Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полицистични јајници

Дискусија во 'Бременост' започната од Gkatzopulu, 20 мај 2010.

1. SrbinkaaaA

SrbinkaaaA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2020
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    53
    Менструацијата ми касни 14тина дена и така две три месеци, косата многу ми опаѓа и ми се појавуваат акни. Гинекологот ми даде да испитивам хормони но немам добиено. А кажа дека има тенденција за полицистични јајници

2. warrior

warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    428
    Здраво, дали има некој што пие апчиња за контрацепција и дали помагаат при тешка менструација? Сум читала дека помагаат.
    П.С. имам полицистични јајници и последните две години не можам да ја издржам болката. Циклусот ми е редовен ама на левиот јајник имам цисти што знаат да болат од време на време. Ми кажаа дека ќе пукнат, ама тоа ми кажаа и за цистите на градите па ништо. Имам прилично здрава диета и сум активна и пијам доста вода и витамини повремено.

3. MeowMeow

MeowMeow Популарен член

Се зачлени на:
    18 септември 2019
    Пораки:
    845
    Допаѓања:
    2.528
    Оди на ендокринолог со резултатите од хормоните и испитај скриен шеќер и инсулин.

На Z*T*F*¥P му/ѝ се допаѓа ова.
  4. AneSk

AneSk Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2010
    Пораки:
    431
    Допаѓања:
    1.188
    Најпрвин ќе си закажеш на ендокринолог таму ќе си ја кажеш маката ќе ти даде хормонски испитувања и врз основа на резултатите ќе ти каже што како. А во меѓу време за тежината ќе си почнеш исхрана со нутриционист, ем здраво ќе почнеш да се храниш и така ќе почнеш да симнуваш од килограмите. Јас со начин на исхрана за 4 месеци симнав 10 кг плус и инсулинот ми се намали.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. VirgoStar

VirgoStar Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2021
    Пораки:
    870
    Допаѓања:
    782
    девојки можеби некоја од вас ќе ми помогне со некој совет,гинеколозиве ми викаат дека не сум со ПЦОС,но во последно време симптомите кои ги имам ме наведуваат на тоа.( поспаност, опаѓање на коса, надуеност).:doh:На ехо до сега никој не ми кажал ништо се викаат дека е во ред, последно правев отгг тест и по резултатите ендокринолог ми кажа дека е инсулинска резистенција, пазам на храна и пијам метформин 2х850 сега зголемена доза а редовни циклуси имам.Во прилог последни резултати од хормони.

Прикачени фајлови:

• 2021-07.jpg
      2021-07.jpg
      Големина на фајлот:
      220,9 KB
      Прегледи:
      73
    • 2021-08.jpg
      2021-08.jpg
      Големина на фајлот:
      224,8 KB
      Прегледи:
      68
  6. Lavender4

Lavender4 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2021
    Пораки:
    809
    Допаѓања:
    2.311
    Пцос е најчесто со Лх повисок од фсх и покачени андрогени хормони, кај тебе не е тој случај, а симптомите за пцос се зголемена влакнетост, нередовни циклуси, цисти на овариуми. Симптомите што ги спомна може да упатуваат и на анемија, недостаток на вит. Д

На VirgoStar му/ѝ се допаѓа ова.
  7. VirgoStar

VirgoStar Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2021
    Пораки:
    870
    Допаѓања:
    782
    фала ти на брз одговор мене ме засекира повисокото ниво на DHEA-S претходниот месец 530, а витамин Д имам испитано исто во граница ми е.

Прикачени фајлови:

• image_2021-07.jpg
      image_2021-07.jpg
      Големина на фајлот:
      214,6 KB
      Прегледи:
      31
  8. Lavender4

Lavender4 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2021
    Пораки:
    809
    Допаѓања:
    2.311
    Оваа слика не ја видов, немам искуство со покачен дхеа с, кај мене беше покачен андростендион и сум со пцос, најдобро да се консултираш со добар ендокринолог

9. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.003
    Допаѓања:
    32.379
    За ПЦОС треба да се видат цисти на јајници и да има инверзија на ЛХ и ФСХ (кај тебе тоа го нема на трет ден од циклус).
    Ако не гледаат ни цисти ни ништо може и да не е ПЦОС.
    Провери железо и види тироидата како функционира.

