Jas vo prvata bremenost ic ne gledav na koja strana ke spijam na koja mi bese udobno na taa spiev samo ne na stomak normalno i da sakas ne mozes. A sega vo ovaa bremenost seuste mozam na stomak ne mi smeta oti ne mi se uste poznava skroz malku mi e porasnat samo sto sega stom legnam na stomak go osekjam bebeto kako mrtka
Леле и јас вчера во 4 и 30 се разбудив и тоа на стомак, бебенцето мрдаше ли мрдаше, душичка можеби му сметало, не заспав цела ноќ потоа од страв и чувствував грижа на совест што така несвесно сум се наместила во сонот.
Mamicki jas se iznaslusav muabeti deka na grb ne bilo dobro da se spie,deka na bebco slabo kislorod mu idelo,a jas ne mozam da zaspijam ako ne legnam na grb i sega od strav pocnav na leva strana da zaspivam ama pak se budam sred son i koga vidam deka lezam na grb odma strav me faka,ima nekqkva vrska toa ili...
Сите свесно или несевесно сме се вртеле на грб на некои моменти. Навикнувај на лева лека полека најдобро е .. исто и на десна.. и да легнеш на грб некогаш не е страшно толку
До 9ти спиев на грб. Мене Димчев ми рече ако мене не ми смета ни на бебето не му смета. За да му смета на бебето прво треба да и смета на мајката. Уживајте,како ви е згодно така спијте, само немојте на стомак, не е пријатно.
Јас до скоро спиев на лева страна, но како одминува бременоста де на лева де на десна па малку на грб, никако не ми е удобно, ноќеска дури и кревет сменив го напуштив мм со надеж дека ќе најдам посоодветна положба. И на лева страна цело време се плашам да не го натиснам бебето и не можам мирно да спијам никако.
Оф леле абе какво натискање што збориш вади тие мисли од глава и спиј оти ќе ти треба сон . Не го натискаш ти бебето тоа 100 посто, си има вода тоа нема шанси да се потисне. Спиј си и уживај. Тоа си расне си мрда си плива и верувај дека му е и повеќе од удобно внатре
Jas sum sega 15 nedela i mnogu se vrtam vo spijanjeto de na leva de na desna strana nekogas i na grb, nemozam da si najdam ubava polozba za spijanje, i jas najlesno si zaspivav na stomak ama nema sega. Mislam i deka mi pocnuvaat nenaspijani noki, ama se ke se izdrzi za bebush
И јас слушнав такви муабети и баш ја прашав мојата матична , она ми рече нема врска само перницата да ми биде малку поткрената доколку лежам на грб затоа што можело да ми се слоши, додека на бебето не му сметало
Менувам лева и десна. Најмногу на лева. Страв ми е на стомак да не легнам случајно. Омилена поза ми беше. Нозете свиткани .
И знам дека има различни мислења и искуство за спиењето (грб или на страна) вие до која недела спиевте на грб?
Jas ne ni spiev voopsto na grb.Naucena na stomak,posle ivf se nastrana.Zatoa me bolat i kolkovi i noze
Mamicki vlegov 31 nedela no spienjeto mi e se potesko i potesko Ke si legnam i vo tekot na nokta se budam po 2 do 3 pati od zestini i sklet pa dodeka da zaspijam ....dali ima nekoja so slicen problem iskreno ne sum ni nadpana navecer ni preku den
Здраво , сакам да ве прашам нешто читав дека спијањето на грб во бременост нечинело, неколку пати во ноќта се разбудувам легнувам на страна се расонувам на грб пак се вртам на лева страна пак станувам на грб.. Како вие се справувате со то? Колку можи да биди тоа штетно?
Јас цело време спијам на страна а и да сакам на грб не можам бебушот притиска измеѓу градите и ми е тешко дишењето се е навика која недела си
Како што сум читала тоа не е добро за тебе бидејќи заради тежината на матката таа притиска на артериите и вените кој носат и изнесуваат крв до и од срцето кон нозете па тоа би ти предизвикувало вртоглавцици и тешкотии со дишењето. Ама како што се сеќавам ти си мало меше и дека тоа не ти влијае сеуште. Еве јас сеуште си спијам на грб ама поголемите мешковци не можат.
И јас го имам овој проблем колковите ме болат кога лежам на страна а на грб ми е убаво.Уште немам големо меше 17+1 сум но кога се завртуван дали лево дали десно осеќам бодежи во долниот дел и ми теми мешето.Незнам како ќе се справам со ова.Кумата моја кога беше и кај Петрова и Димчев и се изнасмеале дека тоа нема врска и рекле лежиси како ти е згодно а на бебе ако не му е убаво ќе клоцне...ете ја до 9ти до краен термин тераше се на грб и роди здраво живо девојче...а скоро сите знаеме дека на страна се спие...и јас од пусти страв да не му се деси на бебе нешто се трудам на лежам но пак се вртам на грб...
^ Не знам како можеле да ѝ се изнасмеат на кума ти кога во книгите го пишува тоа и повеќето доктори не препорачуваат лежење на грб. Не ми е јасно како некои доктори едно препорачуваат, а други друго. Јас учев и по гинеколошките предмети и по анестезиологија зошто не се лежи на грб, туку треба на страна.