1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Помош за очајни домаќинки

Дискусија во 'Дом' започната од blond, 27 јануари 2011.

1. Phyramide

Phyramide Популарен член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    3.009
    Допаѓања:
    14.816
    Да, може и тој ама јас го имам оној розевиот, течниот - универзалниот, и тој помага, но не претерувам со него, го ставам најчесто кога знам дека имам некои тешки мрсни флеки и или го ставам во прашокот или директно на флеката.
    Дури и кога ќе ми се исфлека нешто ептен, ставам малку директно на флеката (внимавај да не фаќаш со раце затоа што е доста јак) и оставам малку да реагира па потоа перам на рака.

Но при секое перење не го употребувам, излишно е залудно да се троши ако гледаш дека алиштата се најнормално валкани ;) Денешниве прашоци за перење во поголем дел перат квалитетно.

На girl1985 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. girl1985

girl1985 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    1.635
    Допаѓања:
    2.122
    Јас најмногу го земав овој за белеење пошто ужасно ме нервира бледеењето на белата боја после некое време! А за стари флеки гледам го фалат Омино Бианко па него реков ќе си го земам. Вениш розев имаш окси екшн гел ?

3. Chupe

Chupe Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2011
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    421
    Здраво девојки,
    ми останаа 4 мали трупки цвекло и два огромни моркова и си стојат така недела и повеќе. Сакам да ги сварам и после да си ги ставам во тегла ама не знам дали и што да ставам во теглата, освен течноста во која се вареа. Вие што мислите, ако има некој предлог нека пише ;)

4. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Не го чистев, страв ми беше, а тренерките ми се Адидас... и така сега се исфлекани и само за по дома ги носам...

5. enca.69

enca.69 Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    1.709
    Допаѓања:
    3.452
    Исецкај ги или изрендај ги, додај им оцет, сол, затвори ги во тегли, и стави ги теглите да провријат, како оди тоа, тие сами ќе пуштат течност при варењето.

На Chupe му/ѝ се допаѓа ова.
  6. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.340
    Исецкај ги на парчиња и наполни тегли. Додај 1 лаж сол, 1 лаж шеќер, пола филџан оцет и дополни ги со вода и провриј ги како компот. По желба додај бибер во зрно, ловоров лист или копар.
    Ако ги правиш како компот сецкај ги на поситни парчиња а ако ги ставаш на покрупни парчиња тогаш прво го свари цвеклото

На Chupe му/ѝ се допаѓа ова.
  7. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Имам неколку пара црни пантолони кои после некое перење почнуваат да белеат :worried: Употребувам Nila за црни алишта, ама некако не сум задоволна. Безразлика дали пантолоните ќе ги купам од Euroasia, Еко, или некоја маалска продавница, од црни полека но сигурно стануваат тегетни!
    И после ја слушам мајка ми како во време на Југославија они имале квалитетна облека, не знам колку јаки фармерки што не се кинеле и така натаму... |(

Прашањето ми е - што користите за црна облека? Од кој детергент сте најзадоволни? Или во краен случај - од кај да си купам црни квалитетни пантолони што нема да ми обелеат? :wasntme:

8. MSkorpionka

MSkorpionka Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2011
    Пораки:
    1.972
    Допаѓања:
    4.099
    ^
    Woolite, јас сум задоволна од него...

На AnaKarenina му/ѝ се допаѓа ова.
  9. J.Ivanoska

J.Ivanoska Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2011
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    1.690
    Има таква тема, еве прочитај тук http://forum.femina.mk/dom/farbanje-na-crni-alista-t1321/

На AnaKarenina му/ѝ се допаѓа ова.
  10. svetlana977

svetlana977 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    12

Остави ја чашата да откисне со оцет и вода, а после со сода бикарбона исчисти ја .Инаку сода бикарбона е препорачливо да се става при перење на алишта , прво има избелувачки ефект а второ ја штити машината од бигор( барем така имам читано).А за бигор сум пробала и се чисти со сода.

