Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полагање на испит за државен службеник

Дискусија во 'Барање работа' започната од elygj, 17 септември 2010.

1. rainlover

rainlover Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    969
    Допаѓања:
    633
    Избирачкиот одбор го сочинуваат:

a) претседател и членови и нивни заменици од редот на државната администрација
    b) претседател и два члена и нивни заменици од редот на државната и јавната администрација и по еден член и негов заменик од политичките партии на власт и од политичките партии од опозицијата
    c) вработени од Министерството за внатрешни работи, Министерството за правда и Државниот завод за стaтистика

Молам за помош.
    Под b е или :?:

ЕДИТ и ова...

37. Од денот на донесувањето на одлуката за распишување избори до завршување на изборот на претседател на Република Македонија, пратеници на Собранието на Република Македонија и Владата на Република Македонија, не е дозволено...

a) отуѓување на државен капитал и потпишување на колективни договори
    b) исплаќање на социјална помош
    c) исплаќање на студентски и ученички стипендии

Мое мислење под b, во право сум?

45. Заради прибирање средства за финансирање на изборната кампања, политичката партија, коалицијата, носителот на листа од група избирачи, односно лица кои имаат намера да се кандидираат, пред надлежниот орган задолжително обезбедуваат...

a) единствен даночен број со назнака „за изборна кампања“ и трансакциона сметка со назнака „за изборна кампања“
    b) трансакциона сметка во деловните банки
    c) жиро сметка за донации

Претерав :tmi:
    Ветувам нема да замарам неколку дена.

2. melan4e

melan4e Нов член

Се зачлени на:
    6 февруари 2014
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    7
    избирачки одбор под б, 37 под б и 45 под а малце на скратено ама ке се снајдеш :D

На rainlover му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Lina24

Lina24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    2.230
    Допаѓања:
    438
    ^^ 37 е под А 37. Од денот на донесувањето на одлуката за распишување избори до завршување на изборот на претседател на Република Македонија, пратеници на Собранието на Република Македонија и Владата на Република Македонија, не е дозволено...

a) отуѓување на државен капитал и потпишување на колективни договори

4. snegulkabela

snegulkabela Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2011
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    134

Избирачкиот одбор го сочинуваат: претседател и два члена и нивни заменици од редот на државната и јавната администрација и по еден член и негов заменик од политичките партии на власт и од политичките партии од опозицијата

37. исплаќање на социјална помош

45. единствен даноичен број со назнака „за изборна кампања“ и трансакциска сметка со назнака „за изборна кампања“.

5. cooper

cooper Активен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2014
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    1
    Zdravo Feminki, ima li nekoja sto ke polaga na 18-ti ovoj mesec?
    Pozdrav

6. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.892
    Допаѓања:
    11.288
    Како може да не смее да се исплаќа социјална помош ? Ако има избори не значи дека луѓето не треба да јадат :D
    Прашањето е логично , а и ако го побарате во закон ќе видите дека е под а .. Не би можело да се исплаќаат вонредни исплати на социјална помош .. А редовните се исплаќаат.

На Lina24 и Cka им се допаѓа ова.
  7. rainlover

rainlover Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    969
    Допаѓања:
    633
    Од денот на донесувањето на Одлуката за распишување на избори до завршување на
    изборот на претседател на Република Македонија, пратеници во Собранието на Република
    Македонија и изборот на Владата на Република Македонија согласно со резултатите од
    изборите, како и од денот на донесувањето на одлуката за распишување на избори па до
    завршувањето на изборите за избор на градоначалник или членови на советот, односно до
    конституирањето на Советот на општините и Градот Скопје не може да се врши никаква
    вонредна исплата на плати, пензии, социјална помош или други исплати од буџетски
    средства или средства од јавни фондови.

и јас се мислев помеѓу а и б ама ова со социјалната помош што се спомнуваше во делот погоре ме водеше на погрешна страна.
    Благодарам.

8. snegulkabela

snegulkabela Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2011
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    134

Согласно законските одредби стои дека не треба вонредни исплати на социјална помош, но прашањето е така формулирано и тоа би бил одговорот, колку нелогично да звучи. Сигурно е така за да го наведат испитаникот на размислување.

