Направив тесто за мекици: пола кило брашно, 300мл млака вода, еден сув квасец, малку сол. Може ли и да испечам нешто со него? На пример мини пици или нешто друго, што? И од каде да знам колку време да печам и на која тт?
Девојки ве молам помош. При перење бебешки алишта на тем. 40 степени повеќе светли бои залутало тегет парче облека, и сите бели-светли алишта се потемнети, сиви, плави.... ве молам помош како да ги обелам. Пробав со кесичка вениш во комората со прашакот иста песна
Dr. Beckmann's елиминатор на несакани бои, ама не знам дали е ефикасен ако се исушени обоените алишта.
Да прашам како да ги светнам патиките на ќерка ми, бебешко розева боја се, но по нив како црни флеки од трчање, играње надвор. Пробав со прашок и малку излегува, не скроз, а нови ни се
Со ацетон на стапче за уши. Прво пробај на некој дел што не се гледа, случајно да не се оштети бојата иако не би требало.
Гледам една емисија колку е само штетно да се чисти рерната со средства. Се меша пециво со вода и се мачка целата или се поминува со сунѓер и се остава да отстои саат време. Некаде видов и од горе најлонска фолија се става после пецивото и водата, а некаде имам видено и пециво со газирана вода. Јас така ја чистев со пециво и газирана вода и навистина се излезе. На крај за освежување сега видов во плех ставаш вода и цеден лимон и ептен малку ја згреваш рерната па пак бришеш или не бришеш не знам ама подобро би било да се избрише со чиста влажна крпа.
Перници ,едни со пердуви ,другите лио дали може во перална? Ако да колку степени и дали е подобро во машина за сушење или надвор да се сушат !?
Лио перам на 30° и сушам во сушара на деликејтс или брза програма(на 35°ми е), а за со пердуви не знам.