Полицистични јајници

Discussion in 'Бременост' started by Gkatzopulu, May 20, 2010.

1. Gabuvce

Gabuvce Активен член

Каде има ендокринолог во битола ке ми кажете кој знае?

2. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Разговарај со твојот гинеколог, кажи дека сакаш да забремениш сигурно ќе ти даде некаква терапија или прво ќе те тера да правиш испитувања. Ова од искуство ти кажувам и јас имам полиц. јајници никогаш не забременив само по себе, првиот пат цели 4год. се шетав по доктори, но немора да значи дека на сите толку време ќе му одземе

3. Ti19943

Ti19943 Истакнат член

Дали зимате некоја терапија за полицистични јајници?

4. WildMk

WildMk Форумски идол

Имав полицистични јајници. Низок прогестерон и естероген. Ми препишаа Диане35 и плус некои со тестостерон, ама не ги најдов тогаш и не ги ни зедов.

Диането го прекинав после само еден месец. Не се смена ништо. Менструација добивав 2-3 пати годината. И тоа ми траеше добри 5-6 години.

Матичниот гинеколог сакаше последно да ми шибне некоја инекција за да ми предизвика овулација, за да забременам. Не сакав ни инекција, ни бременост во тој момент.

После година дена некаде, ослабев 10тина кг. Пак бев дебела, пак над 100 кг имав, ама ми се средија и јајници и менструација и се'. После тоа, си забременив коа ми беше ќеф, без никакви индукции.

princessp, LollySky and Ti19943 like this.
  5. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Јас не сум земала освен стимулација кога сакав да забременам и еднаш кга циклусот не ми прекинуваше пиев дабростон за да пртекине крварењето.

Блазе си ти за брзо доаѓање до бременост. Јас со нормална тежина и пцос се изнамачив за да дојдам до овулација и бременост. На лапароскопија за овариан дрилинг докторката ми рече дека јајниците ми имале изглед како жена со 100 и повеќе кила а јас имам цел живот некоја нормлана тежина која ја одржувам со „тешки маки“.

6. WildMk

WildMk Форумски идол

Можеби сум имала среќа, не знам. Од тогаш сум немала проблем со тоа. пу-пу машала. Иако цело време сум над 100кг. Ова беше уште пред да се омажам и првата година од бракот. Далечните 95-2001 :)

7. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Не земав ништо а имам полицистични јајници, менструација доцнење по 60+дена овулација еднаш во годината.. Примав стумулација за да настани бременост :)

8. Zineta

Zineta Истакнат член

Здраво имам ролицистични јајници веке 4 години се обидуваме за бебе имам правено и две инсеминации ама без успех сега сакам да пробам со ин витро дали има некоја што успеала да забремени со пцос со инвитро

9. baby 5

baby 5 Популарен член

Јас забременив природно со ПЦОС ама потешко се разбира после 3ипол год од брак.. така да ако само ова ти е проблемот тогаш не е страшно :) поздрав

10. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Јас забрем,енив со ПЦОС со ин-винтро. Ама пред ин-витро можеш да пробаш и со метформин, инсеминација со стимулации и слично. Ин-витро ти е последна опција.
    Ние имавме и плус некои други проблемчиња што доведоа до ин-витро.

11. Zineta

Zineta Истакнат член

Имам пробано и со метформин исто така имав и две инсеминации со стимулации се боцкав со фостимон инекции и пиев инофолик прашок ама брз успех

12. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Дали имаш направено ХСГ (за проодност на јајцеводи и изглед на матка)? Дали е спермограмот во ред?

Ако немаш друг проблем освен ПЦОС за да добиеш ваучер преку фонд ќе ти требаат минимум 4 инсеминации со месец дена минимум разлика меѓу нив. ПЦОС не е апсолутна индикација за ивф бидејќи и при ПЦОС има од време на време овулации при кои може да додје до бременост.

13. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Имате испитувања направено? Јас сум со Пцос и потешко останав со стимулација

14. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Не правев правев ивф, јас сакав но докторот беше убеден дека ќе успееме на ама со стимулација.. И така и бидна. Иначе бев во Плодност

15. Zineta

Zineta Истакнат член

Да имам направено ХСГ проодно е се други проблеми немаме се е во ред а каде правеше ти инвитро ако не е тајна?

Пробавме секако 4 години сме по болници не ни се чека веке ке пробаме со инвитро на приватно

Last edited by a moderator: May 22, 2018
  16. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Јас во Ремедика кај Димитров. Првиот трансфер беше успешен и сега имам 2 годишен син.
    Ако си чекала толку време направи уште две инсеминации и оди со ваучер. Разликата е огромна во тоа што ќе го платиш. Секако не знаеш што ти е среќата. Може третата или четвртата инсеминација да биде успешна. ИВФ секако не ти бега како последна опција.

Bebulleee likes this.
  17. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Со среќа тогаш :*

18. Zineta

Zineta Истакнат член

Ти благодарам ке даде господ сите еден ден ке станеме мајки

Baby^ and Bebulleee like this.
  19. Leroy

Leroy Истакнат член

Koj doktor/ endikrinolog vi prepisal metformin? Prasuvam zatoa sto samo so recept moze da se zemi ,a ne sekoj doktor go predlozuva kako terapija .

20. Jana06

Jana06 Форумски идол

Јас ги купував на приватно, идев кај др. Стефанова мислам дека и беше презимето во Ремедика.