1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Помош за очајни домаќинки

Дискусија во 'Дом' започната од blond, 27 јануари 2011.

1. joelle

joelle Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2010
    Пораки:
    1.117
    Допаѓања:
    2.367
    имам кошула паучна бела која која сега има боја на слонова ксока бидејќи едно ново парталче со жолта боја залетало кај што не треба.

како да ја обелам кошулата? пробав со вениш но не помага совет?

2. enca.69

enca.69 Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    1.709
    Допаѓања:
    3.452
    Ако е скрос бела, како што пишавме во неколку наврати тука, со варакина, раствори во млака вода, остави 4-6 саатi, мислам така беше, и ќе блешти :D .

На joelle му/ѝ се допаѓа ова.
  3. gwen

gwen Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2009
    Пораки:
    265
    Допаѓања:
    81
    Пробана рецепта! Алуминиуска фолија, една лажица сол, вода и керамички сад. Потопи ги обетките во садот заедно со фолијата солта и водата, почекај 5 минути и тие ќе бидат како нови.

На thinkerbell му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Zaljubena111

Zaljubena111 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2010
    Пораки:
    2.087
    Допаѓања:
    1.647
    можеби каснам со одговорот, но ќе пишам за да се знае за друг пат ;) , дамката што ја исчисти Omino bianco, Арис не ја исчисти :!:

На Annath и blond им се допаѓа ова.
  5. izaaaaa

izaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    15 ноември 2010
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    46
    Не знам дали е за тука прашањево ама ке прашам :)
    Се мислиме со маж ми каква трпезариска маса да купиме???Видовме стаклена мн е убава или пак дрвена маса???Не знам која поубаво се одржава плс хелп |(

6. blond

blond Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    4.719
    Зависи од тоа дали имате деца или не т.е дали се мали децата или поголемки. Ако допрва планирате деца или пак ви се малечки јас би препорачала дрвена, зошто потешко се крши од стаклената :D има убави дрвени маси со стаклени елементи во неа вклопени.

7. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.973
    Најдов дома една прекрасна бела кошула, ама има така, како пожолтен дел или флека. Се сомневам дека може флеката е од изгореница од пегла. Ништо не е сигурно, можда си е добиена и од стоење. :(

Што по ѓаволите да и правам ??
    Ќе испадне ако е од пегла/од стоено ?? :?:

8. izaaaaa

izaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    15 ноември 2010
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    46

Па уште немаме деца али планираме :) а да не знаеш каде има такви како што предложи?

9. blond

blond Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    4.719
    Не сум од Ск не можам да ти помогнам.
    А овде во Струмица има речиси во секој салон за мебел.

И јас имам проблем со флека од пегла и тоа не дека кошулата е изгорена со пегла туку од даската за пеглање добила жолто цветче :tmi: и сега никако не се отстранува.

Ако не е од изгорено, пробај со средството што е предложено погоре Omnio bianco, отстранува отстоени флеки.

На Doozy му/ѝ се допаѓа ова.
  10. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.340

Јас имам стаклена трпезариска маса а исто така и мало масиче кое е стаклено. Не дека детето ќе го скрши стаклото затоа што тоа е дебело стакло и не се крши баш така лесно ( а и на почетокот го опоменував често малиот и знае дека ако скрши ќе се исече) ама има една др. мана, си бара секој ден пребришување со крпа, и најситна прашинка се познава и лесно се гребе. Малото масиче веќе има некои мали гребратинки од тоа што малиот си вози мотори и коли по него :D
    Такви маси имаш во Зона мебел, Дом Италија со пристојни цени

На izaaaaa му/ѝ се допаѓа ова.
  11. rajna-vojvoda

rajna-vojvoda Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    625
    Допаѓања:
    286
    феминки дали некоја од вас има бамбусни ролетни дома или во градина ? сакам да купам за во спална за тоа што немаме ролетни старите ги извадивме и за нови ке почекаме до реновирање (година дена ) ? сум гледала во џамбо ама немам појма како тоа би функционирало???

12. najubava2010

najubava2010 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    1.619
    Допаѓања:
    4.653
    Не е баш за ролетни, но ние сакавме за надвор да земеме гарнитура од бамбус, онаква маса и 6 столици. Кога отидовме да купуваме прво прашање што ни го поставија е дали ни е за на затворено или отворено?
    Немаме тенда на терасата и ни требаше за на отворено, па продавачот ни советуваше да не земаме бамбус од причина што после неколку години изложеност на сонце и дожд ќе почне да пука, лакот со време се нагризувал па бамбусот почнувал да пука.
    Како солуција ни понудија гарнитура од кувана пластика, на изглед е скоро идентична со бамбусот со тоа што ова пластикава е каде-каде потрајна, нема смрт во наредните 10-тина години.

Е сега ако ти се за од надворешната страна можеш да си земеш некои пластични ролетни, а ако ти се за од внатре земи си и бамбус, сепак внатре нема да биде изложен директно на сонце ниту дожд и ќе потрае подолго. И јас ги гледав тие во Џамбо и симпатично ми делуваа башка мислам и дека доста би заштитиле од сонце, зошто се густички и плус темни.

13. rajna-vojvoda

rajna-vojvoda Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    625
    Допаѓања:
    286
    за внатре ми се , никако не би ги ставила од надвор , сепак е дрво и ке се унисти одма !! од внатре ке ги ставам , бач ке отидам до џамбо деновиве

14. enca.69

enca.69 Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    1.709
    Допаѓања:
    3.452
    Кај да најдам нешто како завеси за на прозор се, од платно подебело, онака баш само колу прозорот се, се креваат на 3-4 пати, имаат некои пластични прачки во нив, за перење само се вадат тие и во машина. Ако некој ме разбра, нека ми пише, ве молам :lol:

15. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.461
    Јас те разбрав. :)
    Само костурот ( конструкцијата ) за завесата е околу 1200 ден еден метар, ама завесата треба сама да си ја купиш или да најдеш некој да ти ја сошие ( лесно се шие ). Ако сакаш може и готова сошиена да си ја купиш, цената зависи од завесата каква е, колку пари е...
    Може да ги најдеш на Улица Македонија кај кината, истата продавница ја има и во ГТЦ мислам дека е на втори спрат, или во Мавровка на приземјето, не ми текнува како се викаше.
    Јас мислев да си купам за во кујна, ама се откажав :)

На enca.69 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.340

Се вика Талија (во ГТЦ ) :$

17. girl1985

girl1985 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    1.635
    Допаѓања:
    2.122
    Ваков тип на завеси имам видено во Domestic во Козле баш на улица Козле. Претпоставувам дека тука се поефтини од Талија која дефинитивно мислам дека забегува со цените.

Мене ме интересира дали имате инфо да ми пратите по пп за некој што изработува венецијанер ролетни и по која цена му се движат услугите?

18. femina90

femina90 Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    3.997
    Допаѓања:
    2.350
    Сакам да прашам...?

Немој со ацетон може да го избелиш материјалот.

На LUCERKA и Plavusa.17 им се допаѓа ова.
  19. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.238
    Допаѓања:
    6.682
    Kaко да ичезне тоа чоколадо што го топев прееска ? Зедов едно ѓезве и си топев чоколадо во него ( не ми текна во микробранова- неможам да се навикнам на неа ) и сеа изгоре цело гезве на газерот. Како се отстранува тоа ????

20. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.053
    Допаѓања:
    66.738
    Јас на флеките ставив бело вино, остаив малку да постои и потоа ја исправ блузата :)

На Go-Girl му/ѝ се допаѓа ова.