Помош за несреќна женичка

Discussion in 'Хуманитарни акции' started by irrelevant, Jun 25, 2021.

1. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

@irrelevant види контактирај со Проект Среќа и со Свети Спас. Поупатени се во помош на луѓе што се во тешка состојба.
    Најбитно е со ЕВН да се разбереш и да има можност жената да ја добива пензијата од мажот. Ако синот е прогласен за работоспособен тогаш не му следува туѓа нега и слично. Иако ако може да работи може и работа да му најдат. Има стимулации за компании кои вработуваат лица со посебни потреби.
    Има и програма за Асистирано живеење (Лични асистенти) на МТСП со кои деинституционализираат дури и лица што биле долго време во институции. Така што има програми само треба некој што ги знае да ти помогне

Инаку давање пари и храна од време на време не им помага. Нив им требаат стабилни приходи за да може да живеат, не да се потпираат на туѓа милостина.

2. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Те разбирам целосно.
    За тоа немам поднесено па не можам ништо со сигурност да кажам. Да се јавиш на телефон во центарот да прашаш?
    Претешко е по тој пат да оди еве млада личност како тебе, а замисли пак стара, стара не може ништо да заврши.
    Не е едноставно, многу време треба да одвоиш за да се заврши се.

cresa-jagoda likes this.
  3. Dust

Dust Game Over

Никој не останал непогребан...си имаат "систем" погребалниве..

irrelevant likes this.
  4. VDT2906

VDT2906 Популарен член

@irrelevant За струјата треба жената да оди лично, предпоставувам е на име на сопругот ќе однесе умреница и потврда дека нема моментални примања. Ќе даде молба за да и направат на рати ќе плаќа сметка плус камата за приклучок ќе плати нешто ситно. Не знам дали има опција кога ќе ја прими пензијата да направи на траен налог да и одбиваат од ратата. За еднократна помош да земе треба да нема ништо на нејзино име мислам даваат околу 5000 како што имам чуено. Сега најпрво да се види за пензијата и за парите кој и следуваат за трошоците од погребот. Има многу трчање за жал ама така е во државава.

irrelevant likes this.
  5. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Тие пари ги земала

irrelevant and VDT2906 like this.
  6. Гладиоли

Гладиоли Истакнат член

Не ,даваат и само за починат член на семејството ,погоре ставив линк читни го ...

7. irrelevant

irrelevant Популарен член

Од тогаш поминаа месеци, ваљда има и тоа рок за поднесување, сигурно е поминат. Не верувам дека сега ќе оствари, а посебно и кога зела пари за трошоци за погреб, за што даваат не знам точно пред тоа не ја знаев...

8. Гладиоли

Гладиоли Истакнат член

Е не се сеќавам дали имало рок ... 2017 беше ова. Прашај во цср.

9. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

@irrelevant Дали успеа сметките за струја да ги прикачиш? Ако може да пишеш тука или во лп како оди тоа да пробам и јас треба.

eliesaab likes this.
  10. 999

999 Активен член

i i dadoa penzija na zenata ili uste ne sredila?