11. Lux

Lux Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    7.094
    Допаѓања:
    6.349
    Домаќинки, во темава поставувајте прашања за помош околу користење на апаратите како што е прашањето во првиот пост на темава
    Значи не е за флеки, имате посебни тема со совети за чистење на дамки од се и сешто, имате и други теми за средства за чистење па и за машини за перење и сушење, не ја оптеретувајте темава, зошто во спротивно ќе морам да ја заклучам за да ги префрлам мислењата во соодветни теми.
    Има за префрлање уште, ама ќе ми отворите дополнителна работа ако продолжите да пишувате овде за флеки.
    Фала на разбирање, за општо добро и полесно снаоѓање и побрзо решение на домаќинските проблеми. ;)
    Прашувајте за поситни работи за кои нема тема, а за оние за кои има соодветни теми прашувајте ги во нив. :)

12. LadyH

LadyH Истакнат член

Се зачлени на:
    4 август 2011
    Пораки:
    320
    Допаѓања:
    85
    е стварно неможев тема за ова да најдам :lol:
    дали знае некој со што да ги извадам лепенките на пвц прозорците нели имаат налепници за заштита кои што треба да се извадат максимум за 3 месеци. во мојата соба од внатрешната страна ги извадив ама од надворешната заборавив и плус доградувавме нешто и поминало подолго време. прсти искршив нема шанси се кине одма.. мама ми рече да ги видам извадени твоја соба - твој проблем :devil:
    хелп ми!!!

13. macence85

macence85 Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2010
    Пораки:
    1.217
    Допаѓања:
    821
    Лејди со ацетон извади ги или со фен. Дувај им со фен и ке омекне лепакот па веднаш ќе се одлепат.
    А женски да ми каже некоја како се користат финиш таблетите за машината за садови. Земав две колку за проба ама немат упатство. :^)

На LadyH му/ѝ се допаѓа ова.
  14. J.Ivanoska

J.Ivanoska Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2011
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    1.690
    Таму кајто се става прашок за миење на садови, таму е доволно големо местото за ставане на таблета ;) На вратата на машината има џепче (како кутифче) и таму се стават :) ...

На macence85 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. blond

blond Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    4.719
    Арно ти опиша Иваноска.
    Ај да прашам јас, има некоја ваква перална?
    Од времето на Адам и Ева е.
    Ми треба нешто да прашам во врска со неа, па кој има ЛП.

16. LaChiquita

LaChiquita Популарен член

Се зачлени на:
    11 јули 2010
    Пораки:
    592
    Допаѓања:
    476
    Драги мои очајни домаќинки!

Претпоставувам дека многу од вас го имаат Power Juicer, па ме интересира како го чистите ситото?
    Многу е досадно со чачкалица, пошто јас само така успевам да го исчистам. :tmi:
    Ајде ве молам за совет :*

17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.428
    Допаѓања:
    200.993
    Немаше ли со тој соковник четче за чистење на ситото? Јас имам соковник сличен на Power Juicer, и во кутијата си имаше посебна четка за чистење. Би требало да има и со останатите соковници, што знам.

18. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.340

Со сунгерче од рапавата страна со многу пена од сјај (мер сјај) и под силен млаз вода. Кога го миеш заврти го од опаку, така полесно се мие.

19. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.061
    Допаѓања:
    257.940
    И јас да се замешам во муабетов за соковниците! Бидејќи за некој месец за малава моја госпогица ќе требаат свежо цедени сокчиња и кашички на ум сум да купам соковник и блендер. Сега соковникот од топ шоп знам дека е добар ама во тој случај ќе треба и блендер плус да купувам а имам мала кујна, па го најдов ова чудо
    Дали некоја од вас го има или пак чула позитивни коментари за него.
    Ве чекам за памет, е скоро 8илјади и несакам да се зезнам :?:
    :hai:

20. girl.23

girl.23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2011
    Пораки:
    2.129
    Допаѓања:
    1.800
    Дома имаме соковник од МУЛИНЕКС (ги кажуваат како најдобра фирма за соковници, бидејќи ситото, сечилата им биле најаки и најдобри). Поефтин е од тој од Топ Шоп, поготово ако го начекаш на намаление. Ние во
    Техномаркет
    го купивме 5500ден. Многу е добар.

На Bozica1980 му/ѝ се допаѓа ова.