1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Помош за очајни домаќинки

Дискусија во 'Дом' започната од blond, 27 јануари 2011.

1. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.777
    Допаѓања:
    100.035
    Менувај ја водата а во неа можеш да ставиш 2 аспирина. :)

2. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.622
    Допаѓања:
    10.349
    Јас им ставам мала лажичка шеќер во водата, пред да ги ставам во вазна им сечам по еден сантим од стеблото(сечам накосо, под агол) макар денес купени и на два дена повторно ги вадам и скратувам уште толку, водата само ја дополнувам по потреба.

На figgiMK и sunfemina им се допаѓа ова.
  3. delvi

delvi Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    1.352
    Како да се спаси изгорена блуза

Вака свекрва ми го заборавила омилениот дуксер на маж ми на печката да се суши и го изгорела. Сега е пожолтен негде околу вратот, и маж ми вика и се нервира..многу ми е смешен дека се нервира за дуксер :lol: машки...
    има ли надеж некако да го спасам исперам или незнам како да не е пожолтен или дирек у канта за губре :rofl:

4. najubava2010

najubava2010 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    1.619
    Допаѓања:
    4.653
    Како да се спаси изгорена блуза

Е сега не во канта, може за по дома да се носи, инаку жолтилото не се вади, тоа е уствари дека ткаенината почнала да гори.

5. marama

marama Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.400
    Допаѓања:
    91.296
    По неколку перења ќе избледи малку изгореното, но не се вади никако. Сестра ми изгоре еден кремаст џемпер и по неколку перења малку избледи изгореното и она после пак на истото место го изгоре :lol: и сега по дома го носиме.

6. girl.23

girl.23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2011
    Пораки:
    2.129
    Допаѓања:
    1.800
    Помош:
    Вака, имам неколку пара нови фармерки и сите ми пуштаат боја, дури и после неколку перења. (Ги перев и со киселина, онаа за јадење, ама џабе).
    Проблемот е што ми ги бојадисуваат и другите алишта на мене. Една бела ташна ми стана сина (кога ја носам, на делот што се допира со фармерките), неколку светли гаќи добија боја, дури и една плетена блуза на долниот дел поплавела.
    Потоа, од нив не излегува бојата!!!
    Има чаре??? :worried:
    Два пара од фармерките ми се поскапи, како поквалитетни, ама џабе, тие најповеќе ми пуштаат боја. Што и да купиш, веќе се е неквалитетно. :^)

-Некој што праша за изгорената пожолтена блуза. И` се случи на тетка ми, и таа стави варикина на изгореното, ама внимателно и малку за да не ја уништи блузата. За чудо се` исчезна, како нова беше. Иако не верував во овој метод. Мене исто ми се случило, ама никогаш не ми излегла со ништо изгорената боја.

7. Alegriaa

Alegriaa Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2011
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    260
    Нови светли фармерки...замачкани со црна темпера. ( не прашувајте како :tmi: )
    И сега како да ја извадам флеката??? :sweat:

8. sunfemina

sunfemina Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Omino bianco мене ми извади туш од фармерки, само веднаш откако ми се истури реагирав и ни ф од флека нема. Сепак средството е супер за и за отстојани флеки и повеќе ми се допаѓа од Вениш, али можеш да пробаш со било кое да ја извадиш температа.

9. Love.love

Love.love Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2011
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    1
    Сакам да ве прашам во врска со тавата делимано керамика сакам да и ја купам на мајками за поклон дали ја имате таа тава и задоволни ли сте пишејте позз..делимано е dry cooker обичната 990 ден, delimnao.com.mk ---страната ПИШЕЈТЕ МИ

10. Love.love

Love.love Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2011
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    1
    Пробај го овој совет: Натопи ја флеката во раствор со цет (2 супени лажици од чист оцет во четврт литар вода) исплакни и потоа вообичаено испери во машината со соодветниот прашок (прашок-бели алишта или гел-шарени алишта).

11. girl.23

girl.23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2011
    Пораки:
    2.129
    Допаѓања:
    1.800
    Имаш посебна тема за Делимано тавите (не знам точно во која категорија беше темата). ;)
    Таму пишував и јас, дека од Тинекс керамичките тави (црвено-белите), се поубави бидејќи се целосно керамички одозгора, а Делимано се мешавина.
    Не знам дали има уште во Тинекс од тавите, 990ден беше големата тава.
    Иначе и Делимано се убави тави, не се залепува храната, значи не можеш да запечеш нешто, лесно и брзо се чистат, не бараат триење, храната е многу повкусна, посочна, се користи многу малку масло (што е предност за постарите), имаш подобар увид во храната (поради белата површина), керамиката е многу чист и поздрав материјал отколку тефлонот.
    Имаш различни големини (зависно за колкумина готви мајка ти секојдневно).
    Можеш да купуваш и одделно парчиња (не мора цел комплет).
    :)
    Многу убав поклон за секоја домаќинка. Јас би се радувала на местото од мајка ти. Само кажи и` ги бенефициите за керамичките тави, бидејќи во нивно време немале такви тави. ;)

12. Love.love

Love.love Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2011
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    1
    незнам сега во сабота и е роденден не и казувам што ке и земам незнам дали тавата да и ја земам или нешшто дрго хелп?

13. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.159
    Допаѓања:
    18.264
    Прво да се извинам,малце гадно ми е прашањево,ама морам да прашам.
    Имам испрскано на ѕидот повраќаници....со оглед на тоа што ми е виолетов,додека трлав со крпа натопена со вода,бојата избелува,а дамките стојат....
    Дали знае некој како би можела да ги отстранам? |(

14. Zaljubena111

Zaljubena111 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2010
    Пораки:
    2.087
    Допаѓања:
    1.647
    Пробај со влажни марамици мислам дека би требало да нема флеки. Прво ќе биде како мокро но потоа ќе се исуши и не се знае. Барем јас така го извалкав и го исчистив.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  15. ivana26

ivana26 Активен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Чистење стол

Здраво на сите :hai:

Мојот тазе сопруг има вакво столче во неговата работна соба.
    Столчето му е лом со какви се не флеки(да има и тоа -.-) и не знам со што да му го исчистам.
    Ако некој знае со што и како, нека ми пише ќе бидам вечно благодарна
    :hai:

16. girl.23

girl.23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2011
    Пораки:
    2.129
    Допаѓања:
    1.800
    За текстилот имаш средство во продавниците посебно за намештај и за теписи. Јас со такви чистам текстил. (раствораш од течноста во топла вода)
    Пластиката можеш со обична водена крпа да ја исчистиш или со некое средсво (за стакло, или арф), внимателно да не го наводениш текстилот, па на крај помини ја со чиста водена крпа. ;)

Домаќинки, што кога Вениш не помага? Едно бебенце ми поврати од кашичката (оние овошни купечки) на нежна кошула и флеката не излегува ниту со Вениш. :worried:

17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.428
    Допаѓања:
    200.992
    Omino Bianco - кај мене тоа помага, се живо вади од алиштата на син ми :)

На girl.23 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. girl.23

girl.23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2011
    Пораки:
    2.129
    Допаѓања:
    1.800
    Каде го има и колку пари е?

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.428
    Допаѓања:
    200.992
    Во Тинекс, Веро и сите поголеми маркети... околу 110-120 ден. е. Еве и слика

На girl.23 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. enca.69

enca.69 Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    1.709
    Допаѓања:
    3.452
    Луѓе мои со што ги чистите плотните??? не знам ваљда стаклена ми е, рамна, и ја чистам со она за стакло, ама има некои флеки не можам да ги извадам, а не знам со што смеам да не ја оштетам...помош?