Полицистични јајници

Дискусија во 'Бременост' започната од Gkatzopulu, 20 мај 2010.

1. Anaiv1

Anaiv1 Нов член

Се зачлени на:
    9 мај 2025
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    2
    Најчесто Еурофарм но го има и во Зегин

На NPN му/ѝ се допаѓа ова.
  2. tuturutuu

tuturutuu Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    7
    Zdravo,pri pcos so neredovna menstruacija,akni,dali ginekologot prasuva dali sakame da zemame hormonalni apcina,ili se neophodni,i dali se slucilo da se zemat istite odredeno vreme i da go stabiliziraat ciklusot da ne treba pak da se zemaat,bidejki od iskustva procitav deka po prekin na apcinata povtorno se vrajkala neredovnata mensturacija

3. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.879
    Допаѓања:
    40.018
    Контрацептивите само ги маскираат симптомите на ПЦОС.
    Треба да се направи комплетен хормонски статус и испитуавње за инсулинска резистенција за да се види што е точно проблемот. Ако се делува на причините шансите да се има поредовен циклус се поголеми, а и поголеми се шансите да се средат акните.

На tuturutuu му/ѝ се допаѓа ова.
  4. tuturutuu

tuturutuu Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    7
    Zdravo,bev na ginekolog i mi kaza doktorkata deka imam uredna matka i nekakva sto mozelo da bidi i genetski i za nea trebalo odnos nanazad,mi najde i pcos.Od trema ne ja prasav sto znaci toa,pa ako se soocil nekoj da mi kaze.
    Sto treba da znaci ova i dali pretstavuva problem vo seksualnite odnosi a podocna i zabremenuvanje.

5. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.879
    Допаѓања:
    40.018
    За односи немаш никаков проблеж. За забременување може да имаш проблем, може и да немаш. Зависи дали имаш само полицистични јајници или Синдром на полицистични јајници. Второто е проблем со метаболизам и хормонален проблрм и тогаш може да има и проблеми при забременување.

6. tuturutuu

tuturutuu Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    7
    A toa so matkata dali pretstavuva problem?A koja e razlikata pomegju samo policisticni i sindrom na policisticni jajnici ,bidejki na eho se vidoa i doktorkata mi gi narece mikrocisticni bidejki ne znaeme kolku folikuli ima,ako bile poveke od 20 togas bilo policisticni

7. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.879
    Допаѓања:
    40.018
    Кај синдромот има и пореметување на хормоните, инсулинска резистенција и слично. Оние кои имаат вистински ПЦОС (синдром) обилни имаат нередовни циклуси, зголемена влакнатост, акни. Ако имаш само неколку цисти не е ништо страшно. Може следен циклус и да ги нема.
    Тоа со матката мислам дека не е никаков проблем.

8. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.488
    Допаѓања:
    1.382
    Најверојатно имаш retroverted uterus состојба кога матката е наклонета наназад кон ректумот наместо нанпред кон бешиката, еве илустративно:
    Screenshot_20260514_212251_Google.jpg
    Не е ништо страшно, се препорачува doggy поза за полесно зачнување.

9. tuturutuu

tuturutuu Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    7
    Vi blagodaram,ispitav 10 hormoni site se vo red,a menstruacija nekoj mesec dobivam nekoj ne ,nekogas navreme idi nekogas kasni,i na eho se vidoja policisticni.Doktorkata mi dade samo da pijam Pcostil na prirodna baza,sto da prevzemam bidejki se e vo red a ne dobivam,mozebi virak caj nesto nekoj sovet?

10. Kajlicka

Kajlicka Истакнат член

Се зачлени на:
    22 мај 2023
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Здраво, имам пцос а со партнерот сакаме да пробаме за бебче. Какво мислење имате за Фолиномел?

11. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.879
    Допаѓања:
    40.018
    Ако имаш редовен циклус шансите за бременост ти се како и кај секоја жена без ПЦОС.
    Од витамини секако нема да имаш штета. Ова во него има и фолна киселина што секако треба да се пие пред и за време на бременост и инозитол кој помага ако имаш инсулинска резистенција.
    Само рачунај дека ако сега почнеш да пиеш нешто ефектите се гледаат тек после 3 месеци.

Со среќа и брзо да си останеш бремена.

12. Zelenooka♡

Zelenooka♡ Нов член

Се зачлени на:
    Вчера
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Искуства за Авомит од 2.5 мг по 2 на ден во рок од 5 дена препишани поради отсуство на овулација и ПЦОС дијагноза.

13. Брускетка

Брускетка Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2021
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    38
    Не би рекла дека ако имаш редовен циклус при пцос шансите се исти како и кај жени што немаат пцос. Не може да остане бремена ако нема доволно голем фоликул за да се оплоди. Јас при пцос имав до ден точен циклус и не останав бремена долго време. После почнав со терапии за да после 6 месеци со помош на хормонски апчиња последниот месец пораснавме два фоликули и со стоп инекција тој месец останав бремена.

14. Astrum.Obtutus

Astrum.Obtutus Истакнат член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    578
    Допаѓања:
    843
    Јас со пцос со нередовен циклус и каснење останав природно бремена, проблемот беше кај маж ми тоа го откривме кога пробувавме со терапија што јас ја пиев и темпирано не успеваше. После тој го реши проблемот, а јас не се почнав никаква терапија. Има многу случаеви што жени со пцос останале трудни...