На VirgoStar и Lavender4 им се допаѓа ова.
  10. VirgoStar

VirgoStar Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2021
    Пораки:
    870
    Допаѓања:
    782
    па да на ехо нема ништо се е окај нормални се јајниците,цисти имам само на тироидната тие ги контролирам, али да ке проверам и железо, фала ти :)

11. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.003
    Допаѓања:
    32.379
    Ако е чисто ехото, а и хормонскиов статус не укажува на ПЦОС тогаш веројатно не е ПЦОС.

12. Krofnicka678

Krofnicka678 Активен член

Се зачлени на:
    11 декември 2020
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    2
    Zdravo , 3 meseci piev metformin i diane 35. Doktorot mi gi prekina bidejki premnogu povrakav, imav proliv i gadenje od sekoe jadenje. Od koga gi prekinav veke tret pat mi ide vo rok od 1 mesec ... Dali e normalno toa posle prekinuvanje na hormonska terapija ? Da napomenam deka dodeka ja piev terapijata ne se cistev ubavo , imav samo kafen iscedok a ne krv... e sega veke imam ciklus so krv i kako sto treba da e ...

13. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Не ти одговарале Диане. Буквално не познавам девојка што е задоволна од тие апчиња вклучувајќи ме и мене. Еднаш пиев и Јаз (ми ги дадоа како замена зашто немаше Јасмин во аптеката) исто едвај ми се оправи менструацијата. Јасмин ги пиев доста време и никогаш не сум имала проблем. Инаку, после терапија со Метформин и Јасмин забременив многу брзо, а претходно немав овулација (не знам колку години си ама чисто како информација).

На Krofnicka678 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Krofnicka678

Krofnicka678 Активен член

Се зачлени на:
    11 декември 2020
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    2
    I jas nemam ovulacija , imam hormonski disbalans ... no ne mi e celta da zabremenam sega za sega. Me plasi ciklusov sega sto mi ide vaka cesto... Ke pobaram mislenje i od drug ginekolog i endokrinolog , bidejki ovoj doktor ne sakase da mi gi zameni lekovite, a ne funkcionirav..

15. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Да, обавезно и ендокринолог и гинеколог. Провери ги хормоните пред да одиш и не е лошо инсулинска резистенција да провериш за да видиш дали имаш реална потреба од метформин. Еве и на сестра ми и се поремети циклусот после Јаз, добива на 3 недели и има само кафеав исцедок. Може си треба време да се врати во нормала ама како и да е, мојот гинеколог ми рече уште одамна без разлика кога планирам деца, мора да се оддржуваат јајниците во функција и затоа да си ја пијам контрацепцијата. Среќа се испадна супер на крај.

На Krofnicka678 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. ednamarija

ednamarija Активен член

Се зачлени на:
    23 септември 2021
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    29
    Здраво девојки! Треба да правам тест за инсулинска резистенција. Би сакала да правам некаде на приватно и секако да биде и гликоза и инсулин тестиран три пати. Каде имате правено вие и која цена?

17. Nade-sunrise

Nade-sunrise Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.694
    Хемолаб, 2500 ден.

18. Sparkleangel

Sparkleangel Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2021
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    25
    Здраво на сите,после првиот пораѓај ми дијагностицираа поличистични јајници,со терапија(пикозитол) ми се врати циклусот во нормала,последната мен ми беше на 13.10,на 10.11 лекарот ми рече сега во ред се јајниците немаш повеќе цисти,меѓутоа два месеци не добив отидов на лекар ми рече повторно поличистични јајници,проверив хормони се е во ред освен андростендионот ми е покачен,ми даде хормонска терапија ама страв ми е да примам хормони,ве молам за совети искуства,колкава е веројатноста да се остане бремена по природен пат,и без примање на хормони?

19. MeowMeow

MeowMeow Популарен член

Се зачлени на:
    18 септември 2019
    Пораки:
    845
    Допаѓања:
    2.528
    Ако ти е покачен андростендионот и имаш дијагноза полицистични јајници, најубаво е да се консултираш со ендокринолог, тие се најстручни во однос на хормони, а најверојатно ќе ти дадат и да измериш инсулин и скриен шеќер, бидејќи тоа е чест проблем кај ПЦОС. На мене ми помогна глукофажот, без хормонски терапии, но сепак, види што ќе ти каже ендокринологот.

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Sparkleangel

Sparkleangel Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2021
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    25
    Инсулин проверив во граници на нормала е,ке проверам се што треба не сакам да се трупам со хормони