Јас сум со полицистични јајници и нерегулирани циклуси со по неколку месеци недобивање менструација. Останав бремена со стимулација-кломифен. Мајка сум на златно бебенце. Не се грижи, ќе успееш
Пред да сфатиш нешто толку трагично информирај се поубаво за ПЦОС. Секоја трета жена го има овој синдром. Не е пречка за бременост. Можеби малце потешко од вообичаено, ама се забременува. Јас лично сум со ПЦОС и еднаш забременив со Кломифен, а сега сум бремена спонтано без стимулации. Со среќа!
Немој толку негатива уште од почеток. Баш доста честа појава е ПЦОС. Мој совет доколку можеш да следите овулации со гинекологот отприлика да знаеш дали воопшто овулираш и кој период за да знаете кога да сте поактивни. Освен ехо на јајници за целосна слика за ПЦОС потребно е да знаеш и состоојба на хормоните, но за нив ти препорачувам да си најдеш добар ендокринолог и со него да ги регулираш со соодветна терапија доколку е потребно секако. Гинеколозите не се нешто спремни за ПЦОС јас ако се прашувам. Со првото останав трудна со помош на Кломифен, а сега еве после 20 месеци трудна сум со второ после еден обид.
Ajde da ti ja raskazham mojata prikazna. Vo maj 2021 godina bev na ginekolog zatoa shto imav nekoi bolki vo jajnicite.Posle rutinska kontrola mi kazha deka Imam policistichni jajnici I deka mozham poteshko da ostanam bremena(ne deka ne e vozmozhno),kje si dojdesh mi reche koga bi planirala da si bremena kje ti dadam lekovi I kje si ostanish trudna.Iskreno se razocharav.Togashniot dechko a segashen mazh me chekshe nadvor I koga me vide me prasha sho mi rekla,na toa jas mu odgovoriv daj da se razdelime jas mnooogu teshko kje mozham da imam deca,a toj so smeenje mi odgovori ajde so mene shto e Gospod nikoj ne e.Posle DVa meseci zakazhavme svadba I na 8 avgust se omazhiv(imav ciklus I mi zavrshi Eden den pred svadbata).Dojde septemvri jas ciklus nemam,mi kasni I mu vikam na mazh mi e Sega koj znae kolkava cista Imam.Ama aj rekovme Eden test da napravam.Koga go napraviv opaaa dve crtki.Odam kaj taa istata doktorka sho mi reche deka Imam mala mozhnost za zachnuvanje Bez lekovi,I mi vika gledash ti kolku se plasheshe a odma ostanav,na toa jas I odgovori ti me plasheshe ne jas sama da se plasham.Eve ja kjerka mi zdrava prava vo 9 meseci starost.Taka da vodi ljubov,pravisi kjeif a ne dete,taka kje imash pozitiven ishot.
Јас сум со полицистични јајници. И немав никаков ред на циклус, ни на овулација. Останав трудна после 7 месеци обиди. Ги пиев само пренаталните витамини. Ова не е пречка за бременост, и не значи дека многу потешко ќе останеш бремена. Може ќе треба подолго време, ама со самото тоа што ти можеш да водиш сметка кога имаш овулација си во плус. Јас на трепка ги фаќав 7 месеци бидејќи немав никакви симптоми, исцедоци, болки, ништо. И евентуално ја фатив. Имам едногодишна ѕверка сега
Daa pred vtorata i tretata bremenoat i mi bese vo red.ostanav bez nikako problem bremena.vo prvata go kontrolirav sekerot so dieta.sega pak ke ispitam vo 24ta nedela
Zdravo devojki. Malku sum zbuneta imam 22 godini godinava pocnav da odam na ginekolog mislam minatata 2022 godina. Si imam moj maticen gin I koga bev kaj nea koga ja prasav dali imam policisticni jajnici mi rece nemas se e vo red imas ovulacija. E sega edns slucajno otidov kaj drug ginekolog privatno cisto onaka I mi rece deka edniot jajnik leviot mi izgledal malku kako policisticen bidejki folikulite ne bile na unatre ne ja razbrav prv pat slusam no toa ne bilo nekoj dokaz bidejki jajnikot e so normalna golemina ne e zgolemen a desniot janik bil vo red ne bil policisticen. E sega se gledal I nekoj izliv na matkata koj nastanuval od pukanje na jajce kletkata znaci nastanala ovulacija. Bijdejki bev tamu na sredina na ciklus. Koga bev kaj maticnata I pak ja prasav taa veli nemas policisticni jajnici I ne prasuvaj veke. E sega sakam da prasam dali ako imam navistina policisticen jajnik samo eden mozam da zabremenam inaku imam redovna menstruacija sekoj mesec na ista data imam I ploden sekret sekoj mesec go zabelezuvam pred ciklus 14 dena nemam akni, ne sum vlaknesta i nemam prekumerna tezina. Ne mi predlozile nikakva terapija kako so kazav maticnata veli ne sum imala a kaj drugata ne otidov veke.
Мила не се секирај сигурно немаш полицистични јајници. Јас имам, и мене докторката ми има кажано дека секогаш двата јајника се полицистични. Освен тоа еден од симптомите на полицистични јајници е ановулација затоа жените со полицистични јајници не добиваат редовно. Може си била нешто настината и затоа си имала таков наод. Нема потреба да се грижиш.
Pa me zbuni deka ednata maticnata veli nemas a ovaa drugata mi veli kako da sum imala a jas bev na sredina bese pominata ovulavijata I imase izliv posle toa 12 dena dobiv. Se nadevam deka nemam a ako imam dali potesko se zabremenuva so niv bidejki citam razlicno e kaj zenite nekoj vednas bez problem zabremenuvaat a nekoj potesko..
Тоа е индивидуално, кај некој е потешко кај некој се погодува полесно ама во двата случаи не е невозможно да се забремени. Мене докторката ми вика дека ќе останам бремена само ќе треба малце повеќе да се потрудиме. Само позитивно и позитивни мисли и све ќе биде во ред.
Sekako deka ke zabremenis koga saka da bide ke bide nema pravila, nekogas zenite I koga nemaat nikakov problem pak ne zabremenuvaat lesno a nekoi lesno znaci I tuka e isto individualno. Jas iako ne sum sigurna dali imam a I da imam I da nemam pak se plasam deka mozebi nema lesno da zabremenam ete taka od nekoj si iks pricini a uste ne sum se nitu obidela a I moze da se kaze deka mnogu retko imam odnosi so decko mi taka nalagaat uslovite. ama ajde da se nadevame deka se ke bide vo red I ke bideme majki eden den.
Јас уште во средно имав болни циклуси и почна да ми се кочи едната нога па отидов на лекар цело време викаа имаш полицистични јајници, а јас си добивав редовно и овулација си имав. Наводно викаше дека биле водни цисти кои пукале и не се за загрижување. Кога решивме со маж ми да имаме дете останав од одма трудна. Така да нема правила. Некогаш може и ќе се погоди тој месец и да немаш овулација не секоја жена секој пат овулира. Само смирено и мисли на позитива
Здраво Денес ми е 40ти ден од циклус обично добивам на 35 - 37 ден, со ПЦОС сум. Денес направив тест и е со бледа црта. Дали сум бремена? Во моментов не сум во Скопје и не можам да проверам со крв. Многу сум збунета, иако веќе 6 месеци се обидуваме за бебе.