Da na eho me gledaa i taka mi otkrija dk imam polucisticni jajnici.poslednite 3 meseci imam ne redoven ciklus koj mi kasne od 1 do 3 dena. Inaku se popraviv mnogu kkga gi piev pacinjata koi mi gi prepisa profesor dimitrov doktor vo remedika posto tamu se pravev operacija od septun Sega doktorok mi kz da drzam dieta i blago i gazirano da ne konzumiram i mi dade prasok za cistite ELOVA i po moe baranje sakam da si ispitam hormonite i cekam da mi dojde
Супер е Димитров продолжи си таму. Моја топла препорака да одиш кај ендокринолог др. Стефанка Иванова (Ѓоргиевска мислам и е новото презиме) исто во Ремедика и таман ќе контактираат со Димитров. Елова и јас ги пиев пред да забременам и плус терапија за цистите. Е сега, штом се имаш поправено нагло или е инсулинот или тироидната (нагаѓам, не мора да значи). Од апчињата верувај не си поправена. Убаво ти рекол да намалиш со благо, јас би ти рекла скроз да исфрлиш и благо, газирано, бело брашно и сл зашто си го зголемуваш ризикот за дијабетес. Ако ме послушаш, испитај хормони на 3ти ден (вклучувајќи тсх, инсулин и тестостерон), направи крвна слика и по можност испитај скриен шеќер и оди кај Стефанка, жената е феноменална и верувам ќе ти помогне. На сите ја препорачувам и сите се задоволни.
Fala mnogu za mislenjeto sekako ke ispitam hormoni a kakva terapija piese za cistite? Dali elova ti pomogna da zabremenis? Inaku jas pie 6meseca apcinja cukloprognoza i mislam dk od niv se popraviv
Пиев Јасмин за јајниците. Може да ти помогне Елова ама само ако имаш лесна форма на полицистични јајници, пример хормоните да се во ред, а само цисти да имаш. За потешка форма си треба терапија, здрави навики, физичка активност. Зависи од состојбата во која се наоѓаш затоа ти треба ендокринолог. Мене конкретно Стефанка многу ми помогна, а исто можеш да ги прочиташ мислењата на @Bella_Stella која исто има полицистични јајници со поголем хормонски дисбаланс од мене и во моментов си очекува бебенце после долги месеци
Fala vi mnogu jas sum visoka 169m Sekohaa so kilazata sam bila 62 63kila Se popraviv na 77kg sepak sega namaliv na 68 trudam se da jadam poveke ovosje i zelencuk vnimavam na ishranata a isto taka i imam blagi bolki na janicite Znav vo avgus bev za brisevi se ok besee nikakvi cisti ili slicno znaci toa mi se pojavi za 5 meseci
Супер, биди упорна да се вратиш на старата тежина и не мораш многу овошје зашто и тоа има природни шеќери, повеќе салати и протеини. Нова ти е ситуацијата затоа не те форсира со терапии сигурно. Не те сфатив дали се обидувате за бебе? Инаку, болките во јајниците може да се од овулација.
Zdravo zenski ... Ajde edna konsultacija so vas... Imam sindrom na policiaticni jajnici... Treba da primam Metformin a ne mi e jasno zosto... Insulinit e normalen do 17 a kaj mene e 13,7 dobijana referentna vrednost..
Stavrno i jas neznam kaj mene e pocetna faza na polucisticni jajnici doktorot me stavi samo na dieta i nikako blago i sok i elova mi dade sega treba da idam na 13 14den na kontrola za ovulacija
Метформинот освен за покачен инсулин се дава и за подобрување на овулациите кај девојки со полицистични јајници и јас го пиев, а немам проблем со шеќерот.
Fala ti ... samo isplasena sum malku so situacijava so koronav zosto sepak e kako hronicna terapija koja obicnonse dava za dijabet
Каква врска има тоа? Јас почнав да пијам од Април, баш во екот на Короната и никогаш немав проблем со набавка на лекот. Ако мислеше на тоа.
Zdravo devojki, nez kolku e prasanjeto za tuka ama se nadevam deka nekoja mozebi imala iskustvo slicno. Pred tri meseci ispituvav za prolaktinot, testosteronot, androstendionot i dhea site mi bea pokaceni. Mi ja prepisa ginekologot metformin 2 po 1 i spironolakton od 25g po 1 na den koja trebase da ja primam 3 meseci. Dali nekoja clenka ima pieno vakva terapija i za 3 meseci da se sredat hormonite p.s policisticni mi se jajnicite.
https://www.thebloodcode.com/homa-ir-calculator/ Има формула по која се пресметува инсулинската резистенција. Се средува со диети, или лекови за дијабет
Imam 23 god, za prv pat imav odnos na 20 god i pocnaa da mi se pojavuvaat akni, ogromni bolni akni. Mi konstatiraa polucisticnu jajnici. Po preporaka na drugarka da stanam vegan mi se potsredi liceto i ne bese horor potoa zaminav vo Malta kade voopsto ne pazev na ishrana, a sekojdnevno odev na plaza i se soncav so sto liceto mi svetna! Nemav akni dobri 7 meseci i ako imav toa bea po edna dve a koga se vrativ vo mk nwmav akni od dekemvri do april. Aknite od april do sega se mnogu polosi od toa sto bea na pocetokot i izrazeni se vo predelot na bradata. Nieden doktor ne moze da mi objasni zosto liceto preku leto mi e staklo a koga e zima mi e katastrofa. So hranata vnimavam pak i momentalno pijam samo caj od ajducka treva i biserok. Za liceto koristam aknefug i sona (otkako gi koristam znacitelno pokatastrofa mi e) mi kazaja deka e faza na 'purging'. Od hormonite samo androstenedione mi e pokacen (11.5 e granicata a mene mi e 13.7) drugite hormoni se vo red, menstracija imam sekoj mesec, od sekogas mi kasni po 5 dena, mesecov si dobiv 4 dena porano (za pev pat) so tezinata nemam nikakov problem. Edinstven problem aknite! Dali nekoj go ima slicniov problem?!? So fkn tired of this acne shit Se izvinuvam na dolgiov post ama sakav da ja dolovam situacijava celosno
Zdravo zenski kako ste mi deneska.... Ajde edna konsultacija so vas.... Koj e polesen pat da se dojde do bebe... So in vitro ili po priroden pat so policosticni jajnici.