http://www.biowashball.mk/ Висете го оваа нешто чудо било да заштедеш природа и детергент и најжвано ПАРИ
Ајде вака из почетка. Вчера јас, ес смотана ес ај природно ем, си перам као демек бели ствари. Убацувам фармерка прљаво бела ама онака, као шаренкаста, како да ви опишам - природен ефект на валканост, со сиви дамки, така треба да биде Дали од тоа или од нешто сосема друго, ми ја бои белата блуза сивкасто. И сега и блузава го има истиот ефект ко фармерките. Јас нормално НЕ сакам да го има, и сакам да ја вратам у нормала. Мислам се работи за сосема обична бела, памучна блуза, ама од шо е обична толку е необично шиена што ми иде да се упуцам ако остане таква Омилена ми е најсериозно. Давајте чаре, ШТО да правам. Пробав вчера уште втора рунда перење со Вениш, и нејќе Ај ве молам, помагајте, озбилно ми е битно. Блонд - купи си магична крпа, една ти е доволна. Нит траги нит ништо
^ Пирамитко, најпрво, знам како ти е Друго, со мајка ми додека терав сега муабет, читкав тука и ја прашав, ми рече ако е скрос бела, со варакина да пробаш, или во мало тенџере, со ариел, на шпорет и на вриење така, не во машина. Би требало да излезе, а во случај да не, со здравје ново комплетче (сори за црн хумор во овие моменти). Битно пробај.
Пирамитке душо...Ако е обична и без никаква апликација варикината му е мајката Пример еве ти: Јас омилено бело маиче (памучно и без никаква апликација, ама најобично) така го имав ставено во машина со бели алишта и то ми излезе со портокалови точки, и изгледаше како ’рѓосано...Потоа мама рече дека ќе го стави во варикина и дека треба да се исчисти... И верувала или не мајчето е 2 пати побело од што беше Се надевам ти помогнав
Абе ќе пробам да ја спасам, па се надевам ќе ми успее. Што е најстрашно таа блуза ми ја даде другарка, као - ја добила на поклон ама ич не ја носи а и мала и е, и ми вика пред некој месец дена - носи си ја, тебе ти стои. И јас не ја ни рачунам за моја. Ако и текне да ми ја побара го ..ав ежот Значи нормално на вриење а? Како што перевме на времето крпи? Варикина му е мајката а? Епа ајде, ми олесна дека сепак имало чаре Уф, фала за совет па и за црн хумор. А комплетов изгледа селски искрено, ко у времето на 2Unlimited Се надевам нема да остане така, како комплет. Посебно си се супер И да, скроз е бела блузата! Фала уште еднаш девојки, премногу
Сум пропуштила многу , супер домаќинки сте (сме). Е сега да ви кажам za мојата машина,првата е за течен прашок, втората за обичен прашок и третата е за омекшивач. И успут да ја поздравам Блонд нашата супер штедлива домаќинка Спојлер ми текна на еден црн хумор за гаќите- а ние од кога ќе си ги соблечиме не ги периме само ги вадиме надвор ги луфтираме и пак ги носиме додека не се скинат
Блонд мене цела спална ми е со црна иверица, и ја бришам со Пронто спреј и магична крпа, нема никакви траги, барем не на комодата, е сеа бидејки имам огромен плакар, а еднаш се за*бав и му шлапнав политура па секој потег ми се познаваше, од тогаш го бришам со средство за стакло и магична крпа, и како нов да е, ем тоа средството преубаво ми мириса, а и иверицата си добива како некој убав мат сјај (е сега мат и сјај знам дека не одат заедно, ама па незнам како другачие да објаснам, ама знам средство за стакло и магична крпа се полн погодок за иверица). И го прашав секорчено мило ем драго, да не може да има штетни последици ми вика „немај гајле, нема шанса ништо да и биде“. Пирамидке ако блузата е скроз бела, без никакви апликации без размислување шлупни ја во леген со вода и варикина, и остави ја една вечер да одстои, следното утро ќе биде како нова. Или па ако не се многу јаки флеките да не ја третираш со варикина, пробај со Вениш, ама не во машина туку остави ја во леген да си откисне некое време. Цццц колку сум бре паметна на 20 години домаќински совети делам, не личам на себе .
Домаќинки, кога веќе сме кај машините, едно прашање? Јас користам течен прашок за шарени алишта. Многу ми е убав ама во последно време го сменив и користам . Прашањето ми е: како го ставате течниот прашок, во преграда или како мене во топка(мислам на оние топку за течен детергент од ЛИРА поранешна ). Инаку,прекрансно се перат, дури и нема потреба од омекнувач :up:
Јас во топка го ставам, исто од Лира поранешна, мајка ми имаше една вишок и ми ја даде поубаво ми пере така, и мирисот повеќе се задржува, отколку ако го ставам прашокот во преградата од фиоката на машината за перење. Признавам дека и Вулајт е убав, ама Первол ми е некако прираснат за срце. Пирамитке, ако успееш да го најдеш ова средство гарантирано ќе ти заврши работа... јас еднаш цела машина алишта обоив со темна маица, и наредното перење со ова (се става заедно со прашокот), сите алишта се исчистија, сите ја имаа старата боја. Ти би можела да го раствориш во вода, па да ја киснеш маичката во таа вода, варикината некако ми е многу силна, иако врши работа.
