Повели за LCHF исхрана. Мене ми се гледа како помалку есктремна од Кето (барем варијантата што јас ја применувам) каде што сепак не претерував со павлака, путер и сличнои наместо обичен леб јадев од време на време некоја варијанта на ЛЦХФ леб. И многу јадев и сега јадам овесна каша за доручек како замена за било што (што не е баш ЛЦХФ ама е супер варијанта барем кај мене за ситост). LCHF ishrana | Revolucija ishrane LCHF-in-Serbian2.pdf (dietdoctor.com)
Еве ти инста профили со рецепти. https://instagram.com/magic_of_food_lover?igshid=qpf2ewllqc27 https://instagram.com/stefany_steph?igshid=1tjxsjhmwdwdf
Ви благодарам многу за одговорите и што толку многу се потрудивте, искрено многу бев уплашена бидејќи ми беше мал шок од дијагнозата и терапијата , но вие ми направивте да ми биде многуу полесно. Ќе ги применам вашите совети и се надевам се ќе биде во ред . Ви благодарам уште еднаш
Здраво, веќе 12 дена пијам терапија за полицистични јајници и инсулинска резистенција- Метформин и Диане-35. Имам страшни мачнини , гадење ,повраќање и намален апетит..уствари може да се каже дека не ни имам апетит. Понекогаш после јадење повраќам многу. Немам енергија , не функционирам. Му кажав на докторот, ама ми рече терапијата да не ја прекинувам.. само толку. Дали некоја имала вакво искуство , почнав да се плашам...
Да, мене ми беше вака исто. Не се плаши. И нормално е за жал вакви нус појави ако користиш за прв пат Метформин. Издржи месец дена ќе ти се навикне организмот после нема ни да осеќаш дека го пиеш. Диане јас не ги пиев, само Метформинот. Со лесно
Zdravo zenski. Eve jas da se nadovrzam na temata. Imam prethodno pisuvano vo druga tema. Napraveni se site ispituvanje,hsg, brisevi, spermogrami.. Se e ok. Tezinata enormo zgolemena, postojano custvo za glad. Kaj 4 razlicni doktori za mislenje, 2ca (na privatna kliniki) dijagnoza deka nemam pcos, maticniot i uste edna doktorka sto Sega me prati deka zgolemena jajnici vo obem 4sm dijametar, policisticni jajnici. Ispitano i insulenemija i skrien seker. Skrien seker ok, insulinot pokacen,nad granica. Terapija metformin veke 1 mesec pijam. Hormonite na 3 den, site bea super. So metformin pijam i elova i sum na dieta. Za nepolni 4 nedeli, oslabnev 6 kila. Veke 4 nedeli odam na folikumetrija, postignata e ovulacija, denes mi e potvrdeno. (na 24 den od ciklus 19mm folikul, denes nemase nisto,3 dena od posledno merenje,znaci puknal folikulot) Sega ke cekam za da vidime dali sme postignale nesto. Imam veke edno rodeno. 4 god neplodnost za vtoro. Kaj ne bev. No eve poslednava doktorka me upati na pravoto mesto i otkriena e insulinska rezistentnost. Mozebi e rano metforminit da deluva, no doktorkata vika deka e zadovolna, bidejki prvicno bese iznenadena so jajnici te. Citam deka nekoi od vas imaat dobro iskustva i posakuvana bremenost so istata terapija. Se nadevam deka ke bide se dobro
Дали некој ги има користено овие продукти од овој бренд? Многу е фален за ПЦОС, кај нас сигурно го нема. Некој во странство што е да каже ако има искуство?
Здраво девојки, Неодамна на преглед кај нов матичен гинеколог, ми дијагностицираа пцос. На ехо јасно се препознавала оваа состојба, а ја информирав на старт дека циклусите од кога знам за себе ми се на 35 (последниве месеци и на 40 дена). Ме испрати да испитам хормони, според резултатите се е во нормала, ниту прениски ниту превисоки вредности. Единствено на огтт тест испадна дека сум интолеранта на гликоза, резултатот беше 8,7 (после 120 мин.). Инаку инсулинот на гладно ми е нормален, 3,66. Дали некоја имала слична ситуација на пцос без хормонално пореметување? Ме буни како сите хормони се ок, да не треба да го повторам испитувањето, во приватните можеби (иако е изгор скапо)? Не знам вистина каде да се обратам, гинекологот нема коментар по резултатите, ме препраќа на ендокринологија, а таму тешко е за термин. Мислење ваше или искуства? Благодарам!
Една од посреќните си со таков пцос. Многу потешки состојби се со хормонски дисбаланс. Само држи си low carb диета и другото ќе се среди само. Можеш да си проверуваш хормони еднаш годишно и на гинеколог два пати годишно да одиш чисто да знаеш ако се влоши ситуацијата да си пиеш терапија.
Iskreno, mnogu tragično go svativ, čitajki se i sešto na internet, duri go cekav da dojde toj tret den od ciklus, bukvalno zivotov mi se sruši so toa isčekuvanje... fala ti za utesnite zborovi, znacat mnogu vo vakvi momenti. (P.S. rezim na ishrana vednas promeniv, isfrliv blago, leb/beli brasna i site dr gluposti koi sum gi jadela, a ne smeat).
Некој да сподели искуство со оргаметрил? Имам водена циста на јајник 20х22 мм, ми препиша оргаметрил 5 дена по 2 на ден, ми е страв да ги земам бидејќи се хормонски да не останат некои последици.
Zdravo. Prepisana mi e terapija siofor 500 edno na den posle rucek i kesicki EllOva dve na den(edno nautro edno vecer). Problemot e neredoven ciklus i otsustvo na ovulacija. Dali nekoj ima iskustvo so ovoj problem i vakov nacin na resavanje, dali terapijata dala efekt i posle kolku vreme?
Јас пиев Сиофор 500 и 1000 (прво 500 па 1000 па пак 500) за полицистични јајници. Ама имав потвредна инсулинска резистенција (висо инсулин низок или нормален шеќер тестирано со ОГТТ тест). Јас имав резултат благ и завршив на Ovarial drilling за да се поттикне уште подобро овулација. АМа ова беше затоа што се обидував да добијам бебе после подолго чекање. Можеби да пиев подолго метформин ќе се средеше и така ама на лекарите не им се чекаше.
Zdravo imam neredoven ciklus (mi docni do 30 denovi) vlakna na brada i zgolemena tezina i premnogu mi doagaat toplotni branovi prwmnogu se potam bev na ginekolog mi dijagnosticiraa policisticni jajnici a nikakva twrapija ne mi prepisuva zos hormonite mi bile vo normala samo mi rece da namalam tezina a mene tesko mi odi so dieti i nezz sto da pravam zos bev privatno kaj drug ginekolog i mi kazaa deka nemam nisto se e vo red. Sto da pravam ponataka sovet ve molam