Мислам дека нема рок на важење јас имам аплицирано со државјанство од 2019 и апликацијата беше уредна.
До никаде преку 10 конкурси,административна селекција и стручен тест секогаш бев прв,на сите интервјуа завршив како втор,во прва ваза секогаш ќе беа пријавени по 10 тина души а на интервјуто одевме само јас и примениот кандидат,ама многу доцна сфатив зошто останатите кандидати не оделе на интервју иако прва и втора фаза положени.Ова е совет за сите кандидати ако немате врски било какви партиски,пријателски и слично да не се пријавувате џабе изгубено време,нерви,пари,целата постапка е само една фарса.
Сега има многу каде во трета фаза не доаѓа никој, или има само еден, кој останува и единствен на конечна ранг листа, мислам да не се откажуваш така лесно, ако после интервју имаш најмалку околу 76-80 бодови. Многу огласи пропаѓаат како неуспешни - нема доволно кандидати, можеш да начекаш нешто, ако постојано следиш ...
Овие огласите на агенција за администрација и таму е се со партиски или било какви врски? Џабе би одел да се малтретираш? Какво искуство имате?
Да ,со врски , знам личност на која и беа дадени дваесет прашања тие што ќе се паднат, од тие 600 научи отиде да полага положи чао пријатно се вработи во министерство во архива. Туку јас да прашам дали некој ќе полага прашањата од суд во Скопје? Било кој суд
Како вработена во администрација членката @Ta-mara убаво ти кажа и мене ми беа дадени прашањата кои ќе се паднат од напред додека јавни имаше плус 300 , во комисија исто ти треба човек и ќе бидеш вработен вака не знам зашто пробувате , само губите пари и време и живци .
Само доколку на нив не пишува рок на важност(на пр.важност 1 година и сл.). Ако е без рок на важност, тогаш можеш
На точно 15 огласи бев пријавен 15 пати завршив втор,интервујот го местат маестрално и се си е законски 20 поени носит од 100,а прашуват кажи ни накратко за тебе зошто аплицира општи прашања,така да ако немаш полагано пробај па ќе се увериш,ако се смена нешто па почнаја да примат фер кажи да аплицирам пак.
Не е точно англиски сертификат не ти е потребен се полага заедно со стручниот тест истиот ден,не мора англиски еден од трите најчесто користени јазици во еу е законот така да може да се полага и германски и француски по желба.
Да, јас каде што аплицирав за огласот морав да доставам сертификат по англиски. Може погрешно сме се разбрале со членот
А што сте се запнале толку со таа агенција , за друга работа државно многу помалце прашања се дали 100
Moze li da se podnese prigovor za administrativnata selekcija? na oglas na koj sto se barase 180 ekts opstestveni nauki pravo i politicki nauki mojata aplikacija so mr po politicki nauki e neuredna poradi nesoodvetno obrazovanie