен суд , како членови по функција на советот.
    Еве уште еден пример зошто сами треба да си ги проверуваме прашањата.
    Се надевам извинувањето е прифатено .
    Со среќа

5. elence132

elence132 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 октомври 2012
    Пораки:
    240
    Допаѓања:
    105
    Не знам дали некој го поставил ова прашање овде , али ајде ќе ве прашам :) Ги има некој сите одговори за целиот тест ? од сите бранши ? Ако го има некој ве молам пратете ми го во лп , благодарам однапред

На Doritea му/ѝ се допаѓа ова.
  6. bubac

bubac Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2013
    Пораки:
    884
    Допаѓања:
    1.867
    Прашањата постојано ги менуваат значи ПОСТОЈАНО
    Јас паднав поради истово имав прашања од пред 4,5 месеци ги научив перфектно
    но за попусто бидејќи имаше прашање кои први пут ги гледав и паднав поради тоа

7. Gandi

Gandi Нов член

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    0
    Gi imali nekoj kombinaciite na prasanja koi se davaat na ispitot za drzavni sluzbenici? Znam deka pagaat po kombinacii. Ako gi ima nekoj kombinaciite neka preprati na mojot mail, blagodaram, pozz

8. Doritea

Doritea Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    2
    Здраво , јас полагам на 9ти . Цело време слушам од сите страни дека е се со врски и веќе изгубив желба ама си викам ај да си ја пробам среќата зошто две години никако да најдам работа според струка.Земав сабајле да ги одговарам прашањава ама ова е измачување . Може никој нема да ме услужи ама јас пак да прашам , некој случајно да не ги има одговорено .. Ви благодарам многу :) :( :$

9. srcekrsacka

srcekrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    2.952
    Допаѓања:
    1.752
    дури сега видов што си ми пишала Абеја
    благодарам на објаснувањето
    малото проблемќе е што на мојата диплома од средно нема просек-зошто како навистина не знам
    а е облигативно да се каже во апликацијата
    и жими еден живот ке ја снимам апликацијата на УСБ со дипломата во рака превец во Агенцијата за администрација-се наога во иста зграда со Министерството за Економија да ги прашам за совет

10. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.388
    Допаѓања:
    17.605
    ^^ Па за диплома од средно не мора да пишуваш просек а ако веќе не сака да оди на нареден чекор па земи сама пресметај си просек. Во дипломата не го пишува просекот, ама на секое свидетелство од сите четири години имаш со кој успех си ја поминала годината и во заграда просек. Собери ги сите четири просека и подели ги со 4 (ако си со средно од три години собираш три просека и ги делиш со 3)

На пр.
    1 година - просек 4,76
    2 година - просек 4.92
    3 година - просек 4,63
    4 година - просек 4,85

Збир = 19,16 поделено со 4 = 4,79

Значи просек за сите 4 години ти е 4,79
    Ова само како пример со случајни бројки.

На srcekrsacka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. jasBia

jasBia Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2009
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    342
    Малку офф топик, ама сериозно ова со прашањево околу просеков ме насекира..
    Да бараа матрици и функции во пријавата, да им отидеш во АА и да им ја пукнеш главата со дипломата. Ама за просек?! :tmi:

12. s.frosina

s.frosina Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2013
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    41
    Здраво. Полагам за државен службеник на 13 (во понеделник) за оглас 213, ми стигна само порака на телефон за денот и времето на полагање, на маил ништо не ми стигна. Сеа до 13 има време, ама сакам да прашам дали можат да ги сменат прашањава што се на странава , за да знам дали се тие со сигурност , зашто веке почнав да си ги одговарам. Позз, и сакам да прашам тој што полагал вакво нешто, самолична карта се носи како документ или ?

13. srcekrsacka

srcekrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    2.952
    Допаѓања:
    1.752
    прашав лани дали имам право да ги полагам тие испити-само со завршен факс
    а вака кога аплицираш за државен службеник или јавен службеник мораш да го полагаш испитот и нормално мораш да пополниш апликација
    прв пат да аплицирам во АА или АДС па затоа да си прашам оти нема кој да ми објасни
    иако знам дека е се веке наместено, ама дознав дека прашањата се менуваат отом потом ке видиме

14. godina

godina Активен член

Се зачлени на:
    17 декември 2013
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    2
    da samo licna karta

15. godina

godina Активен член

Се зачлени на:
    17 декември 2013
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    2
    e vaka na stranata na www.ads.gov.mk ima trojca najuspesni kandidati ke kliknes tamu i ke baras za toa sto si aplicirala i ako go ima tvoeto ime i prezime ke vidis na koe data se polaga a prethodno na traksakciska smetka ke moras da uplatis 1950 den mislam deka bese i ke odis da polagas

16. blazeblaze

blazeblaze Нов член

Се зачлени на:
    7 јануари 2014
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    zdravo na site. vo vtornik polagam za drzaven sluzbenik. ke mi kaze li nekoj dali se pagjaat tie prasanja sto se dadene ili ima i nesto plus?

17. godina

godina Активен член

Се зачлени на:
    17 декември 2013
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    2
    se pagaat tie prasanja i ima i nekoi sto gi nema vo materijalot konkretno kaj mene imase 3 takvi prasanja edno od prakticniot del ili informatika i dve od teoreckiot

18. blazeblaze

blazeblaze Нов член

Се зачлени на:
    7 јануари 2014
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    eden prasanje ako go znae nekoj
    koga e donesen ustavot na rm? a)17.11.1991 b)25.01.1991 ne e sigurno . i c)08.09.1991.
    vo ustavot na rm e spomnato samo na pocetokot 08.09.1991. referendumot,itn ama ne sum siguren
    [mod-kirilica:1gax3cyk][/mod-kirilica:1gax3cyk]

19. annouk

annouk Нов член

Се зачлени на:
    7 јануари 2014
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Одговорот е а)17.11.1991, јас на интернет го најдов

20. lejlla

lejlla Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    2.383
    Ke mi pise li nekoj dali prasanjata na ispitot za drzaven sluzbenik se po istiot redosled kako sto se vo materijalot na stranata??? fala odnapred :)