Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полицистични јајници

Дискусија во 'Бременост' започната од Gkatzopulu, 20 мај 2010.

1. K7M10J

K7M10J Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    3.368
    https://srce.com.mk/contact/. Лично од неа немам

2. Bbblla

Bbblla Активен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    2
    Zdravo sakam da prasam go pijam metamorfinot 2 meseci po 3 pati na den imam PCO imam.neredovna menatruacija sega koga bev pred 3 dena na kontrola ginekologot mi vide nekoi kletki kako jajcs i mi bea okolu 8mm i mi rece deka normalno e 20mm i mi rece deka za 10 dena pak da odam od iskustva dali ima sansi da se zabremeni od terapijata metamofin od iskustva inaku posledna mentruacija mi bese na 07.07 i imame redovno rizicni odnosi

3. Mart3

Mart3 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2019
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    147
    Zdravo, dali ima nekoj iskustvo so metformin i spironolakton za terapija na pokaceni hormoni na policisticni jajnici? Pls help

4. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Пиев метформин во комбинација со кето диета, Елова кесички и Јасмин контрацептиви и ми помогна многу. Мене целта ми беше бременост. Доколку сеуште не планираш бременост и имаш нередовна менструација доволно ти е да пиеш Јасмин или кои и да ти одговараат, а Метформинот мислам дека се пие доколку имаш проблем со инсулинот. Како и да е, конкретно Метформинот мене ми помогна, ослабев 6кг за 2-3 месеци и одма осетив промена во телото.

5. Mart3

Mart3 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2019
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    147
    A dali testosteronot androstendionot ti bea pokaceni i dhea? Zatoa sto mi rekoja da gi pijam 3 meseci minimun, i se nadevam da se sredat pa potoa sakame bremenost so mm :lol:

6. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    48.131
    Мене ми беше андростендионот покачен и не ми се среди со спиронолактон туку со декстаметазон навечер во 23 часот се пие кога почнува лачењето на хормонот.
    Пази на исхрана, џабе метформинот ако не пазиш. Инсулинот колку ти е?

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Mart3

Mart3 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2019
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    147
    Ne znam toj mi go dade radi ovulacijata kako demek da ja regulira, a jas ispitav samo androstendio testosteron dhea i teroidna i prolaktin

8. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    За тестостеронот се сеќавам пред неколку години ми беше покачен и ми се среди со Јасмин. Јасмин пиев скоро 12 години со паузи, инаку немав менструација.

9. Mart3

Mart3 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2019
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    147
    Dali ti bea policisticni jajnicite, i dali lesno zabremeni

10. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Да, полицистични јајници имам од 17-18 години. Забременив од втор обид на 29 години, еве го скоро 6месеци е бебка.

На H.VAGA, Mart3 и CareTee им се допаѓа ова.
  11. Mart3

Mart3 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2019
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    147
    devojki da ve prasat tie so ja piele kombinacijata metformin i spironolakton dali se soocuvaja so gadenje, proliv neubavi vo stomakot? :envy: bidekji strasno gadno mi e

12. Bbblla

Bbblla Активен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    2
    Da jas go pijam i na prviot mesec koga mi ja zgolemija dozata na metmorfin imav gadenje povrakanje i proliv inaku pijam samo metformin bez spironolaktin bidejki imam policisticni jajnici i eve posle 3 mesec upotreba mj dojde menstruacija

13. Mart3

Mart3 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2019
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    147
    I jas imam policisticni i mi doagja redovno mens mi gi dade samo poradi ovulacijata da mi se regulira taka jas barem razbrav a za spironolaktinot mi bea pokaceni adnrostendionot testosteronot i dhea ke vidime kako ke bide, ali imam mn gadenje i proliv denes :worried:

14. Bbblla

Bbblla Активен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    2
    Da jas koga preminav od 2 na den pa.na 3 skoro cela nedela bev taka

15. Mart3

Mart3 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2019
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    147
    Mene direkno po 2 mi dade i zato izgleda tolku naednas se mi dojde..

16. Cute bunny

Cute bunny Активен член

Се зачлени на:
    4 мај 2020
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    28
    Zdravo na site. Imam 18godini i otkrieni mi se policisticni jajnici. Doktorot mi prepisa cyclo progynova i apcinja maca. Ke ve zamolam za iskustvo

17. ALEKSANDRA28Di

ALEKSANDRA28Di Активен член

Се зачлени на:
    27 декември 2020
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Zdravo Devojki.
    Kakvo iskustvo ste imale so policisticni jajnici i zabremenuvanje? Dali patot do zabremenuvanje so takvi jajnici e potezok?

18. Anita Temov

Anita Temov Нов член

Се зачлени на:
    13 јануари 2021
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    2
    Zdravo sakam da prasam nesto..
    26godini sum i 2godini sum vo brak pred edna godina godina se pravev operacija od septun sekako toa bea 2 operacii.
    Sega mi otkrija polucosticni jajnici i mojot doktor mi dade prasok ELOVA i jas po moe licno mislenje sakam da si gi ispitam hormonite od 3tio den od cikluso treba mi sovet sto kako da koristam na prirodna baza za polucisticnite jajnici

19. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    На основа на што ти кажа дека имаш полицистични јајници? На ехо те гледаше? Дали имаш редовни менструации, дали нагло се имаш поправено во килажа? Други промени во телото?

Ако целта ти е бременост провери ги хормоните обавезно и тироидната и најдобро да одиш кај специјалист зашто кај матичниот гинеколог може само да изгубиш време. Доколку хормоните не се во ред, треба да одиш и кај ендокринолог и заедно со гинекологот да ти препишат терапија.

Доколку не работите на случај бебе туку само сакаш терапија за цистите, нема нешто на природна база што ќе го реши проблемот (за жал не се лекуваат перманентно). Само треба да водиш здрав живот за да си олесниш, како и да е, терапијата зависи од симптомите што ги имаш.

20. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.936
    Допаѓања:
    48.111
    Со полицистични јајници, нередовен циклус и болни менструации две бремености. Познавам и мои другарки со полицистични јајници па си имаат дечиња. Има и такви случаеви каде се е во ред па тешко забременуваат, така да кога природа е во прашање нема баш и некое правило дали патот ќе биде лесен или тежок