Кога ја погледнав машината си реков {камо мајками и таткоми оваа да ја купеја} ми се допага голема е 7 кг. 1200обр супер програми има и е тивка леле .... >>>>> http://www.google.com/search?hl=en&gbv= ... a=N&tab=vi <<<<< GLEDAJTE mm.
Е срамота веќе. Десет години и повеќе готвам, а НИКОГАШ не се научив како да сварам компири. Ги бирам секогаш да се со иста големина, им ставам сол малце, ги измивам убаво пред да ги ставам да се варат. И пак сум грешница, Господе прости ми што татко ми јадеше полу-сварен/несарен компир. Секогаш, ама баш секогаш еден компир ќе е внатре тврд, а друг ќе е раскашавен. Ем ги проверувам со вилушка дали се меки или не и пак утка правам Кога ми треба за домашно пире, си ги сецкам компирите на коцки и супер е се, ама кога ми треба за компир салата (цел компир) е тогаш е проблемот. Како да сварам компир, а да не се раскашави и да не е тврд во внатрешноста? Срамота за осмината беровски корени што ги имам.
Не е секогаш до ,,домакинката работата ,, и до компирот е ! Види вака ЦРВЕН компир е птврд и обично се користит за помфрит т.е, за пржење , немој случајно мусака со црврн да напрајш како пластичните коцки за 1-во одд, ке се напрајт ха,ха,хаПотоа и белиот кромпир имат разлика дали е повеке наводнуван во растот и некој е блантав ,а некој е трошен ко ке го свариш. Оној најтрошниот обично во зима ,,наголо го печиме во рерна или поделен на два дела ако е голем и наросен со специјален зачин за кромпир ,,њам,њам, . Сега дојдовме до варениот кромпир значи средно-мали кромпири бели средно трошни кон тврдички се за варење за салата ! Инаку Јас ја прам ко прилог таа најмногу зош пире не ми сакаат нити рестован сакаат и така прам и еден ,,компир на вода,,то е убо за прилог ако сакаш кажи ке ти пишам како се прави во тема рецепти ! Уште еден совет кога ке купуваш компити купувај од некој кој ти нуди пр.10 -20 кг, но прво ке му речиш 1 кг. да видам од кој компир е па после ке одлучам и така ако го одберич ке имаш повеке време по твој избор !
Имаш беровски корени ама не и компири изгледа Шалата на страна како што ти објасниле пред мене така е. Зависи од компирите. Ако ти се струмички (знам дека си од Струмица ако не се лажам), тие се од друг вид т.е. тие се од ран компир со побрза вегетација и плус таму ги наводнуваат почесто за разлика од малешевски компир кој е покасно расте и со подолга вегетација, не се наводнува толку и тој не е воден туку е тврд и повеќе издржува. И да зависи и во малешевијата од семето какво е, но сепак компирот од таму е различен.
Тачно, јас струмичанка, а тие се малешевски компири со гаранција. Од таму директно се купуваат. Значи до мене е не може од тоооооооолку сварени компири во животов, се да е до компирот
Сите ти дадоа причини зошто компирот е ваков или онаков, а никој не ти кажа како да го вариш . Јас од мајка ми вака научив, дека нели има и поситни и покрупни компирчиња, кога ќе ги ставаш да се варат првин на дното стави ги најголемите, најдебелите највеќе да вријат, за да се сварат, а потоа врз нив поситните. И нели ќе ги ставиш на рингла, ќе ги вариш што ќе ги вариш, и после со вилушка брцни го најголемиот/најдебелиот компир ако е тој готов тогаш и овие помаливе се готови. И ако ти се за салата немора да ги вариш толку долго, туку само вилушката лесно да поминува до средината и тргај ги. За мене компир е компир, мајка ми ги одгледува и таа ме снабдува, и никогаш не ми нагласила кој компир за што е, а секогаш ручекот е вкусен.
Го најдов во My Market, ваљда го има и по другиве маркети. И еве вечерва ќе пробам на една флека оддамна што ми е, па да видам резултат.
може да пробаш и со арис и тој мн ефикасен за секакви дамки,маснотии и слично, нее мн скап јас го купив 100 ден
точно вака и јас си ги варам компирите без разлика дали се големи или мали, ама им ставам мн вода да има над нив во тенџерето и потоа пробувам со вилушка ддали се готови