Полот на бебето - да го знаеме или не?

Discussion in 'Бременост' started by Svetle, Nov 22, 2009.

1. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Мене докторката ми рече дека може и да е папочната врвка како сенка во тој дел :inlove: смешно беше и кај нас ама девојченце одвај чекам да си ја гушнам за 5-6 месеци

LeNora, Ladyme and LanaDelR like this.
  2. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Со првото сопругот сакаше син а јас девојче.Уште во почетокот си викаше сам машко е знам,ама ни кажаа дека е девојче и јас така како тебе си викав е сега нема ли да го сака.Еве веќе 8 години и нешто е госпоѓата прва дама на тато,се што не направил маж за жена ќе направи за ќерка хахах.
    Сега за второто јас викам ајде нека биде синче,он вика не јас си сакам уште една ќерка неќам машко.Иди па разбери хаха

Anaroz1, Skyler81, Feniksgirl and 3 others like this.
  3. LeNora

LeNora Истакнат член

Хахаха ми иди пред очи она една слика -Мене нема жена да ме команда, а после ја остава ќерка му, е се да му прави :D
    Јас сум сигурна уште сега дека ќе биде татина ќерка, ама мислам дека сите мажи за прво дете сакаат машко. Мене ме пукнаа хормоните не можеше да ме смири, дека ќе ја сака, дека не му е битно шо е. Сега ми е смешно колку плачев во тој момент. Битно да се живи и здрави само. Одвај чекаме да се роди да си ја гушкаме

LanaDelR likes this.
  4. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Таткоми многу сакал женско, дека мн браќа сите машки деца и сестрами кога се родила пресреќен и мајками трудна пак вика идам не се сигурни за пол тогаш вика два пати се идеше и пред пораѓај и кога ја оставил во чаир заминал мама вика за пола сат се породив и тогаш немало како преку некоја сестра вујкоми ја знаел дознал дека ќерка и таткоми само што дошол дома звонел тел имаш втора ќерка врати се во чаир. Викале докторите не сме виделе маж толку за втора ќерка да се радува. Јас не го памтам сум била мн мала 3год кога починал. Ама ете оваа тема така ме погаѓа некако, сопругот мој мн се радуваше кога дозна дека е женско бебево ❤️

lala15, LanaDelR and Baby warrior like this.
  5. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

И маж ми сакаше машко, желба имаше, јас сакав девојче. И дознавме дека е девојче се прерадува секако, па цела бременост песна и имаше одбрано нејзина била, 40 пати ми се јави од мекици кога ја свиреа песната и плаче:rofl: пејачката му викаше остај ја жената тазе породена е:rofl: и еве го сега ќере па ќере, заљубен е во нејзе.
    Татина ќерка со причина рекле, татко ми е починат ама друга димензија на љубов е татко и ќерка врската, јас преповрзана бев со татко ми и на 30 години си лежев со главата во скут кај него и си гледавме филмови. :sun:

6. SanelaS

SanelaS Популарен член

Mene vo 12 nedela mi kazaa pol ama uste se ne sigurni.U meguvreme svekrvata napravi 300 filmoci deka e zensko, sekoj moj simptom go povrzuva i samo vika devojce e, a uste ne se znae sto e.

7. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Хахаха остај ја нека се радува жената.
    Кај мене сите сакаа девојче, маж ми многу сакаше прво дете син,му се исполни желбата ама викаше второто многу сакам да е ќерка, ем поголем брат да ја чува ем да измешаме. Ама коа само машки деца праи, кој му е крив. Ќе видиме трета мајка што ќе биде :D

Izzy_0504 and SanelaS like this.
  8. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Мене до ден пред пораѓај свеки и кумата нејзина, ме убедуваа дека е машко. Стомакот ми бил како за машко (facepalm)

Baby warrior and SanelaS like this.
  9. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Хахаха ме насмеа да си жива и здрава

10. Emberlynn

Emberlynn Активен член

Zdravo majki,
    Vidov deka ti , @Konstrakta , @Stela Maris i uste nekolku ste se soochile so gender disappointment, ako moze da me posovetuvate nesto okolu toa… kako ste se spravile? Kaj mene e obratna situacija nosam devojche, cel zivot zamisluvav deka ke imam mashko. Maz mi se 3ca brakja i zosto porasnal so maski sakase sin. Mislam deka mislenjata na tie okolu mene mnogu mi vlijaea site ocekuvaa masko i ispadna devojce. Jas kako bremena sum mnogu emotivna i site mislenja mi vlijaea duri i najmal komentar za polot mi vlijaese. Koga doznav deka e zensko placev, mislam deka ne znam kako da bidam majka na zensko. Jas sum ubedena deka ke ja sakam najmnogu koga ke ja vidam i deka zivotot ke go dadam za nea, moja krv e. Ama ne mozam da go opisam chuvstvoto sto go imam… kako razocharanost za sebe i drugite okolu mene. Prvo bebe mi e i sto e najtragichno dolga maka imavme dodeka da zachneme.

