Ама ОГТТ имаш испитано и инсулин? На гладно да не само имаш испитано? Има разлика дали на гладно дали при оптоварување со глукоза. Исто и тромесечен дали имаш испитано?
На гладно даа сум испитувала..инсулин немам испитувано овде викаат крвна слика е доволна а тоа другото не знам што е
И божем ај доктори се да им верувам сма не можам поќе...се случувало и вртоглавици да имам особено пред добивање одговорот од лекарите овде е од шо ти касни ти е
Не е доволна обична крвна слика. Значи хормон инсулин го немаш проверено кој е многу битен. Тромесечен просек на шеќер ќе ти укаже во вакви граници ти се движел шеќерот во последните 3 месеци. Смени друг доктор штом е толку неозбилен.
Ne e dovolno samo seker na gladno, mora i insulin plus i ogtt ( se pie glukoza i posle se proveruva sekerot so dve do tri bockanja) I mene sekerot mi bese 4, ali insulin 40ka i skrien seker ( toa e ona ogtt ) posle opteretuvanje so glukoza se kacuvase. Taka da asalen endokrinolog ti treba samo.
Скриен шеќер еднаш имам испитано и тоа во бременост си беше океј ама последниов период сѐ нешто ми е Ви благодарам на сите ќе испитам се ова што кажавте
Здраво на сите Во дилема сум,последен циклус имав на 11.12.23.Циклусот според апп ми касни веќе 9 дена,но да напоменам имам нередовен циклус но последниве месеци ми доаѓаше на 31-32 дена.Исто така имав односи без заштита со цел за бременост.Направив 3 теста сите негативни. Моето прашање е дали е можно да сум бремена бидејќи имам болни гради што ни во ПМС не ме болат,а сега ме болат,не многу интензивни болки во јајниците и во половината. Дали на некоја и се има случено нешто слично а да е бремена?
Здраво девојки. Пред 3-4 месеци почна да ми паѓа косата и мислев дека е период и дека ке престане, но не беше така. Отидов на лекар, испитавме се можно и испадна дека се полицистични јајници и дека тоа е причина за опаѓање на косата. Малку ми е чудно бидејќи на гинеколог одам редновно, а баш и бев пред два,три месеци и се беше во ред. Ако имало пол. јајници нели гинекологот ќе видеше? Сите симптоми што ги читам на нет како нередовна менструација (пре редовна ми е), накачување килажа (немам мрднато ни грам) значи ништо од симптомите немам.. Едино што ми се има случено два,три пати на гинеколог да ми види на ехо циста на јајникот, но секогаш ме терала да отидам повторно после циклус и цистата била пукната. Дали е можно да е грешка или пак до толку за два месеци да ми се смени ситуацијата и да дојде до степен без коса да останам? Имал ли некој вакво искуство? Дали е можно во моментот на испитувањето да сум имала некоја циста како и предхнодно па да даде такви резултати? Си закажав и на гинеколог, не сакам да почнам терапија пред да слушнам уште едно мислење, но додека отидам доколку има некој би сакала да слушнам и ваши мислења. Убав ден
Na kakov lekar bese na endokrinolog? Inaku ne mora da znaci deka so vakvi jajnici ke imas neredoven ciklus ili ke si so visok kg,jas od dete sum so vakvi jajnici pa cel zivot sum slaba. Ne veruvam deka imas pcos so niv se raga. Kako ti dijagbnosticiraa preku soodnos na hormoni?
Девојки помош, не знам што да правам во врска со метформин, дали да почнам да пијам. Едниот доктор инсистира да вклучам метформин, другиот смета дека нема потреба, доволно е овунорм 2х2 Инсулин на гладно од 5 до 8 ми варира. Гликемија на горна граница 6. Фоликули имам повеќе но не ми созреваат доволно. И тоа дали имам полицистични е исто дискутабилно. На ехо не се гледа, само на инверзија помеѓу лх и фсх Циклус добивам обично на 31 ден. Совет ако некој има слично искуство..
nema, pcos e sindrom i ne se leci, se podobruva samo sostojbata. Toa so bremenost vrska nema, dve deca rodiv sostojbata mi e ista kako i pred toa.
Кај мене се се смени одма после првата бременост. Провери некој друг проблем да не имаш, тројца добри доктори ми имаат кажано дека состојбата се подобрува после пораѓај.