Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полицистични јајници

Дискусија во 'Бременост' започната од Gkatzopulu, 20 мај 2010.

1. DreamofAngelGirl

DreamofAngelGirl Активен член

Се зачлени на:
    30 август 2022
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    37
    Има една страна на инста таму може да прочитате и на гугл. Секако тоа се утврдува со гинеколог и ендокринолог. На пример мене Инсулинот ми беше нормален и немав скриен шеќер ама пак имав покачени андрогени хормони. И затоа диета, вежбање и суплементи

На A.V.S 91 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. DreamofAngelGirl

Се зачлени на:
    30 август 2022
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    37
    Да , мене ми беше така. Останав бремена со Кломифен.

На A.V.S 91 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    1.288
    Која е таа страна?

4. Marijanamakedon

Marijanamakedon Активен член

Се зачлени на:
    11 септември 2023
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    32
    Ве молам како дознавте кој вид го имате на пцос

5. Marijanamakedon

Се зачлени на:
    11 септември 2023
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    32
    Здраво, сакам да ве прашам нешто, 15месеци се обидуваме но ништо веке психички опаѓам, правев хсг уредно, сеа со кломифен незнам дали ќе забременам, премногу се плашам од негативен исход а имам полицистични јајници и покачени машки хормони и ендометриум 5мм ве молам дали некој забременил со кломифен и друго дсли сте пиеле и испитале висока сум 160 с тежина ми е 66кг дали е проблем тежината до оваа дијагноза веќе незнам кој пат да го фатам....

6. barbiegirl123

barbiegirl123 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    86
    Devjki , gledam po internet mnogu go falat lekot INOSITOL za PCOs, lele polidev duena sum kako balon celo vreme, stomakot kako vo 9ti mesec trudna mi se placiit veke sve sto nemam probano. Nekoja iskustvo

Прикачени фајлови:

• IMG_8754.jpeg
      IMG_8754.jpeg
      Големина на фајлот:
      234 KB
      Прегледи:
      30
  7. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.940
    Допаѓања:
    3.902
    Ne e lek enzim e. Zemi go kako kesicki picositol. Se pie edna kesicka na den rastvorena vo casa voda.

8. barbiegirl123

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    86
    Isto ke mi pomognit za poduenosta vo stomak. Lele ke skrenam sekoj den sum kako 9 mesec trudna i so bolki kako pred dobivanje

9. butterflysk

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.940
    Допаѓања:
    3.902
    Kako stois so insulinot? Proveren ti e?

10. barbiegirl123

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    86
    Visoko mi e odsekogas, dolgo vreme piev metformin

11. DreamofAngelGirl

Се зачлени на:
    30 август 2022
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    37
    Јас така се дуел. Одма на диета без глутен, млечни производи и јаглехидрати. Прво исхраната балансирана да биде

12. butterflysk

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.940
    Допаѓања:
    3.902
    Zasto ne go pies vise?

13. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.314
    Допаѓања:
    13.252
    И мене ме интересира, има некоја искуство со Инозитол, претходно да пиела метформин и да се регулирал инсулинот, па како делувал Инозитолот, дали го држи стабилен инсулинот?

14. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.527
    Nema nisto sto moze da ti pomogne osven stroga dijeta i oslabeenje. Imam 5 godini iskustvo so pcos i pokacen insulin. I metformimot i inositolot deluvaat do nekade pa pak e na tvoji race situacijata. Mora da drzis rezim na ishrana. i da ja namalis insulinot mnogu.

На DreamofAngelGirl и Mrs. right им се допаѓа ова.
  15. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.314
    Допаѓања:
    13.252
    Ослабев ја доста пред 4 години више скоро и тоа баш многу и се намали инсулинот од кога почнав со метформин, воведов и редовна физичка активност па на секоја наредна контрола се понизок и понизок беше.

Е после пак вратив дел од кг зашо не пазев на исхрана и малце подолг период баталив вежбање и проверувам пак, никад понизок не бил, се зачудив стварно.
    Метформинот во меѓувреме го пиев и уште го пијам, и покрај што е толку паднат.

Ете хормоните се во ред, а циклусот пак зеза и изостанува, не ми е јасно.

Викам коа би ми го тргнале, и да го заменам со Инозитол, секако дека тогаш многу ќе пазам на исхрана, ќе мора во тој случај, нејќам пак да летне инсулинот ко шо беше.

А сега уште ти е висок тебе или дека пазиш на исхрана па го држиш во нормала?
    И метформин не пиеш више, како си со килажа после укинување на метформинот, ако си го пиела претходно?

Ја кога ми го воведоа за првпат само од него ослабев драстично, немав апетит, ништо не ми се јадеше, после пак вратив дел од кг па држев диета и пак намалив доста и последниов пат после диетата пак следеше поправање ама еве само тие 6 кг, од изгубени вкупно 32 кг па сега нешто као покушавам полека да ги елиминирам нив и почнав пак со вежбање.

16. Nensi_k@#$

Nensi_k@#$ Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2021
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    40
    Девојки помош. На последен преглед докторот ми кажа дека еден јајник е налик полицистичен. И покрај тоа што до сега ми нема никој кажано.. Ми кажа да пијам 2х500 mg метформин.
    Не ме праша за инсулин и шеќер.
    Во нормални граници ми се, на гладно инсулин 5. Глукоза 5. Оггт тест не сум правел. Дали има некој меѓу вас со ваков случај.

17. anoni

anoni Нов член

Се зачлени на:
    15 ноември 2023
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    0
    Испитај инсулинска резистентност, може да се направи во повеќето лабаратории а за државно не сум сигурна. Ако имаш дури и рана инсулинска резистентност тогаш најверојатно треба да ги земаш. Ги препишуваат зашто пцос придонесува јаглехидрати и шеќери да не се разградуваат и стануваат масти. Сепак не сум доктор, можеш да побараш и второ мислење доколку не ти се допаѓа првичното мислење на тој/таа доктор/ка.

18. grungy

grungy Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2013
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    737
    Здраво, поради покачен тестостерон и пцос, ендокринолог ми препорача миоинозитол да земам. Е сега читам низ темиве ама не ми е јасно, од кој да земам? Дали ова Елова, дали некое друго или пак во странство е поисплатливо да ги барам..? Фала ви

19. Marijanamakedon

Се зачлени на:
    11 септември 2023
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    32
    Ja pikozitol zimam, poeftin e od elova i vo nego ima i vit D i folna

На DreamofAngelGirl и grungy им се допаѓа ова.
  20. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    3.655
    Допаѓања:
    29.369
    Уште летото на ендокринологија ми препишаа спиронолактон да пијам за PCOS и покачениот тестостерон, ама не ги пиев ми беше страв од апчињата дека нели имаат одредени несакани ефекти. Е ама минатата недела ме искараа не лекар и почнав да ги пијам. Прашањето ми е дали имал некои пореметен менструален циклус ради истите? Го имав средено циклусот 2 години веќе горе долу редовно ми доаѓа, ама се погоди овие да ги почнам сега баш пред циклус и ми доцни.