Помош за очајни домаќинки

Discussion in 'Дом' started by blond, Jan 27, 2011.

1. Little girl

Little girl Истакнат член

Една јакна се избои розева од тренерка. Ја ставив во доместос со вода 10 мин и јa ставив на 90 степени со прашок. Дали ќе излезе бојата. Искуство?

Last edited: Oct 16, 2020
  2. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Од што конкретно? Чешмите ги чистам со Циф и после прскам оцет и сода за сјај. Туш кабина и лавабоа со пулирапид.

ohlala likes this.
  3. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

ништо нема да биде од таа јакна
    јакна на 90 не се пере

4. Little girl

Ама јакната е памучна или некој сличен мстеријал мислам дека нема да има проблем

5. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Па нели си ја ставила? Ти треба да кажеш што ќе биде, не да прашуваш.

Little girl likes this.
  6. Little girl

Да се испра и се среди. А ти не мораш со таков нервозен коментар. ;)

eliesaab and fana like this.
  7. shining_star

shining_star Популарен член

Ми треба помош. Досега алифченцата од бебе се сум ги пуштала заедно и бели и шарени со марамица за фаќање боја и немало проблем... се до вчера. Ја пуштив машината на 40° и црвените тренерки сите бели алишта ми ги направиле розеви. Поштедете ме од непотребни коментари и онака жива си се изедов, знам каде ми е грешката. Прашањето ми е дали со елиминаторот на непосакувани бои на Dr. Beckmann би си ја вратиле првобитната боја? Дали некој има вакво искуство или да се помирам и да ги фрлам?

П.С. дел ги откиснав во Варакина, сега повторно е пуштив машината на 90° степени со претперење, во преградата за претперење ставив повторно Варакина, а во преградата за второ перење обичен прашак и Вениш за бели па ќе видам дали ќе е успешно.

8. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

би требало да обелат но со варикината има можност да се сокинат цревата во машината

shining_star and fana like this.
  9. Little girl

Исто и мене ми се деси, палто од бело стана розево од црвена тренерка. Го ставив во доместос 10мин. а потоа на 90 и само во првата преграда прашок и омекнувач без пред перење. Како ново е.

shining_star likes this.
  10. shining_star

Со Варакината е неуспешно, ќе пробам со Доместос сега.

Little girl likes this.
  11. Little girl

Раствори го во вода немој така, требало одма да ги испереш. Нека постои така со топла вода и потоа стај ги на 90 ако се памучни не му ја мисли. Штом јакната не се собра нема ни тие.

12. Annath

Annath Форумски идол

Од елиминаторот на несакани бои сигурно ќе се врата во првобитна состојба во однос на бојата. Ама не знам дали ќе ти успее, оти веќе си пробала со варикина, еве и со доместо (разлика не гледам, пошто и едното и другото е на иста основа). Јас кога сум го користела елиминаторот, директно ги ставав во машина обоените алишта уште влажни, не сум ги сушела, ниту сум се обидувала со други средства да ја извадам бојата. А елиминаторот е навистина ефикасен.

13. shining_star

Со доместос пробав на едни пижамчиња, воопшто не избелија. Утре ќе пробам и со елиминаторот. Кажи ми дали често се наоѓа во ДМ, зошто не сум од Скопје, ќе го порачувам по другарка, па да не е праќам да шета од еден во друг ДМ? Во прашак е или како марамчињата? И цена одприлика дали знаеш?

14. Annath

Annath Форумски идол

Прашок е, го има и во сите поголеми маркети, не само во ДМ. Околу 120-130 денари е, едно ќесе има во кутијата. Е сега за колку алишта беше, не се сеќавам, ама мислам дека беше за една, не многу полна машина.

shining_star and fana like this.
  15. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Доместос и варикина избелуваат во комбинација со врела вода или да ги вриеш алиштата на шпорет.

16. shining_star

Дали ќе сакаш да ми објасниш како да го ставам сега прашакот? На пакувањево пишува дека треба да се уклучи на програма без предперење и без омекнувач, а јас таква програма немам. Т.е. без предперење имам само на 60 и 40 степени, на 90 степени имам само со предперење. А ова без омекнувач не знам дали се мисли на таква програма или да не се става омекнувач? :^)Доволно би било на 60 без предперење? Дали да ставам марамица за фаќање боја дека сепак треба бојата да се ваѓа или? Ич не сум искусна во овие работи, баш очајна домаќинка сум. :whew:

17. Annath

Annath Форумски идол

На било која програма што нема претперење стави го, и не ставај омекнувач. Прашокот стави го преградата каде што ставаш прашок при стандардно перење и пушти ја. Јас на 40 сум пуштала, па излезе се'. Може и на 60. Марамици нема потреба да ставаш.

18. Sannelaa

Sannelaa Истакнат член

Подолг период во wc мириса многу лошо, сменив стапки, направив генералка и уште има миризба. Некој што имал таков проблем да ми каже совет и начин како да го решиме тоа. Веќе и во ходник почнува да се осеќа....

19. 1112

1112 Истакнат член

Да не не ти е исчистен сифонот

20. Vojdana

Vojdana Истакнат член

Феминки, земав средство за ламинат на Ајакс, преубаво мириса, од бадем е...Чистев со специјален џогер за ламинат( има на него како пластичен сад кој го полнам со вода и едно капаче од средството ставам и после тоа со распрснувач се прска).
    Ламинатот не ми е исчистен по кеиф, има како мачканици по него...
    Или средството не чини или џогерот не чини или јас нешто погрешно правам...:(