9. elence132

elence132 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 октомври 2012
    Пораки:
    240
    Допаѓања:
    105
    За прашањето
    24. Европскиот суд на правдата го сочинуваат?

a) 27 судии и 8 правобранители;
    b) 27 судии 8 генерални адвокати;
    c) 27 судии и 8 јавни обвинители;

Овде на форумот прочитав дека точно е 8 правобранители , но точниот одговор е 8 генерални адвокати , но уствари најточно е 28 судии и 9 генерални адвокати , но во тестот на адс сеуште не им се сменети одговорите . Во прашањата за ЕУ има многу грешки , па се надевам дека нема да ми се падне некои од нив :rofl: А за ова прашање еве ви го изворот

The Court of Justice consists of 28 Judges who are assisted by nine Advocates-General. ( ова е од wikipedia )

10. Ale.Ambrosio4

Ale.Ambrosio4 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2011
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    50
    Феминки знаете ли некој што се вработил без врски? Јас го положив испитот пред 1 недела со 30 бода на двата теста и денес дознавам дека ја вработиле мојата комшика, која има послаб просек од мојот и помалце освоени бодови. WTF? Уште денес ме среќава на улица и ми се фали. Незнам зашто учев само? Леле незнаете колку сум нервозна :devil: Така да после ова сигурна сум дека се оди партиски и без книшка сум никој и ништо :puke:

11. ikomil

ikomil Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2014
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    според измените од сл. весник 142/2012 член 8-а се додава следниот текст:

"-вонредно исплаќање на плати, пензии,социјална помош или други исплати од буџетски средства или од средства на јавни фондови ниту да се отуѓува државен капитал ниту да се подпишуваат колективни договори"

читајте ги измените. позззз.

12. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.892
    Допаѓања:
    11.288
    Уште не се јавил таков јунак :rofl:

Досега не сум слушнала за такво нешто, затоа ми е тешко да се излажам да одам да полагам . И книшка не ти помага многу , имам колешки што имаа книшки па пак ништо . Каблите се пресудни .

Ајде барем си пробала , ќе го имаш сертификатот , може ќе ти излезе друга прилика . :)

На Lina24 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. BV87

BV87 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2010
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    81
    Edno prasanje samo ako znae nekoj, ako ednas ne otides (a si dobil mail i poraka na mob.) ke moze li da se polaga ispitot drug pat? Jas nemozev da otidam i neznam dali sledniot pat ako apliciram ke me vikaat da polagam?

14. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.113
    Допаѓања:
    135.373
    Оти не вложиш жалба? Без пари е, можеш 2 реда да пишеш. И одлуката да ја објавиш нивна, да видиме што се случило.

15. elence132

elence132 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 октомври 2012
    Пораки:
    240
    Допаѓања:
    105
    Нема зошто да не те повикаат , ти не си отишла за тој оглас што си аплицирала сега , а во иднина кога ќе аплицираш за други огласи ќе те викнат пак :)

На BV87 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Gandi

Gandi Нов член

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    0
    Dokolku go znaete redosledot na aktivnosti okolu postapkata za vrabotuvanje ve molam zapisete.
    1. Aplikacija po oglas na AA.MK
    2. Elektronsko testiranje-polaganje
    3.Dobivanje potvrda za polozen ispit
    4. ?
    5.?
    ...
    ...

17. Lina24

Lina24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    2.230
    Допаѓања:
    438
    доколу си во 5те најдобри те повикуваат на интервју
    доколку си во 3те најдобри објавуваат ранг листа на аа.мк и известување за полагање на психолошки тест
    со вкупните поени од електронско тестирање, поени од успех, успешност за интервју и псхилошко тестирање објавуваат на аа.мк одлука за избор на државен службеник.
    оваа процедура може да трае доолго, јас чекам веќе 2 и пол месеци, се вкупно од денот на апликацијара на аа.мк

18. Eleonorastrumica

Eleonorastrumica Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2010
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    196
    И мојо блиска роднина ај да не речам така се изласти,отиде во скопје да полага со истата жена што веќе се знаело дека ке ја примат,како што велиш ти ем таа сите поени ем поголем просек ама нели си нема вујко владика не ја избраа неа туку таа што си имаше партиска книшка,така да и јас не верувам некој туку така да влезе на работа

19. Slad0k

Slad0k Активен член

Се зачлени на:
    23 мај 2012
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    57. Право на јавните средства, планирани во Буџетот на Република Македонија имаат:

a) политичките партии, чии кандидати се избрани за пратеници во Собранието на Република Македонија
    b) сите регистрирани политички партии
    c) исклучиво политичките партии кои партиципираат во Владата на Република Македонија

???
    little help please...

20. elence132

elence132 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 октомври 2012
    Пораки:
    240
    Допаѓања:
    105
    Pod B