Полицистични јајници

Discussion in 'Бременост' started by Gkatzopulu, May 20, 2010.

1. Anaiv1

Anaiv1 Нов член

Најчесто Еурофарм но го има и во Зегин

NPN likes this.
  2. tuturutuu

tuturutuu Активен член

Zdravo,pri pcos so neredovna menstruacija,akni,dali ginekologot prasuva dali sakame da zemame hormonalni apcina,ili se neophodni,i dali se slucilo da se zemat istite odredeno vreme i da go stabiliziraat ciklusot da ne treba pak da se zemaat,bidejki od iskustva procitav deka po prekin na apcinata povtorno se vrajkala neredovnata mensturacija

3. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Контрацептивите само ги маскираат симптомите на ПЦОС.
    Треба да се направи комплетен хормонски статус и испитуавње за инсулинска резистенција за да се види што е точно проблемот. Ако се делува на причините шансите да се има поредовен циклус се поголеми, а и поголеми се шансите да се средат акните.

tuturutuu likes this.
  4. tuturutuu

tuturutuu Активен член

Zdravo,bev na ginekolog i mi kaza doktorkata deka imam uredna matka i nekakva sto mozelo da bidi i genetski i za nea trebalo odnos nanazad,mi najde i pcos.Od trema ne ja prasav sto znaci toa,pa ako se soocil nekoj da mi kaze.
    Sto treba da znaci ova i dali pretstavuva problem vo seksualnite odnosi a podocna i zabremenuvanje.

5. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

За односи немаш никаков проблеж. За забременување може да имаш проблем, може и да немаш. Зависи дали имаш само полицистични јајници или Синдром на полицистични јајници. Второто е проблем со метаболизам и хормонален проблрм и тогаш може да има и проблеми при забременување.

6. tuturutuu

tuturutuu Активен член

A toa so matkata dali pretstavuva problem?A koja e razlikata pomegju samo policisticni i sindrom na policisticni jajnici ,bidejki na eho se vidoa i doktorkata mi gi narece mikrocisticni bidejki ne znaeme kolku folikuli ima,ako bile poveke od 20 togas bilo policisticni

7. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Кај синдромот има и пореметување на хормоните, инсулинска резистенција и слично. Оние кои имаат вистински ПЦОС (синдром) обилни имаат нередовни циклуси, зголемена влакнатост, акни. Ако имаш само неколку цисти не е ништо страшно. Може следен циклус и да ги нема.
    Тоа со матката мислам дека не е никаков проблем.

8. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Најверојатно имаш retroverted uterus состојба кога матката е наклонета наназад кон ректумот наместо нанпред кон бешиката, еве илустративно:
    Screenshot_20260514_212251_Google.jpg
    Не е ништо страшно, се препорачува doggy поза за полесно зачнување.