11. Feniksgirl

Како знаеш дека нема да знаеш како да чуваш женско дете, кога ти е прво? Да ти е живо и здраво и со лесно да си ја истераш бременоста. Прво баш дека ти е толку чекано, не треба да си разочарана. Едно е да имаш желба, друго е да си разочаран за пол… што искрено не треба ни да помислиш. Маж ми сакаше машко, па еве девојче имаме, и е заљубен во нејзе, буквално трепките и ги има сликано. Дете се сака исто, без разлика на пол. Да дава Господ на секој што ќе посака, кога ќе посака, без разлика што е. Само да се живи и здрави, се друго е небитно.

12. Spidy

Spidy Форумски идол

Моево машко бебе е скоро 11 месеца. Ништо поинаку не сум направила со него во споредба со ќерката. Дете е дете. Само затоа што сакав уште една ќерка не значи дека со поинакви очи го гледам.
    Нормално е да си разочарана сега кога си имала друга желба, и понекогаш пак ќе ја имаш таа мисла кога ќе видиш женски алишта во продавница. Но на крајот од денот пак ќе бидеш најдобра мајка за своето бебе, зошто и машко и женско бебе имаат сосема исти потреби.

Emberlynn likes this.
  13. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Јас ќе ти одговорам затоа што и јас како тебе цел живот сакав син, дури и го замислував како 20 годишен и некако исто се чувствував како тебе кога го разбрав полот на бебето додека бев бремена со првото дете.
    Како и да е, јас за два-три дена се помирив, но откако се роди и порасна малку велев: "Уште 3 деца да имам сакам женски да се".
    И погоди што? Имам две ќерки.

Дете е дете, секое посебно на свој начин, машко женско, небитно, ќе го сакаш најмногу.

Јас пак сега, не можам да замислам да имам син, ама тоа е така зошто ги имам двете ќерки.
    Дури ги немаш ги замислуваш, откако ќе ги добиеш баш нив такви какви што се, тие ти се вклопуваат во твојот живот совршено.

За желбите на другите, немам коментар. Тие може да си имаат желба за сопствените деца, не за детето на овај, онај, па уште разочарани бе.

И на крај, најбитно е да се роди живо и здраво, мене тоа ми беше најголем страв, не дали ќе биде машко или женско. Замисли (ако можеш) која е болката на мајката која слушнала лоши вести за здравјето на бебето, дали мислиш таа размислува дали е подобро машко или женско да биде?

Anyshka, Anaroz1, Skyler81 and 4 others like this.
  14. Emberlynn

Emberlynn Активен член

Fala ti za opshirniot komentar. :* i jas kako tebe si zamisluvav masko duri uste vo vrska koga bevme so maz mi znaevme kako ke se vika a za zensko ne. Jas najmnogu se izraduvav koga mi kazaa deka se e vo red so bebeto deka gi nema sindromite i sum sigurna deka ke bide najubava i kako sto spomnav pogore sigurna sum deka ke ja sakam najmnogu na celiot svet. Otkako sum trudna sum mnogu pochuvstvitelna i sekoj komentar za polot me pogoduva lugjeto kako namerno da zborat “aj pa sledno mashko” i od tie komentari kosa mi se kreva… mislam deka od niv najvekje se izdeprimirav…

15. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Па ти намерно кажи аааа па сега уште едно да имам сакам женско да е, нека си бидат две сестри.

А инаку, зошто те погодува туѓото мислење кога според мислењето се гледа дека доаѓа од прости луѓе. Уште неродено бебето тие на следно мислат какво ќе било.

Anyshka and Emberlynn like this.
  16. Emberlynn

Emberlynn Активен член

Da ponekogas i taka odgovaram zosto i jas imam sestra i zdravje ako Gospod mi dade uste edno i zensko da e ke si bidat najdobri drugarki kako jas i sestra mi. A i rano e za toa da razmisluvam, prvo ova neka dojde zivo i zdravo. Mozebi mnogu obrnuvam vnimanie na sitnici. Treba da pustam da si zborat sto sakaat. Koga im kazav na brakjata na maz mi deka e zensko nikakva reakcija ne dobiv samo odednash shtama vo sobata. A site znaea kolku se namachivme. Bar da izglumea deka im e milo. I vaka od random lugje komentari me nerviraat nitu prasale kako sum, kako mi pominuva bremenosta, dali e se vo red so bebeto, odma za polot se fakjaat…

17. Feniksgirl

Не се замарај, што мислат другите. Секогаш има некој таков. Опушти се и уживај максимално во бременоста.

