Синоќа ме буди цел збунет - Абе што ти е? Те боли ли нешто ? Оф леле, и боли, и клоцка, и не можам да спијам, и киселини имам... Тоа е, ќе се издржи уште малку!
Lele mazive , od nastinka ke priumrat a ne da nosat zivot vo stomak 9 meseci i mm bese ist koga bev bremena so prvoto dete . Vekje bev vo 8-mi mesec i normalno , bebe tezi , boli kicma boli rebro, se nesto boli , za vo toalet se budev na sekoj saat ipol - 2 , a mm vednas po mene : " sto e da ne te boli nesto , zosto stanuvas .. " i nekade na pocetok na 9-ti mu velam aman nema utre da se porodam ne me prasuvaj vekje , pa tezi bebeto vekje , golemko e , pritiska na se a najvekje na mocen meur , sekako deka ke stanuvam na sekoi saat dva kako ke se blizi terminot i pocesto . Od togas , ne me prasa vekje zosto stanuvam . Inaku, jas vo bremenost sum spiela kako mi odgovaralo , koga bev veke vo poodminata bremenost izbegnuvav na grb bidejki utroto ne ke mozev da funkcioniram od silni bolki vo polovinata . Sekako ne spiev na stomak , mozebi prvite nedeli ( dodeka seuste ne mi bilo potvrdeno deka sum bremena ) .
Мешиња да има на чичко Гугл слика слична на која јас спијам навечер периодов подобро ќе ме сфатевте верувале или не овој лежај ќе го менувам нов ќе купувам , што вината на лежајот ја префрлив , а не на нормалните мои болки во бременоста моја На лева страна не можам скоро воопшто да заспијам чудно почнува да ми чука срцето и се загушувам , на грб ако легнам вртење на друга страна е скоро не возможно , а на десна страна заспивам само ако ногата лева си ја качам на колковите на мажми бидејќи мислам колкови ќе се распаднат од што ме болат при лежење и одење , седењето е посебна тема на муабет и така да спијам како зајче во трња те така ,те вака , ако ова може и спиење на се нарече
Jas nikako da se naviknuvam pa sekako se vrtam de na desna de na leva de na grb. De nozete na pernica de na krevet ili pak ke postelam na pod da zaspijam na nisko
Се обидувам да спијам највеќе на лева страна (на десна ми е секако понезгодно), но секогаш се будам на грб и имам грижа на совест
Јас се вртам цело време на лева, десна страна и на грб си спијам. Што да правам не можам само на лева страна да спијам
Читам нетреба на грб спиење,ова др.ви препорача да спиете само на страна? Ја спојам најизменично,само на стомак не.
Не се препорачува спиење на грб од причини што тежината на матката паѓа на кичмата и на цревата и се нарушува циркулацијата на крвта до срцето и снабдувањето со крв на матката и бебето. Најубаво е на лева страна од овие причини, за да има најдобар проток до бебето, а и за да се избегнат евентуални киселини се препорачува на лева страна.
Ова е совет и се препорачува од здравствени работници. Конкретно јас немам разговарано со доктор за ова. http://www.lulka.org/index.php/mk/bremenost/383-2012-08-21-09-01-55
Здравоо. Кога лежам на грб цела кичма ми се укочува и едвај да се мрднам на страна да легнам 16 недела сум мислам сеуште е рано за такви болки...
Веројатно некој нерв притиска, јас во второ тромесечие со перница меѓу нозе спиев на страна, а сега веќе во трето никако не ме бива, па плус и инсомнија...
Мене гинеколог ми кажа дека не треба зошто не знам тежината паѓала на матката и не разбрав :+ А исто така ми препорача на десна страна највеќе.да спијам, зошто на лева некако забрзано ми чука срцето и демек не било убаво. Ја додуша се вртам де на лево де на десно, не можам позиција дс фатам, 26та недела сум веќе
Да прашав и ја,и мене ми рече др.на страна,е сега пошто ме фаќаат болки во куковите знам на грб да поспијам 10тина мин. Инаку се снабдив со перница за ррудници и ептен ми се погоди.
Спијам само на страна на десната кога лежам повеке го осеќам да мрдка оти е и таму сместено и одма се вртам на лева страна си мислам да не му сметам и цела вечер така.некој пат сум повеќе навалена на мешето сега сум при крај на 6 месец и ми е супеееер немам потешкотии за ништо на сите ви посакувам ваква бременост