Полицистични јајници

Дискусија во 'Бременост' започната од Gkatzopulu, 20 мај 2010.

1. Miroslava12

Miroslava12 Активен член

Се зачлени на:
    2 мај 2024
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    40
    Zdravo imam policosticni jajnici ginikologot mi Dade elova 2 pati na den ako mkze nekoj iskustvo da mi kaze ili objasni bidejki prv pat ke gi pijam.Fala vi odnapred

2. Lostinparadise

Lostinparadise Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2019
    Пораки:
    839
    Допаѓања:
    2.351
    Јас ги имам пиено одамна, многу ми помогнаа. Тогаш имав многу долг и нерегулиран циклус. Пиев само 1-2 кутии и ми се регулираше на 28дена и по 3 дена циклус еве веќе 7-8 год секогаш под конец

3. Miroslava12

Miroslava12 Активен член

Се зачлени на:
    2 мај 2024
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    40
    Mene mi kaza 3 meseci najmalku se pijat,I jas imam nerediven isto ciklus I pol.jajnici I kacuvam mnogu na kilaza vo stomakot sum kako 8 mi mesec trudna,a ne mi kaza samo kako pisle jadenje ili pred jadenje

4. Maybe_baby

Maybe_baby Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2022
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    4
    Девојкии, со ПЦОС сум, пробуваме за бебче но неуспешно, во последнава година ми се регулираше циклусот пошто претходно или го немаше или траеше предолго. Ми дадоа пред 1месец да пијам метформин бидејќи сум го имала најблагиот вид на ПЦОС и од тогаш циклус немам добиено сеуште притоа пијам и фертмилин многу долг период и омега 3, уствари ми доцни веќе 8дена, денес направив тест но беше негативен. Дали некој се соочил со истиот проблем?

5. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.992
    Допаѓања:
    21.986
    Со ПЦОС баш и не можеш да знаеш дали ти доцни, зошто циклусите се нередовни како што кажа и сама. Кога ќе добиеш провери ги хормоните на трет ден од циклус и пробај со следење на овулација на ехо.

6. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.561
    Допаѓања:
    37.467
    Не знам кој е најблага форма на ПЦОС. Јас имам ПЦОС и хиперинсулинемија која ми правеше проблем со забременување.
    Метформин пиев заради хиперинсулинемија, ама не ми помогна нешто многу за овулација. За стимулирање овулација ти треба пристап со следење на раст на фоликули , мерење хормони и ако треба стимулација.
    Ако мислиш дека ти доцни почекај уште неколку дена па направи нов тест и секако оди на лекар.
    За бременост битно е сите тестови да се во ред: проодност на јајници, машки фактори да се во ред и слично.

7. Nasmeano coece

Nasmeano coece Активен член

Се зачлени на:
    30 март 2024
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    13
    Jas ostanav trudna so primolut nor za da mi dojdi, pa stimulacija so klomifen i sledenje na rast na folikuli. Prethodno so godini lecev no nisto, skoro 6 meseci probuvavme za bebce ama neuspesno bidekji mene po 2-3 meseci ne mi idese ‍‍
    Posle poragjaj bev kaj drug lekar momentalno najdobar vo gradov i mi rece deka retko od prv pogled na eho da dade dijagnoza pcos, i deka najiskreno nema lek

8. Maybe_baby

Maybe_baby Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2022
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    4
    Сите тестови ми се направени проодни јајцеводи, правена хистероскопија заради неправилност на матка и преграда, хормоните ми се океј многу малку покачен тестостерон што ми рекоа дека уште повеќе ќе се намали од метформинот, имав исто така 2 стимулации со кломифен и една со летрасан неуспешни, бев на консултација со специјалист за инсеминација ми рече да почекам и да не брзам бидејќи според сите резултати што ги имам голема е веројатноста да останам по природен пат, бидејќи мојот случај на полицистицни бил многу благ со по околу 15фоликули во еден јајник и да пробам со метформин 2-3 месеци па ако се решам за инсеминација да го побарам. Последниве неколку месеци менструацијата ми е точна на точен датум почнуваше и завршуваше затоа ми е чудно овој месец што толку ми доцни зошто само додадов метформин.

9. Maybe_baby

Maybe_baby Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2022
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    4
    Имам пиено и јас примолут нор но имав многу лошо искуство со него пред неколки години ептен ми ги поремети хормоните а таман се средија колку толку, после тоа матичната ми препиша дабростон како замена на примолут нор, но го пиев само во случај ако не ми дојдеше менструација. Правев и јас 2 стимулации со кломифен и една со летрасан со следење фоликули и беа неуспепни, добро реагирав и на двете но не се случуваше бременост. И да ПЦОС не се лечи само може да се ублажи

10. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.561
    Допаѓања:
    37.467
    Метформинот помага за овулација и забременување ако имаш Инсулинска резистенција (или хиперинсулинемија) и евентуално при дебелина. Не би требало циклусот да ти се поремети од него. Направи нов тест за неколку дена па види. Можно е и да имало закаснета овулација па сепак да има бременост која тестот сеуште не може да ја детектира. Секако најдобро е да се консултираш со гинекологот кој те води.
    Мене никогаш не ми кажале благ или неблаг облик на ПЦОС. ПЦОС или имаш или немаш. Е ако имаш имаш ПЦОС со или без инсулинска резистенција и со или без покачени машки хормони. Следствено на крвните анализи и ултразвучен наод се дава терапија.

11. Maybe_baby

Maybe_baby Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2022
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    4
    Да секако разговарав и со матичната исто така ми рече да почекам бидејќи можеби дошло до доцна овулација и доцна бременост и сеуште неможе да ја детектира, иначе за типовите специјалист ми кажа дека имало 3типа на полицистицни, 3тиот со 60+ фоликули на еден јајник а као јас сум била тип 1 што е најблагиот тип на ПЦОС. Неможам веќе ни јас све да испозапамтам се утепав идејки по доктори и еден куп испитувања