@Acka22 Сум ставала шишенце отворено со омекнувач во плакарот во некое ќоше помагало. Исто и сапун. А има едни во маркетите, побарај ги, не знам како се викаат. Кружни, пластични, на air wick се мислам и имаат функција за освежување, се лепат на страната од плакарот. И тие исто се добри. Ете ги тие на air wick. https://www.amazon.com/Air-Wick-Freshener-Lavender-Chamomile/dp/B00AN5L8FS
@Belgin1 не сум сигурна, мислам дека се околу 200 и нешто денари, докај 300, во тинекс ги гледав пред некој ден. Јас моето го залепив пред 2-3 месеци кога ги складирав летните алишта и сеуште си имаат убав мирис, иако таму пишува дека трае еден месец.
jas gledav vo dm ima kao demek poeftini inaku mene pretezno zdiplenite alista mi se sosmirisuvaat verovatno nema kaj niv luftacija
jas pred nekolku godini zedov od dzambo edno kako malo vrejkice so sitni topcinja dobro mirisase go otvoriv gi razdeliv topcinata napraviv od nego 5 pomali kupcinja gi zavitkav vo samivce i gi rasporediv nasekade niz alistata dobro bese ne se sosmirisuvaa ama brzo se potrosi mirisot na topcinjata
Има еден дел како цевче од кај што се повлекува омекнувачот, на крај од преградата стои, убаво исчисти го... кај мене беше тоа.
@Acka22 @marchi-cool Од омекнувачите така замирисуваат алиштата кога не се користат подолго време. Недосушени алишта, плус отруени со омекнувач, се усмрдуваат. Хемиите од омекнувачите ги уништуваат материјалите. И моите порано така мирисаа, ама откако не користам омекнувач, раат сум. Освежувачите за плакари само ќе ја влошат работата.
Едно домаќинско прашање. Дали е во ред да ставам џемпери од танок конец на кои е наведено рачно да се перат со млака вода, на програма на 20 степени во машина? Како за рачно перење има знак програмата, ама сепак се плашам. И различни бои се, камел боја, мастило, бел, има и еден окер боја, не знам и со боите да не утнам нешто. Или да си ги исперам на рака, ама многу тешко се цедат и сушат, најмногу за тоа ми е.
Ако е херметички затворена кутијата нема да поприми миризба,се друго е џабе. @kristina.k јас ги перам плетените работи на програма за волна,ама мислам оти можеш на 20 ако немаш таква програма,и на послаба центрифуга,на мојата програма центрифугата е на 800 вртежи.А за бојата јас со первол за шарени перам и нема утка.
Домакинки, да ми препорачате даска за пеглање.. Имав од тие што се како со мрежа одоздола ама не ми беше баш. Ми треба нова, а незнам каква да земам
Јас вака чистам. Во водата и алкохолен оцет можеш да ставиш. Остатокот од аспираторот го пребришувам со иста мешавина и на крај влажна чиста крпа. http://tarantula.mk/proletno-chistene/
Здраво женски. знам дека прашањето можеби не еза оваа тема но би ви била благодарна доколку ме пренасочите. Дома преуредуваме во vintage стил, сакам малку топлина нд дадам на еден дел од домот во тој стил. Е сега имаме една стара комода што не ми се фрла, бараме мајстор кој што работи со фарбање на стар мебел и би ја уредил, фарбал во крем боја. Дали сте запознати со таква изработка на стар мебел и некој што работи со тоа, да ме насочите, цени за изработка од искуство и слично. Еве ја комодата во сегашната состојба каква што е. .
@MinaK побарај на фб, има страна- farbanje na star mebel. Ако е дрво може да се исфарба во боја која ќе сакаш и можеш да промениш рачки по избор.
Јас да споделам трик за совршено полирање на стаклени површини: во средството за чистење стакло ставете малку бела киселина. Проблем е само миризбата ама јас изгледа ставив повеќе од потребното. Стаклото изгледа како сега да е купено.