Emberlynn likes this.
  18. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Да си уживаш во бременоста и да не се замараш. Дете е дете, ние треба само да се трудиме да го изнесеме на прав пат. За првото сакав женско да е и кога ми кажаа машко преплакав (глупава сум била), па си се навикнав на идејата за син и супер ми беше. После ми кажаа женско со сигурност па и тогаш имав плачење со денови затоа што се навикнав на идејата за машко. Па се роди и гледаш само да е добро и полот е најмалку битен.
    Од страна секогаш ќе има идиоти што зборат.
    Јас со бебе во раце, а чичкото на маж ми ми вика на мене дека женско дете не е дете. Каква ми била семката. Му реков само јебига, вашата семка е, внук ти го направил женско. Се ова додека снаа му трудна до него седи. Му реков срам да ти е, што ако ти се роди женско внуче, ќе го фрлите ли? Уствари не ни заслужувате женско вие. Од тогаш не сакам да го видам, не правам муабет со него и маж ми си знае дека тој човек не смее да ми припари до куќа.
    Уживај си само во бременоста со сите пропратни работи и гледај само ти и бебето да сте добри. Друго НЕ СЕ ЗАМАРАЈ.

Anyshka and Emberlynn like this.
  19. Emberlynn

Emberlynn Активен член

Bozeeee… i jas isto ne bi mu prozborela. I vo pravo si, od mazite zavisi polot ne od nas. Brat mu na maz mi i rekol na devojkata kako na shala sto voopsto ne e smeshno i jas ne bi tolerirala takva shala “ili mashko ili abortus.” I takvi shali pred mene sto edvaj ostanav trudna plus imav eden spontan abortus. Ne mozam da ostanam ramnodushna…

Anyshka likes this.
  20. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Jas so prvoto imav pogolem gender disappointment. Cel zivot sakav barem edna kerka, barem edna da imam pa makar posle toa 5 sina da rodam. Ali jbg, ne biduva i toa e toa. So prvoto koga mi kazaa deka e mashko so denovi ne mozhev da se soberam od placenje vikav deka ne go sakam(sea si vikam koj straf mi falel togas ama togas taka ne mislev), posle toa koa bev na rizik da go izgubam sfativ kolku mnogu go sakam. Se raduvav na bremenosta i poragjajot a otkako se porodiv na pocetok samo go gledav i ne gi isekjav kako svoe, verojatno zaradi shokot shto cela bremenost a osobeno na kraj bev vo grc i pod stres, plus kovidot togash bukna i sve beshe servirano za da te izvadi od pamet i sve si zema danok. Za vtoroto nekako osekjav deka ke bide mashko ama aj se molev da e zhensko zoshto mnogu sakav. Koga stognaa rezultatite od NIPT mi olesna deka se e vo red a za polot se nasmeav deka pogodiv ama dlaboko vo sebe imav mal nemir, iako si go sakav bebeto najvekje na svet uste nerodeno, se prasuvav zosto site shto posakaa odreden pol im se ispolni zhelbata, samo na mene ne. Mnogu sakam kerka, dur sum zhiva ke mi e zhal ako nemam, ednostavno toa e posilno od mene, toa ne znaci deka ne gi sakam sinovite, del od mene se, gi sakam najvekje na svet i meshani da mi bea decata ke gi sakav isto. Jas sakav i mashko, no sakav prvo zhensko da rodam da znam deka kerka ke imam.Jbg.
    Gender disappointment e normalna pojava, vo tvojov sluchaj mislam deka tebe povekje te pogoduva zhelbata na mazh ti i toa shto site ochekuvale mashko i ti si ja vsadila taa ideja vo glava deka ke imate mashko zoshto cela familija se so tashaci, a vsushnost mozhe seedno ti bilo so ke imas samo da e zivo i zdravo. Na krajot na denot, naj najbitno e da se zivi i zdravi decata, i bremenosta da e vo red, sekogash si velev treba da sum blagodarna i niv shto gi imam. I sum, blagodarna sum na Boga shto gi imam i shto se zdravi i oravi. Ne daj bozhe da ides po trnliv pat ili da imas bolno dete, togash sfakjame kolku polot e nebiten.

Anyshka likes this.