1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Помош за очајни домаќинки

Дискусија во 'Дом' започната од blond, 27 јануари 2011.

1. Zaljubena111

Zaljubena111 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2010
    Пораки:
    2.087
    Допаѓања:
    1.647
    jubicicaa затоа јас пружам алишта кај 17-18часот и сабајлето најкасно до 9=10 ги собирам или ако не се исушени ги ставам внатре па кај 17 часот ги вадам никогаш не сум оставила алишта по жешкото, не заради мирисот ако треба ќе им прснам омекшувач ама не можеш да ги допеглаш ( со мојата нова пегла не можам не пресушените алишта да ги испеглам :@ )

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.428
    Допаѓања:
    200.996

Јас го ставам омекнувачот заедно со прашокот пред да ја уклучам машината (нели така треба? :?: ), во соодветната преграда, и никогаш сум немала проблем, секогаш алиштата ми мирисаат на него. Ако ги оставаш долго време да се сушат, обично алиштата примаат мирис од воздухот. Не ги пресушувај, убаво е да се малку влажникави, особено ако ги пеглаш набрзо откако ќе ги собереш. И немој многу долго да ги оставаш на сонце, посебно вака летно време, стварно стануваат многу крути, ни се пеглаат, ни се носат, ниту пак мирисаат на омекнувач.

3. sesilija

sesilija Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.280
    Зарем омекнувачот не се става во последните минути пред да испере машината :wasntme: ?
    Сега ме збунивте :?:

4. filli

filli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2011
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    4
    Поновите машини имаат 3 прегради за предпрејне, главно преејне, и за омекнувачот ке го ставиш прашокот заедно со омекнувачот во другата преграда и алиштата суши ги под сенка или на таван јас ги сушам на таванот и ми мирисаат на ленор спринг :lol: :lol: :lol:

5. sesilija

sesilija Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.280
    Па знам дека имаат 3 прегради, ама јас како што знам и што имам гледано од други жени (постари од мене) секогаш пред крај ставаа омекнувач, па затоа сега кога ве читам ме збунивте...

6. filli

filli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2011
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    4
    Види и јас ги сушев алиштата на сонце ми ги печеше и ставав омекнувач не мирисаа и беа крути, сега пробај да ги сушиш под сенка или навечер простирај ги или ако имате тава на таван не ги пече сонце, а за омечнувачо можеш и после да го ставаш ама јас го ставам одма со прашокот бидејќи немам време да ја чекам да дојде до последното плакнење мојата е од поновите модели нели некој има од старите се става одозгора прашокот, нашата беше од тие мораш да ја чекаш па да го ставиш омекнувачот на последното плакнење :)
    пробај така како шо ти кажах и не се секири

7. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.443
    Допаѓања:
    105.761
    да да машината има 3 прегради во првата се става прашокот а во средината омекшивачот барем на мојата машина е така :D а за третата немам појма зашто служи хехе

8. filli

filli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2011
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    4
    Што марка ти е машината?

9. sunfemina

sunfemina Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Најголемата преграда е за прашокот за главно перење, средната е за омекнувачот, а третата е за прашок исто така ама за предперење само што не е задолжително да се става прашок за предперењето. Инаку се става омекнувачот на почетокот пред да се пушти машината (барем кај новите е така), а таа самата си го зима кога е при крај на перењето.

10. sesilija

sesilija Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.280
    Е жени шашави сме жими се, сите имаме машини и ги користиме, ама на наш начин :D - е не :!: :emo: !

Јас како што знам во тие 3 прегради- првата е за предперење, втората за перењето, а третата што е помала е за омекнувачот ;)

На LUCERKA му/ѝ се допаѓа ова.
  11. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.340

:D ме насмеавте и во третата преграда се става прашак. Имаш програми на перење кои и на пред перење земаат прашок (од прва преграда) и на перење земаат прашок (трета преграда), најчесто кога переш на 60 или 90 степени. Прочитај си во упатството за употреба ;)

12. filli

filli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2011
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    4
    AX WE na gorejneto vo sredinata e za glavno perejne levo za pred perejne a desno malecko e za omeknuvacot a za drugite neznam od koja strana e omeknuvacot

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.428
    Допаѓања:
    200.996
    Точно е ова што го кажа Сесилија, кај најголем број модели на машини за перење првата помала преграда е за прашокот за предперење, средната (најголема) за прашокот за перење, а третата најмала е за омекнувачот. И да, јас го ставам пред да ја уклучам машината, само забележав дека после перењето има мали грутки од омекнувачот, па морам фиоката да ја вадам и да ја мијам под млаз вода да се исчистат остатоците убаво. Е сега, не користам омекнувач поради малиот (до година дена не се препорачува), ама перам со Персил Сензитив кој има Силан во составот. И малку оф-топик: мислев дека Ариел е д бест, ама Персилов е уште подобар... море далеку е Ариел од него!

На Bozica1980 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.340
    Тоа и јас го пропагирав одамнаааа (ама кој прочитал кој не) и дека нема конзерванси во него :)

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  15. filli

filli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2011
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    4
    А за шарени течен ли употребувате дали имате користено НИЛА?!? Каков ќе ми препорачате :D фала однапред :D

16. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.220
    Допаѓања:
    47.947
    Ние дома користиме Нила(течна) и за шарени и за црни , исто така и многу убав е Первол има и за шарени и за црни и за бели( ама не оние типични бели за вриење туку бела облека :) ), исто така е течен само што малце е поскап :)

На filli му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.428
    Допаѓања:
    200.996
    За шарени секако дека користам течен, најчесто Нила или Первол - и од двата сум задоволна, особено од оние за осетливи алишта (од двете марки). Ги користев за алиштата на малиот кога му ги перев посебно, а секако ги користам за обоените алишта, завесите, навлаките, прекривачите... прво го ставав во фиоката од машината, ама сега претпочитам да го ставам во посебна кутија и заедно со алиштата ;) поубаво ми пере така.

18. filli

filli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2011
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    4
    Благодарам немам коирстено perwool nila имам користено црната, а вие која нила ја користевте има ги повеќе вида :)

19. blond

blond Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    4.719
    Kрпата остава траги, уште каква ли крпа не пробав, остава траги. Ете сеа ми текна со магична не сум пробала, можеби нема да остава траги :?:
    Дополнителен проблем е што иверката е црна :doh:

Инаку смејте ми се, ама со една влажна марамица, си бришам цела комода :D си ја измивам со сапунче и ко нова е-ем влажна ем чиста.
    А бе домаќинска работа :rofl:

Мора да отворам тема: како да заштедите :D

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.428
    Допаѓања:
    200.996
    Моментално користам црна Нила, а најчесто сум на розов Первол, понекогаш и црн, за црни алишта да не бледее бојата.

Браво бе Блонд... права домаќинка си, знаеш да штедиш :D инаку мене политурата ми врши работа, бришам со памучни крпи од стари маици :D