Најискрено, однапред се знаат тие што ќе бидат вработени. Ако нема доволно поени и не е влезен(тој за кој е наменето работното место) во првите 5 огласот се поништува.
Не се разбравте најдобро. После испитот во агенцијата, рокот за известување дали сте влегле во првите пет е, после 5 дена од полагањето. Кога ќе те известат, ти ја кажуваат датата кога и каде ќе биде интервјуто. Бодувањето не е само од делот во агенцијата, туку и од просекот. Сертификатот од агенцијата за положен испит важи 2 години.
Spoiler Како бе продава? Се изменија 100 пати прашањата. Од полагање до полагање не сите, ама повеќето се изменети.
Ке ве молам ако знае некој да ми одговори на прашањево психолошкиот испит го имам полагано, но од работата не бидна ништо, е сега сум повторно меѓу првите тројца кандидати за вработување па ме интересира дали треба повторно да се плаќа нешто или????
Да, да однапред... ме интересираше зошто го имам положено испитот со макс. поени и нормално не ме примија... и сега аплицирам од време на време ама гледам дека е потполно залудно. Не дека нешто губам (освен надежта )
Излезе нов оглас за во Влада на Република Македонија - Секретаријат за спроведување на Рамковниот Договор. Примаат као демек 150 службеници. Лани ова време го имаше ИСТИОТ оглас. Што е ова, бре, крца секретеријатот од луѓе И што? Ќе се пријават милион. Ќе се појави ранг листа. Ќе изумрат милион надежи. И пак огласов ќе се појави следна година.
Албанци, срби, турци, роми, лично јас познавам луѓе, мои колеги по националност македонци кои се вработија со огласот лани што беше, и се уште не се распределени, но еве веќе година дена си земаат плата, и не знам да плачам или да се смеам, ма повеќе на плачки ми иде да ви кажам
Се си бива, само едно ме интересира, секоја година нови огласи по рамквен. Една360, друк пат 280, трет пат 150, четврти пат 150 и сите места се пополнеети. Абе брои ли некој колку се примени по рамковен А!? Кај мене веќе се 60% па ние македонците сме малцинство и никогаш подискриминирани. АМААААААААААААААААн до кога. Додека не не направат бегалци од сопствената држава. Ти ринтај, а тие земаат плата седат дома и работат приватни бизниси. Цка ги спомна сите националности, а многу добро знаеш од која националност се 99,9% и тоа увезени.
Дефинитивно НЕ. Значи јас лани го следев огласот зошто аплицирав и после извесно време (неколку месеци) излезе листата со избрани кандидати (мислам околу 180) тогаш беа примени. Листата беше на Агенција за Администрација и немаше ниеден Македонец. Баш сите ги гледав и сите до последен беа вработени лица со друга националност. Не знам зошто воопшто го пуштаат овој оглас? Има некаква потреба на македонски да биде? Тој Муса Џафери - претс.на секретаријатот за рамковен излезе на телевизија и изјави дека овие вработувања се по рамковен и единствено по рамковен. Зошто нели нема доволно во администрација од нашиве малцинства, па очекувајте барем уште еднаш да излезе до крајот на годинава... Еее тоа е феминки мои, позитивната дискриминација што толку ја форсираат и ни ја наметнуваат од Европа. Повеќето се со извињење - џганови испопикани по рамковен и земаат плата и дома седат и чекаат уште подобро утре бидејќи во некое министерство ќе бидат распоредени. Што да правиме, ни белите мечки не се со ваков закон заштитени.
Лани имаше 180, сега брзо имаше оглас за примање на 150 или можеби пак беа 180 по рамковен, пред две години имаше на два пати по толку, исто по рамковен. Јас не знам од каде наоѓаат луѓе, или ги увезуваат од Косово или истите си седат во Косово а си вадат плата од сметка, друго нема. Престанав да се пријавувам на овие маскирани огласи.
Добро рече веројатно ги увезуваат ... ќути жити се или ќе не осудат за дискриминација против комшииве...
Ајде девојки пишете дали знаете од полагањето на психолошкиот да објавувањето на одлуката колку време треба да помини. Јас чекам одлука веќе 4 недели и веќе не можам да дочекам
Здраво би сакала да ве замолам ако сакате да ми испратите одговорите од прашањата за полагање на испит за државвен службеник ми треба само да си ги проверам моиве ви благодарам однапред