Полагање на испит за државен службеник

Дискусија во 'Барање работа' започната од elygj, 17 септември 2010.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.463
    Допаѓања:
    206.781
    За познавање јазик од филолошки, да полагаш таму, па ќе ти дадат документ кој важи една година.
    А за компјутерски програми не би знаела да ти кажам.

На bluebaby му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Irenaiki

Irenaiki Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2017
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    450
    Од Yes international курс за јазици е , издаваат за англиски и за канцелариско/ работење и пц вештини како едно го рачунаат..2.000ден се двете заедно.

Дали со врски мора да се полагаат прашањава односно ако имате врски и не ги положите , може да ве примат ?

3. IJAE

IJAE Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2010
    Пораки:
    525
    Допаѓања:
    857
    Јас полагав пред една недела за адм службеник за високо ниво мене лучно лесни ми беа прашањата а за анг па ептен боза. Врски за полагање сигурна сум дека нема пошо се снима просторијата имаше и 7,8 члена комисија и една жена од администрација што цело време кружеше па дури и да се свртиш лево десно опоменуваат

4. Irenaiki

Irenaiki Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2017
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    450
    Ок тоа ама дали со врски ако не положиш можеш да се вработиш

5. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.628
    Допаѓања:
    4.419
    :rofl:
    Има и те како , еве лично мене ми беа дадени кои 15 ќе се паднат и решени 8)

6. IJAE

IJAE Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2010
    Пораки:
    525
    Допаѓања:
    857
    Со 15 ништо не правиш, 32 се стручен дел и 32 анг и сите различни бодови носат, рандом се паѓаат зависи на кој комјутер ќе седнеш не се исти прашањата кај сите колку што знам. Тебе ако ти рекле на кој компјутер да седнеш па ти паднале тие што ти ги дале

7. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.628
    Допаѓања:
    4.419
    Не полагав јас прашања од агенцијата тешки се тие , овие за друга институција беа

На IJAE му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.463
    Допаѓања:
    206.781
    Ако тие прашања од агенцијата ви биле тешки, и да замислам дека 99% по институциите не знаат да ги решат без да им бидат дадени одговори, тогаш не се чудам што сета неписмена багра е напикана по администрација, институции и агенции.

На Asparagus и st-el им се допаѓа ова.
  9. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.628
    Допаѓања:
    4.419
    Да, ми беа тешки и обемни бидејќи не сум правник и не работам право каде што сум моментално, нема потреба за навреди

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.463
    Допаѓања:
    206.781
    И јас не сум правник, ама не ми беа тешки прашањата, морав да полагам за да можам да конкурирам за работа во ЈЗУ. Ако имаш здрава логика и општи познавања од повеќе области, може да го поминеш тестот без проблем. Ама секако за џабе се полага без партија и врски, не примаат ако не ги исполнуваш тие критериуми и да имаш 100 од 100 поени.
    Искуството ми покажало дека вработените по администрација, институции и агенции се неписмени, не зборам на памет. Лично познавам луѓе што се на завидни позиции во државно, просто проширена реченица не знаат да склопат. И од мојата бранша за жал се такви. Ако ти се пронајде, што да речам, извини.

11. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.628
    Допаѓања:
    4.419
    Искрено, повеќе се плашам од ’писменоста‘ на лекарите кога пишуваат дијагнози и извештаи, отколку од административци на кои не им идат правни прашања. Наместо да се грижиш за туѓите кариери, поработи малку на сопствената фрустрација комплексот на повисока вредност не се лечи со обид на понижување на другите.

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.463
    Допаѓања:
    206.781
    Немам никаков комплекс на повисока вредност, сите исто ги третирам. Ама верувам дека смеам да кажам што ми пречи - фрустрирана сум оти неписмени и неспособни луѓе се на одговорни позиции, и поради тоа државата пропаѓа, со неа и народот. А тоа ако те навредува тебе, не е мој проблем. Затоа што факт е дека неработници и неписмени луѓе (чест на исклучоци - двајца без тројца) се напикани секаде и не си ја вршат работата како што треба. Барем секојдневно сме сведоци на истото колку е системот нефункционален поради неажурноста и неспособноста на партиските послушници. Ниту лажам, ниту навредувам, ја кажувам вистината. А таа знае да боли понекогаш.

На Asparagus му/ѝ се допаѓа ова.
  13. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.628
    Допаѓања:
    4.419
    Тоа е, кој како ќе се снајде ништо не е фер во животот па ни ова. Ниту се пронајдов уште помалце да се навредам од нешто не е од вчера ова што се случува .Позџ

14. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.307
    Допаѓања:
    14.483
    Partija ne smee da bide kriterium za vrabotuvanje, osobeno vo zdravstvo i vo obrazovanie. Zatoa imame i nepismeni lekari, osobeno drzavno. Strucnite doktori zaminuvaat.

15. sanjuska24

sanjuska24 Нов член

Се зачлени на:
    1 мај 2026
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    1
    Zdravo dali mozi da mi kazite koe nivo na angliski se polaga na vakov oglas?
    • ниво на квалификациите VI Б според Македонската рамка на квалификации и стекнати најмалку 180 кредити според ЕКТС или завршен VII/1 степен, Општествени науки, Економија и бизнис
    • најмалку 1 (една) година работно искуство во струката

16. Ivicka5

Ivicka5 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2021
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    14
    Здраво, дали за државјанството има определено колку да биде старо?

17. sanjuska24

sanjuska24 Нов член

Се зачлени на:
    1 мај 2026
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    1
    Da 6 meseci

На Ivicka5 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Ivicka5

Ivicka5 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2021
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    14
    Знам како иде вработувањето во државава, но дали постои бар некој што успеал да влезе без какви било врски преку огласиве на агенцијава за администрација?

19. skyfly 5

skyfly 5 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2022
    Пораки:
    265
    Допаѓања:
    150
    Тоа тешко,честопати ако има некој што е без врски и што ќе стигне до интервју ќе стигне порака дека огласот се прекинува од институцијата и така се додека не влезе тој што треба.